Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Mesteru Manole

#3126 Pentru Alain si Arpechimista

2013-04-08 10:38

Alain,
Postarile anterioare au aratat minciuna Petrochimistei.
Cum au fost date la o parte firmele cu experienta in rafinarie si petrochimie daca urmatoarele firme le reamintesc poate va intra bine in cap:

CONTURO INDUSTRIAL SRL PITESTI, ENERGOMONTAJ GRUP SRL PITESTI, METABET S.A.,ROHRER SERVICII INDUSTRIALE, TECHNOLOGY PROMOTION PITESTI, ROSEAL S.A.,JOHN CRANE SIGMA, ANDREMAR CONSTRUCT BASCOV,COMESAD, ALFA GAMA SI OMEGA, MENTENANCE PARTNERS, BRAFLEX, AVERSA S.A., ENDRESS HAUSER, DIGITAL COM, D&G DYNAMIC MENTENANCE GROUP, GENERAL PREST, IMSAT, IMUC, ICMA, TEMPERA INSTAL,CRIMAR PAMICO, COMPANIA TELLI, DMG, KREMSMULLER, BOPP&RHEUTER, BUCHEN,COREM, HERCULES, CARPATI COM, ANA CARPATI 2007, NUCLEAR NDT,TIAB, PROFESIONAL RAFISERV, HERBING SRL, SYSCOM,GLEMSERV CHIM,EAGLE BURGMANN SRL, ROSEAL, CONSISTAL PRO 2000, ELIOTT EBARA GRUP ELVETIA

deci sa fie clar ca aceasta categorie de firme asa au fost de DATE LA O PARTE ca au lucrat in revizie si au incasat atentie 125 000 000 RON din totalul de 185 173 000 RON deci unde este adevarul????
DECI CASCA OCHII BINE PETROCHIMISTO FIRMELE DIN PITESTI SAU CU CARE COLABORAM NOI INAINTE PE VREMEA OMV SAU PETROM ATENTIE AU INCASAT 2/3 DIN BANII DE PRESTARI SERVICII/REVIZIE CHELTUITI LA PETROCHIMIE IN REVIZIE.
CIFRELE VORBESC ASA CA LAS-O ASA CUM A PICAT CA TE=AI FACUT DE CACAO !!!!
FIRMELE FARAONULUI DACA AU FOST FACUTE PENTRU CAPUSEALA SE VA VEDEA DAR REALITATEA PE EVIDENTE ESTE CEA PREZENTATA.
DACA CELE 5 FIRME ALE FARAONULUI AU AVUT MONOPOLUL ATUNCI CUM DE FIRMELE NOASTRE AU INCASAT 2/3 DIN BANII DE PRESTARI SERVICII????
OOOPSSSSSSSS NU TREBUIA SA SE STIE ASTA !!!!
VAI CUCUVELELE SUNT TRISTE !!!
CE DRACU MA PARCA AM FI COPII MICI. BAI ARPECHIMISTO MAI SUNT SI PRINTRE NOI PROSTIMEA DIN ASTIA DE NU BEM CAFELE OAMENI CARE MAI CITIM.....................
ALAIN NU PE TINE TE-AM ACUZAT CA NE FACI CAPUSE DAR ARPECHIMISTA ARE TEMA DE LA CUCUVELE EI SA POSTEZE SI SA NEGE CA AU FOST FIRME SI DIN PITESTI CARE AU FACUT REVIZIE.
ATENTIE 2/3 DIN BANII DE REVIZIE PRESTARI SERVICII LUCRARI MONTAJ. ETC AU FOST INCASATE DE FIRME DIN PITESTI CARE AU LUCRAT PE CONTRACTE CU OLTCHIM NU PRIN CAPUSELE FARAONULUI CUM AFIRMA ARPECHIMISTA COLEGA NOASTRA CAFEGIOAICA.
DECI SA VA INTRE BINE IN CAP CITIND RAPORTUL ADMINISTRATORILOR REZULTA CLAR SUMA TOTALA INVESTITA IN ACTIVITATI DE PRESTARI SERVICII ESTE DE 185 173 000 RON PREZENTATA LA PAGINA 284, ATENTIE !!!! O SPUNE DL. Piperea nu eu, nu Alain nu altcineva si din suma asta totala firmele faraonului (cele 4-5 cate dracu sunt) au incasat 61 000 000 RON deci cine a avut monopolul????
HAI MAI CE NAIBA FACTURILE VORBESC SI NU CRED CA PIPEREA ERA NEBUN SA SCRIE IN RAPORT CEVA CE NU A VERIFICAT MA REFER LA CAT AU INCASAT FIRMELE FARAONULUI.
Deci diferenta de circa 125 000 000 RON ATENTIE !!!!!!! ATI RETINUT BINE SUMA ..........au incasat-o firmele din Pitesti alea pe care le tot ascunde ARPECHIMISTA DIN HOGEAC.
Luati raportul lui Piperea si cititi la paginile 284-285 si matematica de clasa I arata cat au incasat firmele specializate din Pitesti si cat ale faraonului.
Ca place sau nu asta este..................
Daca este sa fim obiectivi atunci sa fim, ori acum nu mai recunoastem nici raportul lui Piperea????
ADIOS ARPECHIMISTO !!!!
CIFRELE VORBESC DECI AI MINTIT ARPECHIMISTO, BAGA CAPUL LA CUTIE SI TACI CA MANANCI RAHAT MULT SI FARA ROST !!!!
REALITATEA DOARE DAR ASTA ESTE !!!!!!!

Alain

#3127 da

2013-04-08 10:39

Deci, uite cum sta treaba.
Banuiesc ca daca va spun ca imi pare foarte rau de situatia asta, chiar nu incalzeste pe nimeni cu nimic.

Intentionat s-a lasat impresia cum ca, pentru toate relele din Oltchim sunt de vina cei din Pitesti (care-si primeau salariile la zi, aveau salarii mai mari....etc.) - de aici si atitudinea unor colegi din Valcea vis-a-vis de voi.

Bineinteles ca stim cu totii ca practic fara petrochimie suntem mancati, fara cel putin propilena care venea pe teava viata noastra va fi foarte grea; spuneti voi cum vedeti lucrurile in acest context... - noi am gandit sa incercam sa pornim ce se pooate porni pe aici si, intr-un termen mediu, poate se reuseste ceva si cu Pitestiul (varianta optima, bineinteles).

Inca o data o spun: acolo am vazut oameni profesionisti cu care mi-a facut placere sa colaborez, si de la care am avut ce invata - deci, din partea mea, jos palaria in fata voastra!
griguta de-l mangaiati la... ouale de la Coarna

#3128 de flori de ... par smuls

2013-04-08 11:06

Dragi scriitori/cetitori,

Cu ce platiti taxele si impozitele?
Cu ce platesc iubitii nostrii conducatori?

