Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12313 Consorțiul chinez a semnat scrisoarea de intenție pentru privatizarea Oltchim

2013-11-25 19:00

http://qmagazine.ro/actual/consortiu-chinez-a-semnat-scrisoarea-de-intentie-pentru-privatizarea-oltchim/

http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2013/11/chinezi.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de Mircea Sărărescu

Luni, la Ministerul Economiei, preşedinţii companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group, Hengchao Sun şi JUNLUN Petroleum Co, Ltd, Changqing Xie și administratorii judiciari ai Oltchim au semnat scrisoarea de intenție pentru participarea consorțiului chinez la procedura de vânzare a Oltchim.



Delegația investitorilor chinezi face parte din grupul de oameni de afaceri care a venit în România împreună cu premierul chinez Li Keqiang.

Conform ministrului Economiei, Andrei Gerea, consorțiul format din cele două companii chineze ar deține, în cazul în care ar câștiga licitația de privatizare, prima societate în Europa. Scrisoarea de intenție care va sta la baza procedurilor pe care consorțiul le va demara pentru a participa la procesul de privatizare, conține asigurări din partea statului român că licitația va fi transparentă și va asigura investitorilor din China cadrul unei competiții corecte, respectându-se legislația europeană.

„Ministerul se angajează să asigure companiilor din China deplină transparență în procedură, tratament nedescriminatoriu și păstrarea cadrului Uniunii Europene. Acești termeni sunt rodul unei căi de mijloc între ce au cerut investitorii chinezi și ce am putut noi oferi.

Pentru noi este un lucru foarte bun faptul că s-a constituit încă un consorțiu pentru Oltchim. Scrisoare de intenție se referă doar la Oltchim și Petrochmie, dar noi vom încerca să asigurăm condițiile ca dacă cineva dorește să preia Rafinăria de la Arpechim să o poată face. Înțeleg că există posibilități. Noi vom încerca să profităm și să oferim cadrul necesar, dacă se consideră ca ministerul Economiei să fie parte în aceste discuții pe lângă OMV Petrom, care deține rafinăria.

Există un interes major și sper să se concretizeze în cât mai multe oferte de cumpărare pentru Oltchim. Demersul de astăzi face parte dintr-o campanie de discuții și tatonări pe care ministerul Economiei le-a avut cu toți cei interesați. În perioada următoare vom avea și alte întâlniri. Încurajăm pe cât mai mulți doritori să profite de această ocazie.

Procedura de vânzare este, așa cum ne-am angajat și în scrisoarea de intenție, transparentă și deplin concurențială. Ne dorim cumpărători capabili să administreze combinatul cât mai bine și să repoziționeze combinatul la nivel de top. Procedura de vânzare a intrat pe ultima sută de metri. Suntem optimiști și așteptăm cu emoție momentul în care vom avea ofertele pe masă și le vom deschide.

Cele două companii sunt suficient de puternice încât să facă cu brio față procedurii de competiție. Cele două companii nu mai operează în Europa, dar este un consorțiu foarte puternic. Sunt operatori principali în domeniu”, a afirmat ministrul Gerea.



17 ianuarie 2014, termenul de depunere a ofertelor

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a anunțat că termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru achiziția Oltchim va fi pe 17 ianuarie 2014. De asemenea, Piperea a anunțat că

pe 2 decembrie va avea loc un comitet și o adunare a creditorilor, în cadrul căreia va fi supus aprobării raportul de evaluare și constituirea Oltchim 2.