Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #10543 Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a intalnit cu managementul combinatului Oltchim

2013-10-25 21:01

http://ziarearges.ro/wp-content/uploads/2013/10/Deputatul-Andrei-Gerea-USL-PNL-A...

http://ziarearges.ro/ministrul-economiei-andrei-dominic-gerea-s-a-intalnit-cu-managementul-combinatului-oltchim.html

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit miercuri, 23 octombrie 2013, cu managementul combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, lideri ai organizaţiilor sindicale din cadrul Oltchim, reprezentanţi ai salariaţilor, autorităţi locale, parlamentari din colegiile judeţului Vâlcea.

La întâlnire au participat şi presedintele Consiliului Judetean Valcea, Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, administratorii judiciari ai societăţii, Gheorghe Piperea şi Niculae Bălan, şi administratorul special, Bodgan Stănescu.

Ministrul Economiei a transmis celor prezenţi determinarea sa şi a echipei sale de a continua procesul de privatizare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea în sistem integrat Vâlcea-Piteşti cu un investitor strategic şi i-a invitat pe participanţii la dialog să îşi prezinte punctele de vedere pe acest subiect.

Liderii organizaţiilor sindicale din cadrul Oltchim, Mihai Diculoiu – Sindicatul LiberOltchim si Corneliu Cernev - sindicatul Victoria, au trecut in revistă problemele combinatului, solicitând urgentarea procesului de privatizare în vederea revigorării activităţii societăţii. În acest sens, cei prezenţi au cerut oficialilor Ministerului Economiei şi administratorilor societăţii analizarea responsabilă şi cu consultarea factorilor implicaţi a tuturor ofertelor de finanţare şi privatizare a Oltchim.

Asigurarea capitalului de lucru şi identificarea unor soluţii pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim au fost, de asemenea, puncte comune pe agenda solicitărilor salariaţilor şi partenerilor sociali.

Aceştia au semnalat, totodată, necesitatea preluării personalului Mentchim, pentru continuarea activităţii de mentenanţă asigurată de această unitate externalizată, care între timp a intrat în faliment.

La rândul lor, reprezentanţii autorităţilor locale au recomandat utilizarea canalelor diplomatice existente pentru promovarea intenţiei de privatizare a combinatului Oltchim şi identificarea de investitori strategici.

Prezent la discuţiile de astăzi de la Ministerul Economiei, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a solicitat privatizarea în sistem integrat Oltchim-Arpechim şi a adus în discuţie problema datoriei Oltchim către CET Govora, care a continuat furnizarea de energie electrica şi termică către combinat.

Parlamentarii din zonă au reluat tema necesităţii asigurării capitalului de lucru la Oltchim şi a demarării unor discuţii cu furnizorii combinatului, pentru reducerea preţurilor de vânzare a materiei prime.

La solicitarea liderilor sindicali, administratorii judiciari ai societăţii au răspuns aspectelor ridicate în cadrul discuţiilor de astăzi şi au anunţat finalizarea raportului de evaluare a activelor Oltchim. Pe baza acestui raport, urmează să fie definitivate, în viitorul apropiat, tabelul crenţelor, precum şi planul de reorganizare a societăţii. Administratorii judiciari ai Oltchim au anunţat, de asemenea, o nouă metodologie în ceea ce priveşte selectarea investitorului şi protejarea investiţiei în cazul nerespectării clauzelor contractuale.

În concluzia discuţiilor de astăzi, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a recomandat celor prezenţi intensificarea demersurilor de identificare a unui cumpărător într-o formulă de echipă între parlamentarii din zonă, liderii sindicali, administraţia locală, administratorii judiciari şi speciali ai combinatului.

Ministrul Andrei Gerea i-a informat pe partenerii de dialog că, împreună cu administratorii societăţii, caută o soluţie de finanţare pentru Oltchim, în paralel cu demersurile către furnizorii combinatului pentru reducerea cotaţiilor şi lărgirea termenelor de plată.

De asemenea, ministrul Economiei i-a asigurat pe cei prezenţi de sprijinul său în identificarea unor investitori interesaţi prin intermediul reprezentanţilor economici din reţeaua de reprezentare externă a ministerului.

La finalul întâlnirii, ministrul Gerea a propus continuarea discuţiilor de astăzi peste două săptămâni, la Râmnicu Vâlcea, în cadrul unei întâlniri cu toţi cei implicaţi.