Aici aveteti raspunsul la toate intrebarile voastre.
EU

#3129 Povești de-ale lui Vosganian

2013-04-08 11:17

Vosganian: Trebuie să găsim o soluţie nouă pentru Oltchim
Economie - b1.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)







Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:




Combinatul de la Oltchim este într-o stare foarte bună, însă are nevoie, în prezent, de 15 milioane de euro pentru ”a lua materia primă de la poartă și a o prelucra”, a declarat, sâmbătă, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Acesta a precizat, la Antena 3, că în săptămâna ce urmează, va găsi o soluție pentru a scoate combinatul din situația actuală.
”Combinatul este într-o formă bună. Instalaţiile sunt performante şi combinatul este competitiv. Chestiunea este că managementul a fost defectuos, s-a cumpărat prea scump, s-a vândut prea ieftin şi s-au acumulat datorii. Există potenţial de pornire. Am restabilit relaţia cu partenerii comerciali, există materie primă şi piaţă. Până când o să folosim Arpechim avem nevoie de două luni de respiro. Problema este că ne mai trebuie 15 milioane euro să luăm materia primă de la poarta fabricii şi să o prelucrăm. Pentru aceşti 15 milioane euro, Comisia Europeană ezită să ne acorde ajutor de stat. Până acum nu avem o decizie finală, dar a avertizat că, faptul că s-a luat energie electrică fără contraprestaţie financiară, a fost deja o formă de ajutor de stat. Guvernul evită să folosească ajutorul de stat ilegal, băncile nu vor să se mai implice, pentru că deja şi-au prins mâna în uşă până acum. Numai BCR are de luat 80 milioane de euro. Suntem în situaţia în care trebuie să găsim o soluţie nouă. În aceste zile căutăm formule de resurse interne, prin leasing, prin factoring. Până săptămâna viitoare încerc să găsesc o formulă care să scoată Oltchim din această situaţie, care este dramatică şi nedreaptă”, a explicat Vosganian.

Acesta a reiterat faptul că angajații uzinei vor primi salariile restante până pe 15 aprilie, dar că se vor achita şi câteva salarii compensatorii pentru persoanele disponibilizate.

”Dacă două luni combinatul merge cu peste 50 la sută capacitate, ceea ce s-ar face cu aceşti 15 milioane de euro, putem porni câteva linii şi de la Arpechim şi astfel să facem combinatul tentant pentru privatizare. Ar fi o experienţă cu totul interesantă şi ar arăta că am învăţat ceva în aceşti 20 de ani, dacă vom reuşi să repornim Oltchim”, a mai menţionat Vosganian.
Fane Petrochimie

#3130 Pentru Alain

2013-04-08 11:32

Alaine,
Usor usor vii cu picioarele pe Pamant dar cam tarziu si cred ca nu mai are rost ca deja soarta noastra se pare ca este pecetluita.
Care este motivul inca nu stiu dar pana acum erai unul dintre inraitii impotriva Petrochimiei.
Stilul asta dualist sa stii ca nu ajuta.
Spunea cineva ca tu esti dupa cum bate vantul. Pe vremea faraonului il pupai apoi l-ai pupat pe Balan acum pe Piperea si cine stie curand pe CCP (a se citi invers).
Cine ti-a bagat in cap ca Petrochimia trebuie data la ghena de gunoi este o CUCUVEA.
Aceasta cucuvea anul trecut ne bantuia pe noi prin luna septembrie incercand sa ne convinga sa iesim din sind. Unirea al lui Dumitru si sa venim la el ca are el alternativa de salvare a Petrochimiei ca a discutat cu CCP (a se citit invers)si ca totul va fi numai lapte si miere.
Realitatea o vedem toti astazi si ne deranjeaza minciuna, dezinformarea nerozia si dorinta unora de a ne desfiinta pe noi de la Petrochimie ca astfel va fi cerul senin pentru cei de la Valcea.
Printre acestia care ne-au mancat de fund pe noi Petrochimistii esti si tu si iti spunem in cor ca va veni momentul sa raspunzi pentru tot lobby-ul negativ facut si pentru toate minciunile spuse administratorilor legat de petrochimie.
Si tu si CUCUVEAUA habar nu aveti pe unde este Petrochimia macar din punct de vedere locatie clara dapoi sa mai si cunoasteti detalii activitati desfasurate pe aici in timp. Ati trecut in fuga odata sau de doua ori pe langa dar va dati cunoscatori ai realitatii din Petrochimie, a reviziei, a instalatiilor care dupa parerea voastra au fost achizitionate ca sa se spele bani si asamd.
LASATI-NE CU VRAJEALA SI VEDETI-VA DE LUNGUL NASULUI !!!
CE ATI DEMONSTRAT PANA ACUM NU AU FOST DECAT MINCIUNI DENIGRARE SI PROMISIUNI ASA CA STOPPPPPPPP !!!!
NOI NU NE-AM BAGAT IN TREABA TA, NU TE-AM INTREBAT NICIODATA DE CE TE PLATESTE OLTCHIM CAND TU STAI PE PETITIE NON STOP SI AI O GLAGORIE FARA SEAMAN SI RASPUNSURI LA TOATE SI NE DAI SFATURI ASA CA LASA-NE !!!!!!
DACA SPUI CA ITI SCOTI PALARIA IN FATA NOASTRA DE CE NE MANCAI DE FUND SAPTAMANA TRECUTA LA GREU SI TE DADEAI SIMPATIZANTUL STRATEGIEI DE FUNCTIONARE FARA PETROCHIMIE.
Zaremba ne-a vizitat de curand si pe noi si stim ce intentii are asa ca nu incerca sa mai fii purtator de cuvant ca nu are rost.
Voi la Valcea l-ati indoctrinat pe Piperea ca Petrochimia este gaura neagra ca noi am frecat-o de nu s-a putut pe bani de bani si ca am tocat bani si nu am produs nimic.
Iti mai amintesti contractul de PPF ( a nu stii ce este este PPF - propan propylene fraction) materia prima de la instalatia Separare Propan Propilena, contract semnat si de tine.
De ce a fost semnat acest contract si adusa materie prima la Petrochimie daca nu am produs nimic cum probabil ca voi i-ati spus lui Piperea ca pe noi nu ne-a intrebat nimeni.
Am produs si propan si propilena si a fost bine ca a mai mancat Propenoxidul vostru si OXO propilena buna produsa de capusarii de la Pitesti.
Mintiti si dezinformati ordinar.
Nu v-am mancat noi salariile bai. Noi am pornit instalatiile la care am avut materie prima.
De ce suntem noi vinovati???
Aaaa, ati uitat ca asa a fost.............
Cine i-a zis lui Vosganian si lui Piperea ca la Petrochimie nici o investitie nu a produs nimic????
Care a fost scopul??? Clar denigrarea noastra ca sa ne dati de gard in final sa aiba CUCUVEAUA succes sa sustina trimiterea noastra acasa.
NU VA ESTE MA RUSINE SA MINTITI IN ASA HAL SA SPUNETI CA LA PITESTI NU S-A PRODUS NICIODATA NIMIC.
DAR PROPILENA PRODUSA IN ANUL 2011 AICI LA PETROCHIMIE CU MATERIE PRIMA LUATA PE CONTRACT SEMNAT DE TINE??? CA STIM CINE ESTI TOTI????
CE NE DERANJEAZA PE NOI ESTE CA NU NI S-A SPUS DRACU DE CATRE BALAN SAU TALPASANU SAU PIPEREA SAU CINEVA DE ACUM CATEVA LUNI BA PROSTILOR NOI NU AVEM INTENTIA SAU PUTINTA SA ASIGURAM O VARIANTA DE REPORNIRE PENTRU CA STRATEGIA PENTRU CARE AM PRIMIT TEMA ESTE FARA PETROCHIMIA CA ASA ARE INTERES PCC DECI STOP !!!
FACETI-VA BAGAJELE CA PLECATI ACASA.......VA DAM COMPENSATORII CONFORM CCM SI GATA.
ERA MAI SIMPLU SE FACEA ECONOMIE SI ATATEA LUNI DE ZILE CU SALARII, UTILITATI, ETC SI STIAM O TREABA.
DAR NU !!!...... S-A APLICAT STILUL ROMANESC CU ABUREALA PANA TREC ALEGERILE SI APOI PA BAIETII TEAPA V-AM DAT VA MAI ABURIM CU CAPUSEALA NITEL O DAM PE GREAUA MOSTENIRE SI VA DAM UN SUT IN CUR SA PLECATI ACASA SA SCAPAM DE VOI.
BA VOI NU O SA MERGETI CU OLTCHIM FARA PETROCHIMIE PE PROFIT DECAT CAND O CANTA CUCU PE SULA !!!!
O MAI SI DAI CA DESTEPTU CA ADUCI PROPILENA PE CISTERNE CF.
CINE DRACU ITI LIVREAZA MA TIE 9-11000 t/luna PROPILENA PE CISTERNE CF.
A FOST BINE CAND CURGEA PROPILENA PE CONDUCTA IN 2011 NU DE LA PITESTI???
A FOST ASA BINE CA ATI SI UITAT CA AM PRODUS PROPILENA.
MARELE TALPASANU A CAZUT IN AMNEZIE SI CAND AUDE DE NOI PETROCHIMIA VEDE NEGRU SI I SE IMPLETICESC PICIOARELE, ISI INGHITE LIMBA. ASTEA SUNT SEMNELE SFARSITULUI.........
NU AM CUVINTE.............
NU ATI DAT DOVADA DE NIMIC NICI COLEGIALITATE NICI SUSTINERE STITI DECAT IMNUL CUCUVELEI FARA PETROCHIMIE SI 1200 DE OAMENI ACASA.
DE CE SA FIM DE ACORD CU VOI??????
IN RITMUL ASTA O SA VEDETI CE VA PASTE SI PE VOI LA VALCEA.
ATAT AM AVUT DE SPUS RESTUL O SA VEDEM TOTI PE PROPRIA PIELE.
Arpechimista

