Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12311 Companii chineze, interesate să participe la procesul de privatizare a Oltchim

2013-11-25 18:55

http://www.realitatea.net/companii-chineze-interesate-sa-participe-la-procesul-de-privatizare-a-oltchim_1324917.html

http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201311/w728/oltchim_rv_69019200_6382...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim și președinții companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun și Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intenție vizând participarea la procesul de privatizare a combinatului.

''Prin această scrisoare de intenție, garantăm companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent și perfect concurențial, precum și respectarea tuturor angajamentelor și regulamentelor europene. Scrisoarea de intenție se referă strict la ceea ce este în curtea noastră, dar, în cazul în care există interes pentru cumpărarea Arpechim, vom încerca să asigurăm condițiile de dialog necesare", a declarat ministrul Gerea, la finalul discuțiilor cu reprezentanții chinezi.

Documentul a fost semnat la cererea reprezentanților companiilor chineze, urmând ca, după o analiză mai amănunțită, aceștia să decidă dacă vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.

"Ne-am întâlnit undeva la mijloc, această scrisoare de intenție fiind un gest simbolic, dar cu o încărcătură foarte mare în ceea ce privește relațiile noastre cu partea chineză. Există un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper să se concretizeze în cât mai multe oferte. În perioada următoare, ne vom întâlni și cu alți investitori, care și-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima sută de metri", a precizat Gerea.

Conform calendarului prezentat de șeful de la Economie, până pe 2 decembrie 2013, se are în vedere finalizarea acordului creditorilor, urmând ca strategia de selecție a investitorului să fie gata în perioada 15 — 20 februarie 2014.

Potrivit reprezentanților Ministerului Economiei, 17 ianuarie 2014 va fi data limită pentru depunerea ofertelor pentru Oltchim.

''Ne dorim la Oltchim un cumpărător capabil să opereze în cele mai bune condiții, să păstreze salariații și să dezvolte afacerea, repoziționând combinatul pe piața petrochimiei europene", a adăugat Andrei Gerea.

Planul de reorganizare a Oltchim, care prevede înființarea noii societăți Oltchim SPV, va fi discutat pe 2 decembrie, a declarat, pe 20 noiembrie, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

"Pe 2 decembrie, se va întruni Adunarea Generală a Creditorilor, a tuturor creditorilor Oltchim. În cadrul acestei adunări, se va supune planul de reorganizare a societății Oltchim SPV, sau Oltchim II cum mai este numit. Asta nu înseamnă că în acea zi, probabil imediat după 2 decembrie, se va produce acest lucru. Tot în cadrul acestei adunări, se vor aproba și criteriile de preselecție ale investitorilor și graficul de depunere a ofertelor angajante. Știm că domnul ministru Gerea spunea de data de 20 noiembrie, dar, din motive obiective, această dată s-a decalat", a precizat Cernev.

Acesta a menționat că, la Londra, administratorii judiciari au discutat și cu un fond de investiții american interesat de preluarea combinatului.

Marți seara, rușii de la Oil Gas Trade și-au anunțat, într-o conferință de presă la Râmnicu Vâlcea, intențiile de a prelua combinatul vâlcean, afirmând că după preluare vor reangaja mare parte din salariații disponibilizați în cursul acestui an de la Oltchim.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din județ, acesta aflându-se de la începutul anului în procedură de insolvență.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/companii-chineze-interesate-sa-participe-la-procesul-de-privatizare-a-oltchim_1324917.html#ixzz2lgXYJpx0
Follow us: @realitatea on Twitter