Cetatea Brasovului in pericol !

Transparenţa decizională  şi patrimoniul  istoric şi arhitectural al Braşovului.

http://imageshack.com/a/img593/7645/86pb.jpg

Proiectul de amenajare a unei parcări şi a unei artere de acces în zona Pârâul Graft / După ziduri, amplasament aflat în raza de protecţie a elementelor de fortificaţie exterioară a oraşului / latura nord - vestică a vechii cetăţi medievale.

Zona avută în vedere constituie un sit istoric de valoare naţională prin relaţia creată între vestigiile medievale de apărare aparţinând cetăţii Braşovului şi peisajul înconjurător, fapt susţinut şi argumentat competent în  " Studiul istoric de fundamentare al proiectului amenajare, dezvoltare, Zona Graft - După ziduri", întocmit în ianuarie 2012 de către arhitect Marina Iliescu, expert M.C.C. ca fundamentare al proiectului ‚Amenajare, desvoltare, Zona Graft - După Ziduri" ( proiect MORPHOSIS nr195/2011).

Conform   Secţiunii I  art.2 şi Secţiunii II  din Legea nr.52/2003  privind transparenţa decizională în administraţia publică locală,  cetăţenii oraşului, mai ales cei avizaţi, pot solicita primăriei şi Consiliului   local să   participe   efectiv   la   deciziile de    interes public  care afectează patrimoniul cultural şi istoric al oraşului, de exemplu.

Conform Legii nr. 544 din 12 oct.2001 privind  liberul acces la informaţiile de interes public adoptată de Senat la 13 sept.2001 cu respectarea prevederilor   Art.74 alin.(2) din Constituţia României, text publicat în Monitorul. Oficial nr.663 din 28 oct.2001, "orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public".[Art.6 (1)

Constatăm cu regret că cetăţenii oraşului nu au fost informaţi de intenţiile Primăriei de a modifica şi de a interveni asupra unui peisaj cultural de excepţie care contribuie la personalitatea unică a Braşovului,cum este zona « După ziduri » . Cerem ca acestea să se facă cunoscute,  să se supună dezbaterii publice în cel mai scurt timp şi apoi să se ţină seama de  opinia argumentată a braşovenilor.

In conformitate cu Art.7 (1) din aceeaşi Lege 544/  2001 rugăm  Primăria trebuie să ne răspundă în scris în termen de 30 zile. Solicităm un răspuns concret privind: stadiul proiectului, modalitatea în care va fi pus în discuţie publică, data şedinţei de aprobare şi acordul de participare pentru reprezentanţii noştri.

 

http://imageshack.com/a/img36/7764/5kqt.jpghttp://imageshack.com/a/img819/2247/1sl5.jpg

http://imageshack.com/a/img31/8844/o0jl.jpghttp://imageshack.com/a/img22/579/dvep.jpg


Veronica Bodea Tatulea    Contactați autorul petiției