#3131 Pt.Alain

2013-04-08 11:33

Multumim colega pentru ,,profesionalism", dar sa nu uiti ca noi am avut o mare sansa pe care am exploatat-o: OMV Austria. Poate vom avea norocul (impreuna) sa mai o astfel de sansa si o sa vedeti in primul rand o schimbare radicala in viata voastra ( o alta optica asupra acestor probleme). Am invatat ca orice sansa trebuie fructificata, ca suntem capabili, ca nu suntem sclavii nimanui, ca nu exista nu pot ci nu vreau si multe alte lucruri. Am experimentat si alte meleaguri si ne-am dat seama ca nu sunt expatii mai buni decat noi. Daca vom avea sansa unei privatizari va fi pentru toti o lectie de viata si veti vedea intre STAT si PRIVAT o diferenta pe care nu o pot eu exprima in cuvinte ! Atunci nu vor mai fi oameni interesati de sindicate si de cine cat a furat. Asta este treaba ORGANULUI nu a salariatului.
Sa speram ca vom trai acele vremuri impreuna ! Totul este sa gandim pozitiv. Credeti-ma ca si SUS se munceste in problema Oltchim, numai ca asa de ciudata si mare si idioata e aceasta problema incat este forte greu. Trebuie sa mai avem rabdare (cu toate ca suntem la limita imposibilului)
Fane Petrochimie

#3132 Declaratiile pianistului # 3129

2013-04-08 11:38

DRAGI COLEGI PETROCHIMISTI SI VALCENI,
CE NAIBA SA MAI CREDEM POVESTILE PIANISTULUI.
ACUM 2 LUNI AVEA PLANURI DE SALVARE OLTCHIM PENTRU TOATE LITERELE ALFABETULUI.
CATE S-AU APLICAT???
NUMAI POVESTI...............
VOI MAI CREDETI CEVA????
EU NU !!!! STIE PIANISTUL CE RESURSE ARE NEVOIE OLTCHIM CA SA-L REPORNEASCA LA 50%???
IN TOAMNA LUI 2012 DUPA PLECAREA FARAONULUI NI SE SPUNEA CA SE REPORNESTE COMBINATUL LA 65% ACUM A COBORAT LA 50% PANA LA INTRAM IN FALIMENT O SA TOT FIE PLANURI PESTE PLANURI.
A MAI BAGAT SAMBATA O ABUREALA SA O PREIA PRESA CA POATE MAINE NU NE DUCEM LA BUCURESTI......
BAI TATA ATATA NESIMTIRE SI DEZINFORMARE NU AM VAZUT IN VIATA MEA.
NE MERITAM SOARTA.
VA PUPA PETROCHIMISTUL FANE
Arpechimista

#3133 FANE si MANOLE

2013-04-08 11:48

Draga ,,Fane" si draga,,Manole" (de fapt acelasi) petitia este pentru salariati , nu pentru ,,Fosti" (plecati, veniti, plecati si ramasi cu dor de a veni inapoi, ca pe unde ati fost n-ati facut 2 roni.
De voi se ocupa organele, nu de noi !
Gogu Paleontologu

#3134 Arpechimistei

2013-04-08 11:51

Arpechimisto,
Iar te-au pus cucuvelele sa ne minti???
Povestea asta cu stati linistiti FNI vegheaza pentru voi o stim de mult.
Gandeste-te ca luna de luna noi se acumuleaza milioane gaura.
Daca era de lucrat si de gasit solutii se cautau investitori ca lumea nu aburelile unuia si altuia.
Statul Roman e rupt in cur. Sa ne aducem aminte ce spume faceau la gura toamna anului trecut toti guvernantii. Au trecut alegerile si linisteeeeeeeeeeeee.
Cine e nebun sa creada ca Statul Roman are o solutie cand nici macar Valcea nu a mai fost repornita la minim 35-40 % cat mergea cu Faraonu`.
Aburelile astea cu stati linistiti vin de la CUCUVEA este clar..........
griguta de-l mangaiati la... ouale de la Coarna

#3135 #3129 Povești de-ale lui Vosganian

2013-04-08 11:58

Dupa cum spuneam mai sus... hehehe
Arpechim

#3136 Declaratii Vosganian

2013-04-08 12:11

Vosganian:OMV Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim

Autor: Capital.ro Vineri, 22 Februarie 2013

OMV Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim, o viziune privind integrarea chimiei şi a petrochimiei nefiind irealizabilă din cauza demolării rafinăriei Arpechim, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, după discuţiile purtate cu reprezentanţii Petrom.

"Au apărut ştiri privind intenţia OMV Petrom de a demola Arpechim, iar odată cu anihilarea capacităţii de rafinare de acolo lanţul de petrochimie pe care îl imaginam cu Oltchim ar fi aneantizat. Am avut în această dimineaţă discuţii cu conducerea OMV Petrom şi sunt mandatat să vă spun că OMV Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim, astfel încât OMV Petrom să susţină eforturile Oltchim de reorganizare şi de repornire a întregii activităţi, inclusiv în ceea ce priveşte lanţul de petrochimie. Dacă Oltchim are o viziune privind integrarea organică a chimiei şi petrochimiei, aceasta nu va fi irealizabilă din cauza demolării Arpechim. OMV Petrom nu va proceda la demolarea Arpechim, ci va sta la dispoziţia noastră să discutăm cum putem integra în lanţul de producţie Oltchim şi Arpechim", a afirmat Varujan Vosganian.


Reprezentanţii Petrom au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că societatea va continua activitatea de conservare a rafinăriei Arpechim până când va obţine autorizarea de demolare, în condiţiile în care nu va exista niciun cumpărător.

"Arpechim este oprit de trei ani, continuăm activitatea de conservare a acestei rafinării până când vom obţine autorizarea de demolare, dacă nu există niciun cumpărător", a afirmat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Consiliul de Supraveghere al Petrom a decis în martie 2011 închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim.
John

#3137 Strategiii

2013-04-08 12:18

http://www.pccromania.ro/vision.html


Our Vision for The New Oltchim

PCC SE considers the privatization the best solution for Oltchim and the only solution for its recovery. PCC SE has openly expressed its interest in participating in an open and transparent privatization process, as for PCC the acquisition of Oltchim is a strategic objective: PCC SE believes a synergy could be created with Oltchim, allowing both companies to grow stronger on an increasingly competitive market.

