Spunem NU noului proiect de lege al reorganizării rezidenţiatului


Musafir

#26 Re: Re:

2013-10-04 17:06

Pe banii contribuabililor? Eu iti propun sa iti vezi lungul nasului tu ala sau aia care ai scris ce.ai scris. Nu avem nicio datorie fata de stat, statul nu ne ofera nimic. Mai  bine gaseste ceva util de facut in loc sa vorbesti ca sa nu dormi. Nimeni nu are dreptul sa ne tina in tara si nimeni nu va putea face asta.


Musafir

#27

2013-10-04 17:37

Student de medicina generala in anul II.
lola

#28 bataie de joc

2013-10-04 17:46

bine ca altii la 21 de ani dupa ce termina facultatea sunt calificati sa lucreze.Voi vreti ca noi sa lucram aiurea pe bani putini ori va jucati cu noi- pana si eu,care eram hotarata sa raman in tara in ciuda faptului ca salariile sunt cum sunt, pentru ca vreau sa fac un bine, ma gandesc sa plec undeva unde munca mea e apreciata.

Musafir

#29

2013-10-05 08:51

De ce este nevoie de un asemenea experiment, in situatia in care in acest moment exista un sistem destul de bine pus la punct? De ce trebuie, ca dupa 6 ani de facultate, sa fim practic muncitori necalificati inca 2 ani? Ce altceva esti ca stagiar? Cam nimic, as zice eu. In consecinta, sunt convinsa ca si salarul ar fi minim pe economie in acesti doi ani. Unii spun ca prinde bine sa te rotesti prin diverse specialitati, ca sa vezi ce iti place. Acest lucru oricum se face in timpul rezidentiatului (si in timpul facultatii), nu vad rostul modificarii aici. Iar daca dupa 6 ani de facultate inca tot nu stii ce vrei sa te faci, e chiar trist. Si sa fim seriosi, chiar te astepti sa inveti ceva in aprox 3-4 luni cat ai sta pe coridoarele unei anumite clinici? Ar fi o continuare a bataii de joc din facultate, cand 80% din stagiu insemna sprijinitul peretilor. In continuare, ar fi acest lucru constructiv pentru clinici? S-ar pierde doua generatii de rezidenti, care ar lua locul celor care pleaca in strainatate. In final, este absolut nedrept (asa cum si altii au mentionat) sa intri la facultate, sa faci cativa ani, iar apoi sa constati ca "s-a schimbat modificarea". Ar fi cazul sa stii exact in ce te bagi inainte de a da admiterea, nu sa ai surprize colosale atunci cand intri in anul 5, sau mai rau, in anul 6.

Musafir

#30

2013-10-05 09:14

NU !

Musafir

#31

2013-10-05 09:22

demisia domnule ministru

Musafir

#32

2013-10-05 09:52

A ajuns un biet contabil care a pupat in fund puterea sa decida soarta medicilor si sa modifice dupa bunul plac(chiar daca nu are nici minimum de pregatire medicala) soarta sistemului sanitar. DEMISIA

alex

#33 ac

2013-10-05 10:04

Voi nici nu intelegeti acest proiect si va dati cu parerea.. ce va este teama ? Asa se procedeaza peste tot in lumea asta la noi din 90 este acest proiect privind rexidentiatul! Este ff bine ceea ce se doreste citiți bine si veti intelege ce se doreste !
rio

#34 bc

2013-10-05 10:13

Esti medic rezident in acei 2 ani dupa care vei sustine un examen pentru o anumita specializare trunchiul comun este impartit in 3 ramuri chirurgical, urgente si interventional.. este mult mai bine! Nimeni nu are curaj sa se atinga de aceasta lege plafonata! Bravo Domnu Ministru felicitari si realizari cat mai multe! Cititi legea dragilor cao coada! In aceasta lege asistentii univesitari nu mai au cum sa fenteze aceasta noua lege! Este cea mai buna solutie!
musafir

