Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #11444 Ministerul Economiei a găsit o bancă dispusă să crediteze Oltchim

2013-11-11 15:25

http://qmagazine.ro/actual/ministerul-economiei-a-gasit-o-banca-dispusa-sa-crediteze-oltchim/

de Mircea Sărărescu

http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2013/11/016048219_30300.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Astăzi a avut loc o nouă întâlnire, pe care ministerul Economiei a organizat-o pe tema Oltchim, de această dată la Vâlcea. Din câte se pare, a fost găsită o bancă dispusă să crediteze compania pentru repornirea unui nou flux de producţie. Contractul ar urma să fie semnat cel mai târziu în cursul săptămânii viitoare.

Se pare că este vorba despre aproximativ 15 milioane de euro. Ministrul Economiei Andrei Gerea a afirmat recent că, privatizarea companiei vâlcene se va finaliza în februarie 2014, dacă nu se va găsi capital de lucru sau în iunie 2015, dacă acesta va fi găsit.

“La Combinat se lucrează la aproximativ 24% din capacitate. Vinerea aceasta trebuia să se semneze un contract pentru o nouă sursă de finanţare. Din ce am înţeles, zilele acestea urmează să fie semnat contractul cu o bancă. Dacă acest capital de lucru se va concretiza, Oltchim va ajunge la o capacitate de producţie de 37% şi va trece pe plus, ceea ce reprezintă cu totul alte condiţii de discuţii cu investitorii care vor participa la procesul de privatizare”, a precizat pentru Q Magazine prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, după întîlnirea de la Vâlcea.

Selecţia investitorilor şi crearea Oltchim 2 până la jumătatea lui februrie 2014

Ministrul Economiei a anunţat în cadrul şedinţei etapele care vor urma pe linia de privatizare şi procedura de insolvenţă. Astfel, până la sfârşitul lunii ianuarie, anul viitor, urmează să se finalizeze planul de reoganizare a combinatului.

În context, directorul general al companiei a anunţat că, în ultimele 3 luni, Oltchim a avut o cifră de afaceri constantă, ajungând la un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 24% şi, la acest nivel de producţie, combinatul a reuşit contractarea producţiei pentru întreg anul 2014. Conform unui comuicat al Ministerului, eforturile sunt focalizate acum pe asigurarea capitalului de lucru care să crească gradul de utilizare a capacităţilor de producţie la 37%, nivel ce asigura profitabilitatea companiei.
Conform ministerului, în opinia administratorilor judiciari, crearea SPV (n.r.- Oltchim 2) şi selecţia investitorilor se vor face în paralel până la jumătatea lunii februarie 2014.

Reprezentanţii salariaţilor au expus problemele cu care se confruntă, amintind, în acest cadru, concedierile efectuate în primăvară acestui an, necesitatea reducerii posturilor de conducere pentru realizarea de economii şi recuperarea restanţelor la plata salariilor.
De asemenea, reprezentanţii sindicatelor au apreciat paşii făcuţi până acum, considerând că un aport de capital este absolut necesar pentru continuarea activităţii combinatului şi susţinând funcţionarea integrată Oltchim-Arpechim.