The PCC SE plans for Oltchim focus on three pillars:

• Restructuring
• Development
• Reorientation of the product portfolio


The German group has a restructuring plan for Oltchim which would allow Oltchim to re-position on the market and become profitable for the next 30 years. PCC SE strategy focuses on the implementation of new and modern technologies and on the reorientation of Oltchim’s product portfolio towards specialized very profitable niche products. This is a guarantee that PCC SE does not intend to close down the factory in case it will acquire Oltchim following a transparent privatization process.

PCC SE has never considered and will never consider such an option as closing down Oltchim, which would not only be against PCC’s strategy of development, but would also make no sense from business point of view.

PCC SE would like to reassure the Oltchim employees that PCC’s goal is to develop Oltchim in a healthy way and make it generate profit, for the benefit of its shareholders, employees and of the local community.
Alain

#3138 vin?

2013-04-08 12:22

bai domnu' Fane, din nou am banuiala ca esti la un spritz, pentru ca numai asa se explica cele indrugate de tine pe aici. Banuiesc ca nu prea esti atent la cele scrise de mine. Da un pic rew si verifica un pic!

Vezi ca te-a indoctrinat cineva pe acolo si spui prostii. Cand am spus ca jos palaria in fata voastra... m-am referit la profesionistii de acolo... se pare ca nu e vorba despre tine!

Musafir

#3139

2013-04-08 12:31

certativa in liniste sa poata gandi Pianistul .
urmeaza planul 4 pentru arpechim
griguta de-l mangaiati la... ouale de la Coarna

#3140 #3137 Strategiii

2013-04-08 12:31

of course, my horse!
speachless!
Fane Petrochimie

#3141 Pentru Alain, Petrochimista si ceilalti colegi

2013-04-08 12:42

http://www.criticatac.ro/19162/cum-distrugi-industrie-nefcand-nimic-oltchim-politica-struului/

Cum să distrugi o industrie nefăcînd nimic: Oltchim și politica struțului

Mecanica politică în cazul Oltchim (cunoscută şi sub numele de politica struţului) pare a fi cea universal valabilă în România: ne frîngem mîinile şi aşteptăm că poate trece/ se rezolvă de la sine. Iar dacă nu trece, poate totuşi se rezolvă cumva, ne-nţelegem şi noi ca oamenii – în situaţia dată, cu FMI şi Comisia Europeană.

Acum, politicienii se întrec în a arăta cu degetul unii la alții, acuzîndu-se reciproc de dezastrul pe nume Oltchim. Ponta aruncă pisica în curtea lui Videanu, a lui Vlădescu și a PDL-ului, PDL încearcă să-l transforme în țap ispășitor pe Ponta și Guvernul USL, DD e transformat în vedetă a unei privatizări ratate. Procurorii și DNA intră și ei imediat în joc, ca în orice păruială autohtonă serioasă, în care dacă nu e băgată Procuratura, atunci înseamnă că e plictiseală. În încercarea de a instrumentaliza electoral subiectul Oltchim, se omite că povestea ascensiunii și decăderii combinatului petrochimic se întinde, de fapt, de-a lungul a multe, multe guvernări, cu coloraturi ideologice diferite, dar cu apucături identice. Responsabilitatea nu aparține unui partid politic sau altul, actualului sau fostului guvern, stîngii sau dreptei, ci întregii clase politice, care acum, în loc să-și facă sepuku într-un ritual colectiv, în semn de recunoaștere a vinovăției, pasează pisica dintr-o parte într-alta.
Diferenţa dintre Oltchim şi multe alte întreprinderi româneşti scoase pe piaţă în ultimii mulţi ani e cea dintre o industrie vie şi una muribundă, între o platformă modernă producînd pentru o piață în creștere și un mastodont industrial socialist care nu mai are ce fabrica. Înfiinţat în 1966, Oltchim e un combinat la zi cu tehnologia, iar ceea ce se „fabrică“ pe platforma de la Rîmnicu Vîlcea sînt produse cu mare cerere pe o piaţă în care societatea deţine un semimonopol regional: din Ucraina pînă în Germania, în afară de Oltchim, nu mai există decît un fabricant de PVC (policlorură de vinil) în Ungaria[i] şi unul de oxo-alcooli, polioli etc. în Polonia (deţinut de acţionarul minoritar de la Rîmnicu Vîlcea, PCC SE) şi nimeni care să le producă pe amîndouă. Oltchim deţine 41% din piaţa Europei Centrale pentru sodă caustică şi e al treilea producător de PVC din Europa[ii]. V-aţi pus tîmplărie PVC de maximă calitate? Există mari şanse ca profilele pe care le aveţi în casă să fie Ramplast – una dintre mărcile-lider de pe piaţa românească. Iar Ramplast e produs la Oltchim. Cifra de afaceri a Oltchim a crescut de la 78 milioane euro (echivalent) în 1992 la 528 milioane euro în 2008. Platforma Oltchim reprezintă 65% din activitatea industrială a judeţului Vîlcea. 80% din producție merge la export.
Lanţul trofic al Oltchim
Două sînt materiile prime de bază la Oltchim – etilena şi propilena. (Mai e şi sarea – furnizată de Exploatarea Rîmnicu Vîlcea a Salrom, care şi ea va suferi o lovitură dacă se închide combinatul.) La capacitate maximă, combinatul consumă 10,6 tone/oră de etilenă şi 12.000 de tone de propilenă pe lună. Etilena e un gaz incolor puternic inflamabil, motiv pentru care transportul ei, altfel decît prin conducte speciale, presupune instalaţii de criogenare (în UE, transportul feroviar de etilenă e interzis, iar din cauza condiţiilor speciale de siguranţă, cel rutier e foarte costisitor, şi oricum nu poate fi realizat la nivelul de necesar al combinatului de la Rîmnic). Etilena e materia de bază în producţia de PVC – care reprezintă 35% din activitatea Oltchim.

Şi aici apare lanţul trofic: etilena vine, deci, doar pe conductă. Conducta (care are 60 km şi e funcţională din anii ‘70) leagă Oltchim de Petrochimia Piteşti, care produce etilenă şi propilenă. Etilena şi propilena rezultă din procesarea naftei, care e un amestec inflamabil de hidrocarburi rezultat în urma rafinării ţiţeiului. Nafta e furnizată Petrochimiei de Rafinăria Piteşti – ambele alcătuind Complexul Arpechim, deţinut din 2004 de Petrom. Complexul Arpechim a fost integrat în complexul petrochimic încă din 1971, iar relaţia de interdependenţă dintre diferitele componente ale lanţului de producţie s-a menţinut şi după 1989. Numai că acest sistemul integrat de producţie funcţiona atîta timp cît avea drept unic proprietar statul: în momentul în care unele dintre elementele sale au început să fie privatizate, întreg procesul a început să scîrţîie, supus unei logici de funcţionare complet diferite de cea în care fusese conceput. Asta s-a văzut foarte clar după 2004, cînd a fost privatizat Petrom. Deşi OMV-Petrom n-a ţinut cu tot dinadinsul să primească la pachet şi Arpechim, l-a căpătat la privatizarea Petrom din urmă cu opt ani – cu obligaţia de a menţine funcţionale Rafinăria şi Petrochimia o jumătate de deceniu.

