Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Fane Petrochimie

/ #3143 Planuri si solutii.............. pe cand vedem ceva concret ???

2013-04-08 12:50

http://www.curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2013-02-26/Alt+plan+de+rezerva+pentru+privatizarea+Oltchim

Se ia în calcul repornirea Diviziei Bradu, independent de cea a Arpechim
Pentru asta ar fi nevoie de 60 mil. euro, din care 10 mil. euro pentru repornirea instalaţiilor şi încă 50 mil. euro pentru demararea producţiei

Eşecul privatizării Oltchim pare să determine autorităţile să aibă întotdeauna un plan de rezervă, prefectul de Argeş, Cristian Soare, anunţând ieri că, în afara privatizării "la pachet cu Arpechim" s-ar putea încerca şi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.
Aceste două soluţii au fost analizate ieri, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatului de la Divizia petrochimică Bradu cu parlamentarii de Argeş şi autorităţile judeţene, a afirmat ieri Soare.
"Una dintre soluţiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim, prin găsirea unui investitor strategic. (...) O altă variantă ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fără repornirea rafinăriei Arpechim. Poate fi o soluţie ca Divizia petrochimică Bradu să repornească fără să se ţină cont de repornirea rafinăriei şi să poată fi dusă pe profit. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanţare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor şi de 50 de milioane de euro pentru începerea producţiei", a spus prefectul, citat de Mediafax, precizând că aceste soluţii vor fi discutate şi cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei.
În acest sens, prefectul a anunţat că a trimis deja o adresă către ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipă formată din specialişti în petrochimie, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, parlamentari, să fie primită pentru o discuţie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie să aleagă dintre variantele pe care sunt convins că le cunoaşte, pentru a putea să o găsească pe cea mai bună dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.
Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Oltchim are nevoie de 45 mil. euro

La 13 februarie, Ministerul Economiei anunţa că intenţionează să privatizeze combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea la pachet cu Arpechim, considerând că aceasta este singura soluţie de salvare a companiei. "Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reiterat intenţia Ministerului Economiei de privatizare, ca primă soluţie, a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în sistem integrat cu Arpechim Piteşti, în cadrul unei întâlniri cu lideri ai sindicatelor din chimie şi petrochimie", comunica atunci ministerul.
În ceea ce priveşte sumele de care are nevoie Oltchim, Vosganian anunţa săptămâna trecută că salvarea combinatului depinde de un ajutor în valoare de 45 mil. euro, structurat într-o primă tranşă de 20 mil. euro pentru cheltuielile curente ale societăţii şi un ajutor de stat sub formă de garanţii de stat pentru un împrumut de 25 mil. euro acordat de băncile creditoare, pentru reluarea producţiei şi asigurarea capitalului de lucru pentru instalaţiile viabile.

Datoriile scadente ale combinatului sunt de 800 mil. euro

Intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii trecute, combinatul Oltchim are datorii scadente de aproximativ 800 mil. euro, după cum afirma ministrul Economiei în cadrul întâlnirii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, dintre care 250 mil. euro către AVAS şi alte 150 mil. euro la Electrica.
Statul a încercat să vândă, la momentul privatizării, aceste creanţe, dar procedura a eşuat din cauza neachitării de către câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, a sumei pe care a oferit-o.

Arpechim are ipoteci şi gajuri de peste 1 mld. lei

Instalaţiile tehnologice ale Arpechim au două amplasamente - platforma industrială a Combinatului Chimic din Rm. Vâlcea şi platforma industrială Bradu-Piteşti.
Potrivit raportului anual al Oltchim pe anul trecut, la 31 decembrie 2011 societatea Arpechim deţine pe cele două amplasamente imobilizări corporale în valoare netă de 1,85 mld. lei, din care terenuri de 119 mil. lei, construcţii de 445 mil. lei, echipamente tehnologice de 856 mil. lei, alte imobilizări corporale de 1,5 mil. lei, imobilizări corporale în curs de 427 mil. lei şi imobilizări necorporale de 2,5 mil. lei.
În ceea ce priveşte starea bunurilor, raportul amintit precizează că 67% dintre instalaţii sunt noi şi au fost puse în funcţiune în perioada 2002 - 2011, o parte din terenuri fiind revendicate conform Legii 10/2001.
"Societatea are constituite ipoteci şi gajuri asupra activelor corporale, la data de 31.12.2011, ce constau în terenuri, construcţii, echipamente tehnologice şi mijloace de transport cu o valoare contabilă netă de 1.054.404.000 lei pentru facilităţile de descoperire de cont, împrumuturile pe termen scurt şi lung", se arată în raportul de activitate al Oltchim, referitor la situaţia Arpechim.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că rafinăria Arpechim va fi demolată dacă nu va putea fi vândută.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirmă că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum a anunţat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispoziţia" Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.