#35 Re: ac

2013-10-05 10:23

#33: alex - ac

Dar tu ai conditiile care sunt "peste tot in lume" ? In Romania e stare de urgenta, asemenea lucruri sunt doar experimente facute de dragul de a ne aranja si noi cu europenii. Dar se omit lucruri esentiale : noi nu avem centrele de pregatire ale europenilor (la noi cei doi ani de stagii vor inseamna plimbari pe coridoare), noi nu avem salariile europenilor sa ne permitem sa mai stam 2 ani pe bara sau cu o mizerie de suma care va fi minim pe economie. Nu avem un sistem care sa ne permita formarea de specialisti. In Anglia sau Germania unde sistemul e strong iti permiti sa ii inveti pe internisti si chirurgie si pe chirurgi si ceva medicina interna. In Romania situatia e alta si trebuie remediata treptat nu prin reforme date din 2 in 2 ani la misto, copiind tot felul de formalitati de pe la europeni. Ca aici realitatea e total alta. Nu mai vorbesc de selectia pe baza notelor din facultate care va favoriza spaga, alergarea dupa note din facultate, schimburi, transferuri pe sub mana si tot felul de alte activitati care distrag pe student de la ceea ce ar trebui sa faca : sa invete si sa inteleaga ceea ce invata, sa practice, sa se adapteze la realitate si nu sa toceasca niste materiale aruncate acolo de profesor in Powerpoint. In cei 6 ani de facultate ai suficient timp sa inveti baza de la fiecare specialitate, asta daca esti student constiincios nu din ala care face parada notelor. In Romania acest sistem e o idee foarte foarte proasta. Nu va schimba nimic pentru ca nu are ce sa schimbe. Situatia de-aici e grava din cu totul alte motive.

alex

#36 ac

2013-10-05 10:31

Eu cred ca ar fii mult mai bine asa..si nu vad dc ne-ar plimba pe coridoare.. si se ia in considerare media de absolvire deci nota licenta-care conta in 2 probe scris plus sustinere nu cred k media din toti 6 anii sau se va face o medie..oricum este mult mai ok sa dam rezidentiatul in 2 etape..si noi am fii mult mai interestati si mai conectati in ceea ce facem..aceata lege veche dateaza din 1990 cu ex grila..care se poate aranja pt baiatu lu tata..noi in acei 2 ani vom fii platiti nu cred k fac legea asta si mai dau si bani pt o scolarizare proasta

Musafir

#37 Re: ac

2013-10-05 10:39

#36: alex - ac

si crezi ca nota de licenta nu se poate aranja? chiar mai usor decat aia de la rezidentiat.

si ca stagiar, in spitalele noastre, o sa fii ultimul din lantul trofic....sub toti...un fel de student cu licenta luata si atat :)


Musafir

#38 Re: ac

2013-10-05 10:45

#36: alex - ac

:) Nu ca asemenea lucruri nu ar fi la ordinea zilei in Romania. Se sprijina peretii si in marile centre universitare din Bucuresti, sa vezi ce bine va fi cand vei nimeri cine stie pe unde sa faci chirurgia sau alte lucruri in locuri in care nu s-a auzit vreodata de stetoscop sau bisturiu. Bine, exagerez, dar cam astea sunt conditiile in extrem de multe locuri. Nu dau bani pentru o scolarizare proasta, ci pur si simplu au facut un proiect de lege care te va tine legat de Romania pana mori. Vezi obligativitatea pe care o stipuleaza proiectul asta, de a ramane in tara. Odata ce vei fi la mana lor, aici mori. Cat despre salarii observa foarte bine cum este enuntat : "salariul POATE sa ajunga", lucru care nu inseamna ca o va si face. E un proiect mesterit intr-un mod foarte viclean si care se vrea "european" insa nu este. E formulat in asa fel incat sa promita multa si sa ne fure ochii de la problemele esentiale. Noi stim toti ca adevarul motiv pentru care sistemul e cum e nu consta in formalitatile rezidentiatului sau macar a pregatirii. E pur si simplu lipsa de fonduri si imposibilitatea medicului de a-si practica meseria in conditii omenesti, independent. Normal ca rezidentiatul actual nu e motiv de mandrie, dar macar lasa oamenii in pace, fiecare se descurca cum putea, cei buni se selectau automat in timp, faceau cariere peste hotare, pe cand cei nepregatiti oricum nu ar fi supravietuit in sistem. Ca sa fii spagar trebuie totusi sa stii meserie. Nu poti cere spaga daca nu oferi nimic, sau cel putin nu pentru mult timp. Nu ca as fi de-acord cu spaga.

alex

#39 ac

2013-10-05 10:45

Mda..fiecare percepe in felul lui ideile..totusi cred k vom fii respectati ca niste medici rezidenti nuj trebuie schimbat oricum ceva

Musafir

#40 Re: ac

2013-10-05 10:50

#39: alex - ac

Normal, clasa politica. Cand nu vor mai face legile oamenii rupti de realitate, atunci se va putea lucra propriu-zis la sistem. Pana atunci, e in van. In Romania ti se interzice sa-ti faci treaba din cauza prostiei celor care conduc. Asta e toata problema. Nu se va putea schimba pana nu vom incepe sa gandim cu capul. Proiectul asta cu siguranta e gandit, dar nu in interesul nostru.