Dependent de unicul său furnizor privat, Oltchim a trebuit să accepte mărirea exponenţială a preţurilor pentru etilenă şi propilenă, în timp ce Petromul restrîngea activitatea la Arpechim, pregătindu-se de închidere. Şi Oltchim tot acumula la o datorie către Arpechim care avea să se ridice la suma de 31 de milioane de euro. Totuşi, pentru că piaţa PVC-ului era în expansiune şi afacerile mergeau bine (între 2004 şi 2006, combinatul a avut profit semnificativ, de 32 milioane euro anual în acest interval), Oltchimul a investit 200 de milioane de euro în retehnologizarea diviziei de policlorură de vinil. A venit, însă, criza şi odată cu restrîngerea pieţei construcţiilor, a scăzut şi cererea de PVC. Nu şi preţul la etilenă. Aşa că la finele lui 2008, inevitabilul se produce: Petrom sistează livrările de materie primă (etilenă şi propilenă) către Oltchim (beneficiarul de bază, care acum avea nevoi limitate). Astfel, Oltchim îşi reduce activitatea în 2008, succesiv cu 20%, apoi încă 20%. Încă are 4.500 de angajaţi (în toamna lui 2012, sînt 2.800), dar intră într-un program de restructurare care ce urma să se finalizeze în 2013 şi care, odată încheiat, se estima că va aduce profituri de 82 milioane de euro. Sindicatul, conducerea şi muncitorii încep să se îngrijoreze – dar în noiembrie 2008 (să ne amintim, e sezon de alegeri) vine în vizită preşedintele României, Traian Băsescu şi le zice: Staţi liniştiţi, ştim ce avem de făcut, în relaţie cu OMV şi cu AVAS.

Într-un final, în 2009, Oltchim a convins Ministerul Economiei să aprobe o linie de credit care să permită cumpărarea de la Petrom a Petrochimiei Piteşti. Deja, la acel moment au devenit vizibile diferenţele de viziune dintre acţionarul majoritar, adică statul român, şi cel minoritar – PCC, în ceea ce priveşte strategia investiţională şi de dezvoltare a companiei, fricţiuni care s-au menţinut de-a lungul timpului, transformîndu-se într-un adevărat război. Poziţia PCC a fost categoric împotriva achiziţiei, pe motiv că Arpechim este o gaură neagră, iar pentru integrarea eficientă a unităţii este nevoie de minim cinci ani, interval în care compania va falimenta. Mai mult decît atît, PCC depune reclamaţie la Comisia Europeană, solicitînd deschiderea unei investigaţii pentru un presupus ajutor de stat, în legătură cu creditul luat de Oltchim de la CEC Bank şi cere Curţii de Apel Bucureşti interzicerea garanţiei EximBank de 50 milioane de euro pentru Oltchim (de fapt, pentru cumpărarea și reparațiile de la Petrochimia Pitești). Astfel, garanţia de stat intră sub lupa Comisiei Europene, iar războiul dintre acţionarul minoritar şi cel majoritar se poartă, de aici înainte, fără mănuşi, cu consecinţe păguboase pentru companie. Poziţia PCC se explică prin faptul că compania polono-germană n-are treabă cu PVC-ul, să se-nchidă, piaţa lui e pe celelalte linii de producţie (cele de electroliză) de la Rîmnicu Vîlcea, unde materia primă se poate aduce din altă parte. Spre deosebire de conducerea companiei, interesată de producţia de PVC, PCC este interesată să cîştige cota pe piaţa de polioli, aceasta fiind şi intenţia din spatele încercării eşuate de a achiziţiona pachetul majoritar al Oltchim în recentul proces de privatizare – obţinerea unei poziţii în topul celor mai mari cinci producători de polioli la nivel european. În acest context, administratorii români au acuzat acţionarii PCC că subminează activitatea combinatului prin metode „securisto-comuniste ale securităţii poloneze“ şi are ca ţintă „distrugerea concurenţei“ (reamintim, PCC SE deţineîn Polonia o societate, Rokita, cu profil de producţie parţial similar cu cel al Oltchim).

Totuşi, în pofida opoziţiei PCC, cumpărarea Petrochimiei are loc în decembrie 2009, contra sumei de 12,9 milioane de euro. Totodată, Oltchim obţine şi o reeşalonare a datoriilor către Petrom pe o perioadă de trei ani. Reparaţiile la Petrochimia au durat pînă în noiembrie 2010, an în care cifra de afaceri a companiei creşte cu 21%, iar pierderile avansează într-un ritm mult mai lent – cu 2% faţă de 2009.

Dar în martie 2011, ce să vezi, Petrom închide Rafinăria Arpechim! Petrom făcuse acest anunţ încă din 2010, prin urmare decizia de închidere nu a fost o surpriză, aşa cum nu reprezenta o surpriză nici impactul închiderii rafinăriei asupra combinatului Oltchim. Cu toate astea, politica struţului este din nou varianta pentru care optează Guvernul României: bagă capul în nisip, se preface că nu aude şi nu vede, în speranţa că sfîntul duh, piaţa liberă sau o minune vor salva situaţia de la dezastru. Astfel că în 2011, cu 1.200 de angajaţi în pragul şomajului la rafinărie, prim-ministrul Emil Boc se dădea de ceasul morţii vorbind despre importanţa rafinăriei pentru Oltchim și a Oltchimului pentru țară. Între timp, Petrom stă cu rafinăria în braţe, în conservare – nu-i trebuie, dar susţine că nu a identificat un cumpărător credibil. Întrebarea care se pune este: de ce nu este statul român un cumpărător credibil? În mai 2011, combinatul Oltchim transmite companiei petroliere Petrom oferta de achiziţionare a rafinăriei Arpechim (să ne-nţelegem, discuţiile despre preluarea rafinăriei datau din 2009). (În aceeași lună mai 2011, cotația la bursă a acțiunilor Oltchim era în creștere și toată lumea aștepta o privatizare anunțată din urmă cu un an.) Dar cam cît de cooperantă ar putea fi, totuşi, o companie privată cu un stat pe care l-a dat deja în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru recuperarea cheltuielilor de ecologizare? Statul român s-a obligat să deconteze lucrările de decontaminare istorică (adică pentru exploatări făcute înainte de privatizare) realizate de Petrom, prin contractul încheiat în 2004; compania a înaintat două notificări de plată, însumînd circa 25 milioane de euro, şi statul e încă dator.

Un an mai tîrziu (!), în 2012, situaţia nu evoluase deloc, în schimb Guvernul României îşi asuma în faţa FMI şi a Băncii Mondiale angajamentul că nici Oltchim, nici guvernul „nu vor achiziţiona active ale rafinăriei Arpechim înainte de privatizare“, prevăzînd în mod explicit încheierea unui protocol între SC OMV Petrom şi Ministerul Economiei privind opţiunea de achiziţionare de active ale Rafinăriei Arpechim deţinute de Petrom. În acelaşi timp, pe 27 iunie 2012, în urma unei pichetări sindicale, Ministerul Economiei semna cu sindicatele din Oltchim un protocol în care se jura că negociază deja cu Petrom „răscumpărarea“ Rafinăriei Arpechim.

