Transformarea Asociatiilor Crescatorilor de Animale in Cooperative agricole, ca in UE

  • In fiecare an exista cazuri in care sunt  '' sanctionati " (...)  presedinti de asociatii, functionari diversi din primarii, primari , functionari din alte institutii de control etc .   Intelegem a ne folosi in argumentarea de mai jos si de un document privind " analiza infractiunilor impotriva intereselor financiare ale U.E. "  emis in anul 2019 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (si de DNA ).

  Prin aceasta petitie sustinem , in temeiul O.U.G. 34/2013 cu modificarile si completarile ulterioare, atribuirea directa de catre UAT-uri si/sau ADS a pajistilor, pasunilor si a terenurilor arabile catre crescatorii de animale individuali sau constituiti (I.I. , I.F., SRL, PFA si alte forme de organizare ).

In Romania exista foarte multe asociatii de crescatori de animale, conform registrului national al ONG-urilor, poate peste 3000 la numar. 

   Marea problema a acestor asociatii de crescatori este ca membrii isi aduc aportul in asociatie, dar fara drept de remuneratie. Ori, acest lucru nu este normal. Scopul asocierii in agricultura este tocmai altul, ca sa se aduca un plus de valoare si mai ales ca fiecare membru sa aiba o cota parte (parti sociale sau actiuni) din patrimoniul entitatii.

   O alta mare problema este ca la unele asociatii, membrii noi intrati (care nu sunt membri fondatori ) , nu au drept de vot, asadar nu pot lua nicio decizie legala cu privire la sumele provenite din subventiile pe pasune sau pe terenul arabil, sume care in schimb au fost obtinute si in baza participarii lor la activitatea de pasunat sau de intretinere a pasunii.

   Exista cazuri de asociatii cu teren INCHIRIAT care ori preiau pasunea fara a avea incarcatura de animale, fara a avea membri intr-adevar validati, precum si cazuri de asociatii care declara la APIA pasunea fara a avea animale, deci fara ca in cererea unica de plata sa declare codul de exploatatie al Taberei de Vara sau codurile de exploatatii ale membrilor si apoi declara ca societati comerciale si declara eronat (...) codul 02 la campul 13 TIP de Organizare din Cererea de plata.

La unele asociatii poate se intampla acest lucru si din motivul ca nu au membrii legali sau incarcatura de animale necesara legal sau poate ca presedintii asociatiilor vor sa gestioneze fondurile in scopuri frauduloase, meschine sau electorale.

Cunoastem ca la formele asociative de proprietate precum composesoratele, obsti, nu este obligatorie detinerea de animale si este de ajuns doar o activitate agricola minima cr consta in cosit. In aceasta petitie nu ne referim in mod special la aceste forme asociative de proprietate fiindca intr-o oarecare masura membrii lor isi cunosc cotele parte si anume suprafata detinuta ca PROPRIETAR de fiecare membru.

Propunem ca o optima solutie asupra tuturor disensiunilor si cazurilor de nemultumire din toata Romania, pe aceasta tema :

    Atribuirea directa a pasunilor si/ sau terenurilor arabile ale UAT-urilor sau celor de la ADS in baza cererilor, in mod proportional, echitabil si just catre persoanele interesate (individual sau prin II, PFA, IF, SRL etc) pentru ca doar aceste persoane interesate sa poata declara terenul la APIA si sa poata beneficia de subventiile pe suprafata, deci doar ei sa isi gestioneze aceste subventii.

Este de mentionat ca de asemenea pentru suprafetele intre 5- 30 ha fermierii beneficiaza si de plata REDISTRIBUTIVA de aproximativ 50 euro per hectar, plata care nu s-ar primi in cazul depunerii cererii unice de catre Asociatii, ca Tabara de vara (cu animale transferate cu formular de miscare F2) sau pe global cu tabel centralizator (cu exploatatiile membrilor inscrise in cererea unica de plata , la sectorul zootehnic).

Iata si aici un mare dezavantaj domnilor Ministru si Secretari de Stat ai MADR, domnilor din APIA si mai ales cei care verificati deseori aceste probleme, adica DGCAI ( corp control din MADR ). Am inteles ca unii sustin gresit (si asa mi s-a spus si mie dar si altor martori/participanti la controale) si deseori se argumenteaza ca indiferent orice "greseala" ar fi in cererile unice si oricum s-ar depune (conform art. 7^1 din OUG 3/2015) nu se poate modifica suma primita de fermieri. Iata ca suma primita de fermieri difera si in functie de acest aspect .

   Sustinem asocierea doar in Cooperative locale sau zonale si doar in scopuri comerciale sau de reprezentare pe diverse aspecte economice- sociale- culturale . Doar prin Cooperative membrii pot avea cota parte asupra entitatii  si implicit drept de vot .

Mentionam ca doar prin asocierea in Cooperative, membrii acesteia pot beneficia de diverse scutiri fiscale si dar alte beneficii, conform legilor in vigoare.

   Excludem asocierea in Asociatii de crescatori de animale doar pentru scopul declarat de a obtine subventii de la APIA, fiindca astfel tot timpul vor exista nemultumiri, disensiuni, conflicte, favoritisme, nepotisme, dorinte de imbogatire rapida si fara just temei, precum si... sanctiuni civile sau penale . Excludem chiar si depunerea la APIA in mod individual (asa cum prevede acum art. 7^1 litera A din OUG3/2015), in baza contractelor de inchiriere ale asociatiilor de crescatori cu UAT-urile sau cu ADS fiindca blocurile fizice repartizate de catre asociatii difera de la an la an, nu se poate face un angajament pe termen lung si de asemenea an de an difera si numarul de animale ale membrilor.

  •    Dorim si rugam ca MADR sa se preocupe si sa propuna schimbarea legilor prin care sa oblige transformarea asociatiilor de crescatori de animale locale (sau de cultivatori sau avand alte denumiri cu aceleasi intelesuri si activitati in domeniul zootehnic ) in Cooperative agricole, asa cum de altfel a fost statuat in anul 2016 intr-o actualizare a OUG 3/2015, unde acestea aveau perioada de gratie de 1 an, dar care ulterior a fost imediat abrogata temporar ...si asa a ramas.

   

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez B. Cornel să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.


SAU







Publicitate plătită

Vom aduce această petiție la cunoștința a 3000 persoane.

Aflați mai multe informații...