DN 73 (tronsonul Cristian-Brașov) - LUCRĂRI DE MODERNIZARE ÎN BĂTAIE DE JOC

Către domnul Răzvan Cuc - ministrul transporturilor, domnul Mihai Tudose - prim-ministru al României și domnul Ștefan Ioniță - director general al CNAIR.

Stimați domni,

DN73 este șoseaua ce leagă Municipiul Brașov de Municipiul Pitești având o lungime totală de 133 de kilometri. Este unul dintre cele mai pitorești drumuri din Romania, traseul acestuia, de la nord la sud, trecând prin următoarele localități: Brașov, Cristian, Râșnov, Bran, Rucăr, Câmpulung și Pitești. De asmenea DN73 face parte din drumul european E574.

Fiind un drum turistic extrem de important acesta este traversat în weekenduri de mai mult de 15.000 de maşini pe zi pe traseul Brașov, Cristian, Râșnov, Bran, Moieciu și Fundata. Proiectul de modernizare a DN73 a demarat încă din anul 2014, fiind finanțat din fonduri europene. Din cauza demersurilor birocratice și a apariției unor lucrări neprevăzute, lucrările de modernizare s-au derulat cu încetinitorul. Potrivit site-ului de știri www.bizbrasov.ro, la finele anului trecut a fost înregistrat un stadiu de execuție de doar 27%. În conformitate cu precizările de pe site-ul CNAIR, termenul de finalizare a proiectului este prevăzut pentru luna decembrie 2018. Lucrările sunt executate de către asocierea AZVI SA–STRACO GRUP SRL–PIOMAR DEVELOPMENT SRL–TRACTEBEL ENGINEERING SA.


În urmă cu două luni, mai exact pe data de 18 iunie, după o perioadă de lungă aşteptare în care s-au făcut doar reparaţii curente pentru a se mai acoperi gropile din asfalt, au fost demarate lucrările de modernizare pe tronsonul Cristian-Brașov. Primele lucrări realizate în suprafaţa carosabilă au constat în frezarea mai multor şanţuri de-a lungul drumului pentru casetele de lărgire, la o distanță de o jumătate de metru de acostament. După săparea acestora nu s-a mai efectuat nicio lucrare timp de peste o lună!!! Din cauza ploilor șanțurile au devenit adevărate cratere, conducătorii auto fiind nevoiți să circule cât mai aproape de axul drumului, uneori chiar dincolo de el, riscul de incidente rutiere mărindu-se considerabil.

Recent au început lucrările mai ample. Timp de o săptămână o bandă de circulație a fost blocată pe o lungime de aproximativ 750 metri și au fost instalate semafoare. În afară de blocarea benzii și de amplasarea semafoarelor nu s-a întâmplat nimic; niciun utilaj care să lucreze, nici urmă de picior de muncitor. O săptămână traficul a fost bulversat degeaba!!!

Apoi au fost efectuate săpături pentru consolidarea acostamentului, realizarea casetei de lărgire a drumului și asfaltarea acestuia pe o porțiune de 750 metri, pentru o singură bandă. Recent lucrările pe această zonă au fost abandonate iar șantierul s-a deschis la 1km, spre Brașov.

După cum era de așteptat au apărut şi problemele, traficul desfăşurându-se îngreunat din cauza coloanelor care se formează la semafoare. Astfel s-a ajuns ca un drum de la Cristian la Brașov sau vice versa să dureze o oră, în loc de 10 minute. O ORĂ, STIMAȚI DOMNI!!! 

Singura posibilitate de a scăpa de aglomeraţia dintre Braşov şi Cristian este aceea de a ocoli prin Ghimbav, pe DN 73B, dar și această variantă a devenit extrem de aglomerată.

"Later Edit - Mai mulți semnatari ai acestei petiții m-au rugat să fac câteva completări importante în raport cu situația descrisă.

1. Necesitatea urgentă a unui studiu de trafic! Repararea celor două benzi de circulație nu este suficientă. Drumul ar trebui lărgit la 4 benzi (câte 2 pe fiecare sens), așa cum este între INA Schaeffler și Cartierul Bartolomeu din Brașov. De asemenea trebuie rezolvată o dată pentru totdeauna trecerea la nivel cu calea ferată dintre Cristian și Râșnov, unde se crează cozi de mașini datorită lucrărilor defectuoase.

2. Oamenii sunt nemulțumiți de asemenea de faptul că se lucrează extrem de puțin și de încet (sunt puține utilaje și extrem de puțini muncitori), iar lucrările sunt efectuate doar în timpul zilei, în orele de trafic intens. Sunt multe voci care cer suplimentarea forței de muncă și să se lucreze în timpul nopții, pentru o finalizare cât mai rapidă a reparațiilor.

3. Peste numai 3 săptămâni va începe școala!!! Această porțiune de drum era oricum destul de aglomerată în timpul anului școlar, mai ales la orele dimineții. Datorită acestor lucrări oamenii sunt extrem de speriați de ceea ce se va întâmpla în scurt timp, dacă lucrările de modernizare nu se finalizează urgent.

4. Aproximativ 20% din industria județului Brașov se bazează pe acest drum și este extrem de afectată de aceste șantiere.

5. S-au ridicat și multe semne de întrebare în legătură cu competența reprezentanților DRDP Brașov, ce nu reușesc să gestioneze această situație. Oamenii se simt efectiv umiliți și batjocuriți de sistemul pe care aceștia îl conduc."

Din aceste motive, în nume propriu și al tuturor utilizatorilor de vehicule, plătitori de taxe pentru dreptul de a circula pe drumurile naționale, vă solicităm să luați măsuri pentru urgentarea lucrărilor de modernizare pe DN 73 - tronsonul Cristian-Brașov și de asemenea să verificați periodic modul în care se realizează acestea.

Ne bucurăm de faptul că acest drum se repară și se modernizează, dar suntem extrem de indignați și îngrijorați de modul în care aceste lucrări sunt realizate, de faptul că șantierul stagnează nejustificat, nefăcând altceva decât să blocheze și să îngreuneze circulația pe acest sector de drum extrem de tranzitat.

Vă rugăm să luați măsurile necesare pentru ca stigmatul "Made in Romania" să fie înlăturat prin seriozitate și prin ridicarea standardelor în managementul lucrărilor de construcţii de drumuri, tehnologice şi de calitate ale companiilor care au contractat această lucrare și nu numai.

Vă mulțumesc!

Cu deosebită considerație,

Mihai Grapă