Aviz favorabil de la UE – şi ce dacă? Şah şi mat în lupta dintre acţionari
Anul acesta, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru conversia în acţiuni a creanţelor Agenţiei de Valorificare a Statului (AVAS). Soluţia măririi capitalului fusese imaginată încă în 2009, considerîndu-se că problema în relansarea combinatului venea din capitalul social foarte mic (doar 9 milioane de euro[iii]). Doar că în februarie 2009, şi pe fondul acuzaţiilor lansate de PCC, „noul“ guvern s-a gîndit că Bruxelles-ul ar putea privi această conversie drept ajutor de stat, deci s-au dus cu jalba în proţap la Comisia Europeană. Iar răspunsul acesteia a venit trei ani şi patru guverne româneşti mai tîrziu, în martie 2012… E lungă coada la UE şi nu se face să-i grăbim pe stimabili… În tot acest răstimp, de la solicitarea avizului de la Comisia Europeană pînă la primirea lui şi după aceasta, nimeni nu s-a preocupat de negocierea cu acţionarii minoritari pentru a se ajunge la un consens favorabil ambelor părţi, deşi divergenţele de viziune dintre PCC şi fondul de investiţii Carlson Ventures, pe de o parte, şi acţionarul majoritar, pe de alta, erau bine cunoscute. După primirea avizului, în martie anul acesta, energiile politice au fost absorbite de moţiunea de cenzură, de schimbarea Guvernului şi apoi de acţiunea de suspendare a Preşedintelui. Aşa se face că la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 10 septembrie, cei peste 33% minoritari au respins majorarea de capital, care trebuie aprobată de două treimi din acţionariat. Dacă s-ar fi aprobat majorarea de capital, PCC (plus Carlson Ventures) ar fi ajuns să deţină doar 2% din acţiuni, iar influenţa sa în procesul de decizie ar fi scăzut considerabil. A nu se omite faptul că în 2007, PCC a a preluat 1% din pachetul de acţiuni de pe Bursă, dar a ajuns să-şi majoreze pachetul de acţiuni după ce în 2008 Guvernul Tăriceanu a decis diminuarea capitalului social al combinatului Oltchim cu 100 milioane de euro. Adunarea Generală a aprobat diminuarea capitalului şi, astfel, PCC a ajuns să deţină 12,9% din acţiuni, fără a plăti un leu în plus, și a continuat să achiziţioneze participații de pe Bursa de Valori Bucureşti (de la SIF Oltenia, mai precis). Aşa se face că, după ce a stat trei ani după avizul Comisiei Europene, Guvernul României s-a trezit azi în imposibilitatea de a implementa majorarea de capital, pentru că… surpriză, surpriză, acţionarii minoritari nu sînt de acord.

În august, a venit Fondul Monetar Internaţional cu „cioc, cioc, aţi zis că privatizaţi Oltchim în septembrie“ (atenţie, privatizarea era restantă din aprilie, conform calendarului convenit de FMI cu Guvernul Boc). Pe urmă, a venit și Comisia Europeană să spună: Vindeți acțiunile separat de creanțe! În absenţa mijloacelor circulante (mai exact, o linie de finanţare care să permită realimentarea cu energie şi materii prime, fiindcă la rata de îndatorare pe care o avea – din motive explicate –, nimeni nu mai păsuia combinatul, darămite să-i dea vreun credit), Oltchim a ajuns la privatizarea așteptată de doi ani funcţionînd în avarie şi plin de datorii.

În mod normal, Guvernul ar fi trebuit să-şi pună cenuşă în cap pentru vastul circuit de indecizii şi să ceară o amînare a privatizării de la FMI (opiniile generale ale celor în temă cu subiectul sugerează că o licitare mai aşezată şi asigurarea unui capital de lucru ar putea da o şansă Oltchim). Doar că, în mod evident, nu are curajul s-o facă. La fel cum nu e în stare să înfrunte Comisia Europeană în privinţa „ajutorului de stat“ pe care l-ar putea reprezenta oferirea unei linii de finanţare către combinat. Soluţia e în acelaşi spirit al lui „o să se rezolve“: amînarea prin mimarea privatizării – de aici, preferinţa pentru un licitator care oferea o sumă mai mare, dar negarantabilă, în locul unuia reprezentînd versiunea mică, locală şi de avarie a idealului (Chimcomplex Borzeşti).
Căpuşele, unde sînt căpuşele?

Experienţa românească a „privatizărilor“ spune că în aceste cazuri trebuie neapărat să fi existat nişte căpuşe – ca şi un profitor în carne şi oase, de preferat directorul companiei.

Ziarul financiar publică o listă cu firme contractoare ale Oltchim care au făcut profit în timp ce combinatul înregistra pierderi. Sînt, cele mai multe, companii născute din externalizarea de către Oltchim a unor servicii (de mentenanţă, de proiectare etc.). Dar. Pentru ca firmele care execută lucrări pentru Oltchim sau prestează servicii societăţii să poată fi calificate drept „căpuşe“, ar trebui aduse dovezi nu că lucrările şi serviciile au fost externalizate (şi Uzinele Dacia au externalizat, şi Romtelecom, ba chiar şi OMV-Petrom) unor companii la care Oltchim deţine acţiuni, ci că aceste lucrări şi servicii au fost: 1) inutile, şi/ sau 2) facturate la preţuri mult peste cele ale pieţei. Că în 2008, pe cînd Oltchim încă funcţiona la capacitate maximă şi avea o cifră de afaceri de aproape 600 de milioane de euro, o firmă care face izolaţii cisterne şi lucrări de reparaţii, la care Oltchim are 30% din acţiuni, avea cu societatea petrochimică contracte în valoare de 7 milioane de euro, reprezentînd 33% din cifra de afaceri a respectivei societăţi, nu e un indiciu de căpuşism. (Combinatul şi-a vîndut sau a încercat să-şi vîndă participaţiunile la aceste societăţi rentabile ca să-şi acopere din datorii.)

Însumate, contractele cu firmele în cauză par ridicole comparativ cu îndatorarea Oltchim.

Mult mai credibilă – şi pomenită la unison de reprezentanţi ai statului (chiar dacă nu cu totul credibili ei înşişi, ca Liviu Pop) şi de sindicate (liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, într-un interviu pentru CriticAtac) – este versiunea în care căpuşarea s-a produs în procesul de distribuţie a produsului finit. Mai exact, pe cînd avea producţia limitată la cîteva procente din capacitate (prin închiderea Rafinăriei de la Arpechim), Oltchim vindea cu plata la trei ani (în loc de 90 de zile). Prin contracte aprobate de Consiliul de Administraţie, ai cărui membri sînt numiţi politic (ca reprezentanţi ai Ministerului Economiei), nu de directorul Oltchim.

Cine e în spatele acestor contracte nu se ştie – Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, spune că firmele căpuşă nu sînt treaba sindicatului, că nu ştie, nu se bagă. Bogdan Hossu spune că liderii de sindicat nu se bagă pentru că vor să-şi păstreze poziţia şi salariul, iar în cazul concret al lui Diculoiu, pentru că sindicalistul de la Oltchim a crezut întotdeauna că „se rezolvă“, că fiecare schimbare politică va aduce dorinţa de rezolvare a problemei (căci după ce ţi-au promis-o şi prim-miniştrii, şi preşedintele ţării…). Dar pierderile în sine sînt la fel de simple: 84 euro/ MwH plătiţi la Electrica atunci cînd ALRO Slatina (companie privată) plătea între 114 şi 214 lei/ MwH, monopolul CET Govora pe aburul industrial furnizat – din cauză că Oltchim nu-şi permitea cumpărarea unei centrale termice proprii, investiţii majore pe timp de criză acoperite doar de promisiuni guvernamentale…

Cine plăteşte preţul?

