DA -Ora de muzică in scolile din Romania pentru ca Iubim Brasovul !

Grupul Iubim Brasovul cere păstrarea orei de muzică în școli la toate formele de învățământ! La sfârșitul anului 2015, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prin Institutul de Știinţe ale Educației, a propus în dezbatere publică 3 variante de plan cadru pentru învățământul gimnazial și în discuție e scoaterea disciplinei din învățământul preuniversitar. Una dintre variante, a doua, propune reducerea numărului de ore de muzică, iar celelalte două variante, 1 și 3, propun câte o oră / săptămână pentru fiecare clasă de gimnaziu. Demersul de susținere a păstrării orelor de muzică în școlile din România este obiectiv și are la bază câteva argumente solide.           Suntem convinși că asimilarea unor concepte muzicale în gimnaziu nu înseamnă automat transformarea copiilor în muzicieni și nici nu presupune forţarea acelora mai puțin talentați. Orele de muzică înseamnă apropierea elevilor de artă în general, atât de puțin pusă în valoare de către programa actuală din învățământul preuniversitar. Aceste ore deschid orizontul celor mici în etapa cea mai importantă a formării lor ca indivizi, trezindu-le apetitul și către alte forme de artă – teatru, dans, film.

          Muzica, de fapt, are chiar acest rol de liant între multiple arte, iar cunoștințele și sentimentele acumulate pe parcursul orelor din gimnaziu influențează în mod decisiv tinerii în formarea lor ca indivizi, responsabilizându-i și oferindu-le noi perspective în viață. Observăm, de asemenea, cum sistemele de educație din alte părți ale lumii pun mare accent pe muzică. De curând, președintele Barack Obama a semnat o lege, trecută în unanimitate prin Congresul american, conform căreia, pentru prima dată peste Ocean, muzica este considerată materie esențială în educație. De ce acolo se poate și aici în Romania –NU?

           Numeroase cercetări au demonstrat fără tăgadă rolul esențial pe care-l are muzica asupra dezvoltării armonioase a fiecăruia dintre tineri, iar țările nordice, renumite pentru sistemele educaționale de top, pun mare accent pe predarea muzicii în școli, atât ca teorie, cât şi ca practică. Mai mult decât atât, solicităm reluarea orelor de cor, una dintre cele mai bune metode de integrare socială a tinerilor, de creștere a gradului de toleranță și de scădere a discriminării de orice fel. Cum să privăm copiii din şcoala românească de elementara oră de muzică? Ne propunem să adunăm, în cel mai scurt timp, o listă de semnături de la profesori, părinți, elevi, personalități ale culturii, oameni care înțeleg rostul și menirea muzicii în viața fiecăruia dintre noi și sperăm să ajungem să îndeplinim obiectivul propus. Cu speranța că din ce în ce mai multă lume va înțelege importanța unui asemenea demers, vă invităm să alegeți una dintre cele două variante propuse de Ministerul Educației – 1 sau 3 – astfel încât varianta 2, cea care propune scoaterea orelor de muzică să nu poată fi promovată. Mulțumim celor care ne sunteți alături, în numele viitoarelor generații de elevi care nu se vor vedea lipsite de bucuria muzicii în școală.

 

Scopul orei de muzică este lărgirea orizontului cultural al elevilor prin descoperirea, cunoașterea și aprecierea valorilor naționale - ce aparțin folclorului și muzicii culte românești- precum și a valorilor muzicii universale. Cultivarea sensibilității, a imaginației și a creativității muzicale, dezvoltarea capacității de a interpreta muzica fie vocal, fie instrumental!” prof. Andrada Mureșan-Colegiul Național Andrei Șaguna Brașov

În dezvoltarea celor mici, muzica joacă un rol foarte important… Muzica este practic un limbaj, din punctul meu de vedere, superior. Probabil de multe ori prin muzică putem spune mult mai mult decât prin cuvânt. Este un mod de exprimare a unor trăiri sufleteşti, este un mod de comunicare profund, şi aici mă refer la muzica adevarată, la artă. În Grecia Antică exista teoria ethosului, capacitatea muzicii de a modela caracterele tinerilor, practic de a-i dezvolta, de a-i forma. Consider că muzica bună (aproape din orice gen) are rolul de a deschide sufletul copilului spre frumos, spre bine, spre lumină.” Eugen-Stefan Tarnovan-Owner Grup Iubim Brasovul/Mediator

 

“In opinia mea, muzica reprezintă esența vieții. Face parte din mine și vreau să o dau tuturor. Voi cei "aleși" lasați-i pe cei mai mici să mă înțeleagă. "MUZICA ESTE UN RĂSPUNS căruia nu i s-a pus nici o întrebare." (Nichita Stănescu)  Ciprian Cucu (Cvintetul vocal Anatoly)

 

In legatura cu interpretarea vocala, compozitorul Alexandru Pașcanu a declarat:  "Consider corul o orgă umană ale cărei clape acționate de către dirijor se numesc SUFLETE"! Da, orele de muzică NU ar trebui să dispară, ci să se extindă - pentru simplul motiv că este printre puținele discipline care se ocupă de dobândirea calității afective a elevilor, pe lângă cea cognitivă și instructivă, pregătindu-i pentru viață, nu numai pentru profesie (este valabil și în cazul educației plastice)!   Viața fără muzică ar fi asemeni unui film mut!”  

 

Se cunoaște importanța pe care muzica o exercită asupra formării personalității individului. Din cele mai vechi timpuri muzica a ocupat un rol important în societate, în viața omului. Iată câteva argumente: întâlnim muzica în manifestările ritualice străvechi, muzica înseamnă comunicare, prin muzică îți poți exprima direct și puternic trăirile, sentimentele, muzica este cea care te poate anima, cea care te poate alina, terapia prin muzică câștigă tot mai mult teren în sociătatea modernă (vedeți muzica barocă - J. S. Bach, sau muzica clasică - W A Mozart) muzica definește personalitatea caracterul omului/copilului (în speță),a cânta în diverse grupuri (cor, orchestră, fanfară, band etc) înseamnă nu doar a socializa, nu a interacționa cu alți semeni, dar presupune și dezvoltarea carcaterului, a spiritului de echipă, a disciplinei, etc.; a canta la un instrument înseamnă un plus în dezvoltarea motricității, a capacității de reacție, de sinteză” lect. univ. dr. Ciprian Țuțu- dirijorul corului Operei Brașov

 

Vă invităm, să intrați pe acest link pentru a semna petiția on-line!


Grupul Iubim Brasovul si Centrul de copii si Tineret Sf.Sebastian    Contactați autorul petiției