Dreptate Olgai Mulic!

Olga Mulic în vârstă de 25 de ani spune că a decis să revină în satul natal, Călugăr, Fălești în ultimele luni de sarcină, deoarece viață în Chișinău o costă prea scump.
„Sunt la a două sarcină și sunt mult mai responsabilă, am un băiat acasă, iar fetitia am așteptat-o mult cu soțul, a fost foarte dorită.”
Însărcinată în luna a opta, s-a adresat acum trei săptămâni la medicul de familie din sat și a cerut să fie pusă la evidența acolo. Doctorul nu ar fi făcut-o. Femeia mai spune că s-a adresat la medic cu inflamații, însă acesta a neglijat-o și nici măcar nu i-a măsurat tensiunea.
Elena Guțu, medic de familie, satul Călugăr, Fălești: „-Știți că sunteți obligată să măsurați tensiunea?-Nu m-am gândit sincer la asta.“
Peste 4 zile, femeia se simțea din ce în ce mai rău și a fost transportată de urgență la Fălești, iar după asta la Bălți. Acolo femeia ar fi fost lăsată să nască singură, iar timp de trei ore ar fi chemat medicii însă nimeni nu a venit.
Olga MULIC: „Am început a imploră, va rog veniți să mă ajutați că nasc copilul și nu m-au crezut. Pe pat am născut, cu toate că nu se naște pe pat, celelalte două paciente s-au speriat au început a plânge, s-au întors cu spatele.”
Am încercat să vorbim cu medicii care ar fi trebuit să asiste la naștere, însă unul ar fi plecat peste hotare, iar al doilea nu era la serviciu.
„-Dar a fost asistată la naștere paciență?-Nu va pot spune nimic.-Dar unde e doamnă Galina?-E după serivicu are tot dreptul la oră 12 să meargă acasă.-Dar scrie aici că până la trei.-Doamnă are tot dreptul să meargă acasă, așa e la noi serviciu.”
Directorul maternității ar fi în concediu, iar un șef de secție ne-a spus în spatele camerelor că nimeni din spital nu știe dacă femeia a fost asistată la naștere.
Ar fi născut în salonul secției de reanimare și nu în cel de nașteri, pentru că era prea departe, în alt bloc. Medicul de gardă din acea noapte a refuzat să ne vorbească.
Rezultatele expertizei medico legale au arătat că bebelușul a murit asfixiat din cauza că mamă a avut tensiunea prea mare, ceea ce a împiedicat că oxigenul să ajungă la copil. Femeia a depus o plângere la poliție, după care se va plânge la Ministerul Sănătății. Sustinem pedeapsa consorm legii, art. 192  sau macar decaderea din fuctie a tuturor persoanelor responsabile ,.