Singurii care plătesc un preţ greu pentru aceste eşecuri în lanţ, descrise mai sus, sînt muncitorii de la Oltchim, care nu şi-au luat salariile de două luni şi ale căror perspective sînt sumbre, precum şi cei în jur de 7.000 de angajaţi din industriile pe orizontală care vor fi afectaţi în cazul reducerii activităţii sau închiderii Oltchim (conform estimării lui Mihai Diculoiu, lider sindical, într-un interviu pentru CriticAtac). Pe fondul tensiunii, o parte dintre muncitori au demarat acţiuni de protest îndreptate împotriva lui Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim. Cu toate astea, nu pare să existe nici o diferenţă semnificativă între revendicările sindicatului şi cele ale muncitorilor răzvrătiţi: şi unii, şi alţii au ca obiectiv primirea plăţilor compensatorii în cazul eventualelor concedieri de după privatizare. Diferenţa este una de tonalitate şi stil de negociere, nu de conţinut: muncitorii nemulţumiţi cred că prin recursul la proteste îşi maximizează şansele de a primi plăţile compensatorii, cerînd asigurări şi răs-asigurări în acest sens de la diferiţi oficiali. Totuşi, în ianuarie 2011 (înainte, deci, de intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii) s-a semnat un contract colectiv de muncă valabil pe o perioadă de patru ani, care prevede plăţi compensatorii în valoare de 18 salarii medii brute (valoarea acestuia este de 2.900 lei, în 2011 sindicatul obţinînd o majorare salarială de 50%[iv]). Din punct de vedere legal, acţionarul majoritar al Oltchim de după privatizare va prelua şi contractul colectiv de muncă în vigoare. Acest lucru va pune la adăpost pe termen scurt salariaţii Oltchim, care îşi vor primi salariile compensatorii, dar nu şi soarta complexului petrochimic din România şi a industriei româneşti în general. Cînd funcţionează la capacitate maximă, 80% din producţia Oltchim e destinată exportului, situîndu-se în topul primilor zece exportatori ai României, iar încetarea activităţii ar afecta serios balanţa comercială a României şi deficitul comercial. Dar nimeni nu e preocupat de asta, toţi actorii din sistem îşi urmăresc agenda lor îngustă şi imediată: Guvernul și politicienii – protejarea funcționarilor incompetenți care s-au perindat la Ministerul Economiei și la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, îndeplinirea angajamentelor faţă de FMI, liniște dinspre Comisia Europeană și acumulare de capital electoral prin pasarea pisicii moarte; muncitorii – salariile compensatorii; acționarii minoritari – protejarea propriilor interese în cotele de piață.

Combinaţia dintre politica struţului, tactica amînării şi presiunile exercitate de acţionarul minoritar s-a dovedit a fi cum nu se poate mai contraproductivă: un combinat de succes a ajuns, în acest moment, în stare de comă avansată. Acest lucu nu este nici rezultatul ineficienţei economice a combinatului, nici al „distrugeriii creatoare“ a capitalismului: este pur şi simplu rodul lipsei de viziune economică, al unor privatizări anterioare făcute alandala şi al lipsei de voinţă politică a diferitelor guverne în soluţionarea problemei. Cazul Oltchim nu era lipsit de soluţii, aşa cum pare acum, dar amînarea deciziilor pînă în ceasul al doisprezecelea a făcut ca toate deciziile aparent bune să fie proaste. Cine plăteşte preţul pentru asta? Pînă una, alta, singurul capital protejat e cel electoral.

Cei care-și imaginează că a existat o conspirație în punerea pe butuci a Oltchimului creditează guvernele transpartinice, de la Năstase la Ponta trecînd prin Emil Boc și toți miniștrii său ai Economiei, cu o capacitare de management conspiraționist de care mai mult ca sigur nu au fost în stare.

Odată ce combinatul nu mai putea controla relația cu furnizorul său unic de etilenă, trebuia luată o decizie, din cîteva variante posibile:

1. Achiziția urgentă a Complexului Arpechim (Rafinăria plus Petrochimia).

2. Achiziția Petrochimiei și punerea la punct a unei linii de import de nafta (în 2002, oricum, România importa 4.000 de tone de nafta anual, iar în 1995 importa de șapte ori mai mult).

3. În loc de investiții în retehnologizarea liniei de PVC, fie închiderea ei (și tăierea cordonului ombilical care face/ făcea Oltchim dependent de Arpechim; conform liderului de sindicat Diculoiu, asta ar fi însemnat concedierea a trei sferturi dintre angajați, dar dezvoltarea ulterioară a diviziilor de polioli, oxo-alcooli etc. ar fi permis reangajarea unora), fie restrîngerea la producția de policlorură din clorură de vinil importată.

N-a fost luată nici o decizie, soluția a fost doar promisă.

Totul se învîrte în jurul alegerii de a continua producția de PVC: acționarul minoritar PCC a făcut tot posibilul să blocheze dezvoltarea liniei de PVC, mult-hulitul fost (timp de două decenii) director de la Oltchim, Constantin Roibu, a mers orbește pe ideea rentabilității pe termen lung a producției de PVC, garantată de nimic altceva decît promisiunile guvernamentale. „Stați liniștiți, știm ce avem de făcut…“ A fost un joc la ruleta rusească. Acum, rămîne de văzut dacă statul va obține la cacealma amînarea de care are nevoie, dacă va tăia nodul gordian (a fi sau a nu fi PVC?), dacă va pregăti privatizarea dînd combinatul în administrare privată care să producă temporar în regim de lohn (cu materia primă importată)… Dacă…

________________________

[i] E vorba de BorsodChem (Kazincbarcika), actualmente (din 2011) deținută de compania chineză Wanhua Industrial Group Inc. În 2009, cifra de afaceri a BorsodChem a fost de 627 milioane de euro, foarte apropiată de potențialul Oltchimului. Combinatul maghiar, construit în 1963, a fost privatizat în etape: management privat din 2009, vînzare de participații către Wanhua în 2010 și cedare a întregului pachet de acțiuni începînd din februarie 2011.

[ii] Policlorura de vinil (PVC) se produce prin polimerizarea clorurii de vinil, care la rîndul ei are drept materii prime etilena și clorul. În combinatele petrochimice, clorul (gaz) se obține din electroliza sării, din care rezultă de asemenea soda caustică și hidrogenul (gaz). De aceea, combinatele care produc PVC sînt de asemenea producători importanți de sodă caustică și hidrocloruri, cu piețe de desfacere diferite de ale policlorurii de vinil, ceea ce le protejează de variațiile unei piețe unice.

[iii] Asta explică de ce rata de îndatorare a Oltchimului pare acum astronomică: ea se calculează împărțind creditele restante la capitalurile proprii, care sînt alcătuite din capitalul social, rezervele reprezentînd maxim 50% din capitalul social și profitul/ pierderile din exercițiile fiscale anterioare. Pentru o companie cu 600 de milioane cifră de afaceri, capitalul social al Oltchim e penibil – iar rata de îndatorare pare (s-ar putea să nu fie) mortală.

[iv] Fondul de salarii la Oltchim reprezintă circa 50 milioane de euro pe an, 10% din cifra de afaceri, un raport considerat economic valabil. Majorarea de salarii s-a obținut în contextul desființărilor, prin noul Cod al Muncii, a grupelor de muncă de risc crescut (munca în petrochimie presupune expunerea la substanțe cancerigene).

Alain

#3142 concret

2013-04-08 12:45

asa,
si deci? ce faci in acest context? dar concret !
Fane Petrochimie

#3143 Planuri si solutii.............. pe cand vedem ceva concret ???

2013-04-08 12:50

http://www.curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2013-02-26/Alt+plan+de+rezerva+pentru+privatizarea+Oltchim

Se ia în calcul repornirea Diviziei Bradu, independent de cea a Arpechim
Pentru asta ar fi nevoie de 60 mil. euro, din care 10 mil. euro pentru repornirea instalaţiilor şi încă 50 mil. euro pentru demararea producţiei

Eşecul privatizării Oltchim pare să determine autorităţile să aibă întotdeauna un plan de rezervă, prefectul de Argeş, Cristian Soare, anunţând ieri că, în afara privatizării "la pachet cu Arpechim" s-ar putea încerca şi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.
Aceste două soluţii au fost analizate ieri, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatului de la Divizia petrochimică Bradu cu parlamentarii de Argeş şi autorităţile judeţene, a afirmat ieri Soare.
"Una dintre soluţiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim, prin găsirea unui investitor strategic. (...) O altă variantă ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fără repornirea rafinăriei Arpechim. Poate fi o soluţie ca Divizia petrochimică Bradu să repornească fără să se ţină cont de repornirea rafinăriei şi să poată fi dusă pe profit. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanţare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor şi de 50 de milioane de euro pentru începerea producţiei", a spus prefectul, citat de Mediafax, precizând că aceste soluţii vor fi discutate şi cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei.
În acest sens, prefectul a anunţat că a trimis deja o adresă către ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipă formată din specialişti în petrochimie, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, parlamentari, să fie primită pentru o discuţie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie să aleagă dintre variantele pe care sunt convins că le cunoaşte, pentru a putea să o găsească pe cea mai bună dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.
Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Oltchim are nevoie de 45 mil. euro

