Cerem revizuirea cazului activistei Rusanda Curcă, bătută pentru acțiune de mediu

Către Procuratura Generală

Către Inspectoratul de Poliție Cimișlia

Pe data de 12 aprilie 2021, activista de mediu din s. Hârtop, Cimișlia,  Rusanda Curcă, împreună cu sora ei Olga, au fost agresate de un grup de trei femei și doi bărbați din localitate (inclusiv, o minoră), pe motiv că au sesizat o ardere ilegală a vegetației.

Este vorba de amenințare cu furca, târât de păr, lovituri cu pumnii și palmele peste cap și față, frecarea feței cu pământ și extragerea telefoanelor mobile cu care au filmat o parte din altercație.

Deși au fost în legitimă apărare, Rusandei și Olgăi li s-au aplicat amenzi pentru leziuni corporale minore.

Sunat de redacția „Ecopresa”, șeful de sector care a instrumenat cazul, Alexandru Lupu, a refuzat să ofere orice fel de informație, pe motiv că dosarul ar fi în proces de examinare, deși la acel moment deja erau aplicate amenzile. Deși a fost stabilită o întâlnire directă cu Alexandru Lupu, cu suportul ofițerului de presă al Inspectoratului, acesta nu s-a prezentat și s-a eschivat de la întâlnirea cu jurnaliștii.

Momentan, se știe că au fost amendate surorile Rusanda și Olga Curcă, precum și vecina care a amenințat cu furca, însă nu este nicio informație despre amenzile și măsurile aplicate de către vecinii care au recurs la violență.

Vrem să atragem atenția asupra faptului că activismul civic este nu doar legal, dar și necesar în procesele de bună guvernare locală. Modul în care forțele de ordine au instrumentat cazul însă, au ca impact demotivarea activismului civic de mediu.

Mai mult, este îngrijorător faptul că poliția a recomandat activistei să se ferească pe viitor de astfel de situații - să se abțină să „provoace” prin filmări (filmarea reprezentând probe).

Considerăm că un astfel de mesaj vine să spună unui activist că trebuie să se teamă de potențiale agresiuni, pe când forțele de ordine ar trebui să funcționeze astfel, încât potențialii agresori să se teamă de consecințele faptelor lor.

Acestea fiind spuse, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la urmările altercației care a avut loc, cu privire la siguranța surorilor activiste Curcă, solicitând o instrumentare corectă a cazului.

Cerem să fie revizuit cazul, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere conform legislației în vigoare.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.