Musafir

#41 Re: Re: ac

2013-10-05 11:01

#40: - Re: ac

exact...nu e gandit in interesul nostru. am fi cam naivi sa credem ca ordonanta aceasta a fost emisa pentru binele studentilor medicinisti din Romania

alex

#42 ac

2013-10-05 11:11

Oricum nu facem noi nimic degeaba dezbatem:))nu se uita nimeni peste aceste petitii cu care nici eu nu sunt de acord.. nu ajungem noi niciunde..sa speram ca va fii mai bine pe viitor caci nu este asa trebuie sa traim cu soeranta ca va fii bine:) si cred ca va fii:))
nick

#43 Re: ac

2013-10-05 11:38

#33: alex - ac

tu nu intelegi...sunt anul 6 si as dori sa dau examen de rezidentiat sa fiu avaluat dupa un standard la nivel national, nu sa fiu repartizat pe baza mediei de absovire a facultatii- sistem extrem de subiectiv

in afara acestui lucru, mai sunt si alte minusuri...e usor sa vorbim cand nu suntem noi implicati...orice schimbare pe care domnul Nicolaescu o propune, nu o propune pentru "binele" rezidentilor sau al pacientilor ci ... nu mai are rost, am zis suficient


Musafir

#44

2013-10-05 13:19

Daca se aproba aceasta schimbare eu cand termin facultatea plec din tara
Daniel

#45 Re:

2013-10-05 14:52

#44: -

Idem, deja ma interesez pt cursuri de limba si acte necesare.. preventiv... Chiar daca NU! vreau sa plec din tara, legea asta ma forteaza sa o fac.

Studenta.

#46 Intrebare!!

2013-10-05 15:00

Eu am o nelamurire...cei 2 ani de trunchi comun sunt in cadrul celor 5 ani de rezidentiat sau sunt separati si dupa cei 2 ani urmeaza cei 5 ani de rezidentiat propriu-zis?...pentru ca daca ar fi in cadrul celor 5 ani de rezi, nu ar fi o idee atat de rea. Daca ati citit Ordonantza data de Minister, putem opta pe ce ramura sa mergem: medical, chirurgical sau interventional, deci nu te plimbi chiar aiurea in cei 2 ani, iar dupa am mai face 3 ani NUMAI pe ceea ce ne alegem...asa a fost si inainte sistemul si probabil au iesit medici mult mai bine pregatiti din el...Insa nu sunt nici eu de acord cu intrarea pe baza mediei din facultate. Daca ar putea sa ma lamureasca cineva cu prima chestiune. Multumesc.

Musafir

#47

2013-10-05 15:02

Cei care au promovat aceasta decizie nu au nici un habar in ce consta medicina si ce inseamna a fi student la medicina!

Musafir

#48

2013-10-05 15:36

Nu mai rezist in Romania! nu mai suport atata imbecilitate.

Musafir

#49

2013-10-05 15:57

Mare bataie de joc! Examenul de rezidentiat trebuie sustinut la sfarsitul celor sase ani de studiu cand ne-am insusit materia si suntem obisnuiti sa invatam si avem rezistenta si puterea necesara. Cu cat amanam data acestei competitii cu atat pierdem din datele acumulate, dispare obiceiul de a invata periodic si se instaleaza rutina unui job! Daca se urmareste performanta cu siguranta se va tine cont de parerea studentilor!
kickass

#50 sugacilor

2013-10-05 16:19

CLAR NU!!! Dupa ce ca eu imi tocesc toti nervii si sanatatea la UMF Targu Mures, nu accept sa fiu luat de unul care face o facultate la Constanta, Galati, etc. unde se iau note extraordinar de mari si doar ca tocesc(marea majoritate), care nu au pus mana macar pe un cadavru din anul 1 si care habar nu au ce inseamna un L.P. ca la carte...!