La 13 februarie, Ministerul Economiei anunţa că intenţionează să privatizeze combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea la pachet cu Arpechim, considerând că aceasta este singura soluţie de salvare a companiei. "Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reiterat intenţia Ministerului Economiei de privatizare, ca primă soluţie, a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, în sistem integrat cu Arpechim Piteşti, în cadrul unei întâlniri cu lideri ai sindicatelor din chimie şi petrochimie", comunica atunci ministerul.
În ceea ce priveşte sumele de care are nevoie Oltchim, Vosganian anunţa săptămâna trecută că salvarea combinatului depinde de un ajutor în valoare de 45 mil. euro, structurat într-o primă tranşă de 20 mil. euro pentru cheltuielile curente ale societăţii şi un ajutor de stat sub formă de garanţii de stat pentru un împrumut de 25 mil. euro acordat de băncile creditoare, pentru reluarea producţiei şi asigurarea capitalului de lucru pentru instalaţiile viabile.

Datoriile scadente ale combinatului sunt de 800 mil. euro

Intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii trecute, combinatul Oltchim are datorii scadente de aproximativ 800 mil. euro, după cum afirma ministrul Economiei în cadrul întâlnirii cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, dintre care 250 mil. euro către AVAS şi alte 150 mil. euro la Electrica.
Statul a încercat să vândă, la momentul privatizării, aceste creanţe, dar procedura a eşuat din cauza neachitării de către câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, a sumei pe care a oferit-o.

Arpechim are ipoteci şi gajuri de peste 1 mld. lei

Instalaţiile tehnologice ale Arpechim au două amplasamente - platforma industrială a Combinatului Chimic din Rm. Vâlcea şi platforma industrială Bradu-Piteşti.
Potrivit raportului anual al Oltchim pe anul trecut, la 31 decembrie 2011 societatea Arpechim deţine pe cele două amplasamente imobilizări corporale în valoare netă de 1,85 mld. lei, din care terenuri de 119 mil. lei, construcţii de 445 mil. lei, echipamente tehnologice de 856 mil. lei, alte imobilizări corporale de 1,5 mil. lei, imobilizări corporale în curs de 427 mil. lei şi imobilizări necorporale de 2,5 mil. lei.
În ceea ce priveşte starea bunurilor, raportul amintit precizează că 67% dintre instalaţii sunt noi şi au fost puse în funcţiune în perioada 2002 - 2011, o parte din terenuri fiind revendicate conform Legii 10/2001.
"Societatea are constituite ipoteci şi gajuri asupra activelor corporale, la data de 31.12.2011, ce constau în terenuri, construcţii, echipamente tehnologice şi mijloace de transport cu o valoare contabilă netă de 1.054.404.000 lei pentru facilităţile de descoperire de cont, împrumuturile pe termen scurt şi lung", se arată în raportul de activitate al Oltchim, referitor la situaţia Arpechim.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că rafinăria Arpechim va fi demolată dacă nu va putea fi vândută.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, afirmă că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum a anunţat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispoziţia" Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.

griguta de-l mangaiati la... ouale de la Coarna

#3144 #3142 concret

2013-04-08 12:51

1.respecti legea societatilor comerciale => actionarii vin cu capital de lucru, inclusiv "fluturasii" de la PCC.
2. recuperezi pierderile si bagi in parnaie toti ministrii si oamenii lor incapabili
3. modifici constitutia
etc.
Fane Petrochimie

#3145 Pentru Alain

2013-04-08 12:59

Pai daca nu ai luat masurile la timp (nu tu sau noi in petrochimie ca nu aveam ce face) ( ma refer la masurile adoptate in vara in forma scrisa de OPSPI si Minister: conversia datoriilor in actiuni, identificarea unui investitor serios nu abureli si privatizarea la timp nu acum in agonie) atunci nu iti mai ramane decat sa aplici strategia strutului cu bagatul capului in nisip sau decat strategia propusa de Petrochimista adica stati linistiti FNI vegheaza pana cand se stinge lumina.
E trist dar cam asta este adevarul.
Si Alain ai inteles gresit noi cei din Petrochimie nu sustinem nemunca sau capuseala dimpotriva.
Acum asteptam sa vedem planul 4, 5, 6 , 7................. poate s-o lega ceva...........
Alain

#3146 asa....

2013-04-08 13:04

Si Alain ai inteles gresit noi cei din Petrochimie nu sustinem nemunca sau capuseala dimpotriva.

nu stiu cum ai dedus tu ca as fi afirmat eu asa ceva, dar, in sfarsit, nu mai vreau polemici....

... bun, in aceasta situatie, inca o data intreb, tu, ce ai face acum? ai incerca sa pornesti macar ceva de pe platforma de la Valcea?

Concret, ce ai face cu aceste date ale problemei - nu ce ar fi trebuit sa faca nu stiu ce minti luminate care uite ca nu fac!
Andu`

#3147 Pt Fane Petrochimie

2013-04-08 13:07

Mai omule, mai uns la suflet cu cele spuse mai sus lui Alain. Ai perfecta dreptate, pana acum trambita sus si tare ce minunat e cernev si ce prapaditi sunteti voi - Arpechimul, iar acum o da la intors; deh, specific lui, dualitatea e al doilea lui nume, se invarte omul (cam greu, ca are proportii)dupa cum bate vantul! Acum bate vantul dispre Pitesti :))))) In loc sa isi canalizeze energiile (pe care le mai are), in a gasi solutii, ca naiba, mai ia si salariul de sef aprovizionare, face pe atotcunoscatorul pe forumul asta, de dimineata pana seara, a devenit un fetis pt el asta :))))
Andu`

#3148 "M-ai uns..."

2013-04-08 13:08

Scuze pt greseala gramaticala de mai sus...:)))
Fane Petrochimistul

#3149 Pentru Alain

2013-04-08 13:10

100% trebuie pornit cat de repede posibil tot ce se poate la Valcea.
Nu am sustinut nici pe departe ca fara a functiona cu ceva oricat de putin se poate supravietui.
Sincer vorbind la cat se functioneaza acum multi ne intrebam realist de unde se mai dau si banii care se dau deci nu suntem absurzi.
Ceea ce ne scandalizeaza este ca in loc sa se focuseze cineva pe situatia de fapt si sa se sustina productia de la Valcea care NEAPARAT TREBUIE RIDICATA SPRE min. 35% - 40% se fac lamentari pe tot felul de strategii colaterale bazate pe presupuneri, etc timpul trece gaura neagra se accentueaza si in final ne ducem de rapa.
Alain

#3150 dual

2013-04-08 13:13

Nepoate,
ti-am explicat ca nu sunt cine crezi tu ca sunt - dar, daca tie iti place sa crezi asa ceva, nu ai decat.

Lamureste-ma cu ceva: cand spui ca am afirmat cele spuse de tine, te referi la cele scrise, sau la cele considerat de tine cum ca ar fi fost spuse.... adica, urmareste te rog ceea ce scriu...

Imi mentin afirmatiile la adresa lui Cernev. Cernev nu vrea in ruptul capului inchiderea Arpechim - cu asta v-a umplut capetele alea inguste diculoiu!

Eu de asta intreb si pe oamenii de mai sus: la acest moment, ce solutii vedeti voi? Cum porniti Pitesti-ul? daca nu reusim sa pornim si Pitestiul, renuntam si la ce e aici?

Pricepeti care e situatia la momentul asta? Ne ducem pe copca cu totul? Sau salvam ce putem si incercam apoi sa reintegtam si ce e la Pitesti?