PETIȚIE PENTRU EVACUAREA BÂLCIULUI DE LA CURTEA DOMNEASCĂ TÂRGOVIȘTE

Contactați autorul petiției

Declarăm încheiată acțiunea de strângere de semnături

2022-12-12 18:28:54

Referitor la „Petiția pentru evacuarea bâlciului de la Curtea Domnească”, Asociația Târgoviștea Restaurată declară încheiată acțiunea de strângere de semnături. De asemenea, vă informăm că în urma celei de-a treia adrese pe care am transmis-o către Ministerul Culturii și Identității Naționale cu privire la organizarea evenimentului „Crăciun la Turn”, în care am arătat care sunt prevederile legale încălcate în acest caz, am primit, spre înștiințare, următorul răspuns trimis către conducerea Direcției Județene Dâmbovița:

Urmare a informațiilor comunicate de către direcția de specialitate și anume a faptului că Ministerul Culturii nu a emis aviz privind subiectul solicitării și totodată a faptului că D.J.C.Dâmbovița are competențe de inspecție și control, vă redirecționăm, atașat, spre competenta soluționare, adresa transmisă instituției noastre, înregistrată cu nr. 284/BCDS/09.12.2022.

Vă adresăm rugămintea ca în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu modificările și completările ulterioare, să dispuneți analizarea și soluționarea aspectelor care intră în sfera dumneavoastră de competență.

Solicitarea transmisă de Asociația Târgoviștea Restaurată ridică însă și alte întrebări care așteaptă răspuns:

Referitor la evenimentul „Crăciun la Turn” organizat pe parcursul lunii decembrie 2022 de către Consiliul Județean Dâmbovița în incinta Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște , adresăm punctual următoarele întrebări:

1. A fost emis aviz pentru schimbarea de destinație a instituției muzeale, potrivit art. 23 din Legea nr. 422/ 2001?

2. În cazul în care a fost emis un aviz pentru schimbarea de destinație, vă rugăm să precizați cine este emitentul și dacă a fost emis cu consultarea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. De asemenea, vă rugăm să precizați recomandarea/obiecțiunile/ condițiile CZMI.

3. În cazul în care nu a fost emis un aviz anterior datei de 1 decembrie 2022, atunci când a debutat evenimentul, vă rugăm să ne comunicați măsurile luate față de organizator și administratorul monumentului, în condițiile încălcării art. 36 din Legea 422/2001, referitor la obligațiile și drepturile proprietarilor de monumente istorice, situație în care ar fi trebuit aplicată contravenția de la Art. 55 (Sancțiuni), alin. 1, lit. b, respectiv încălcarea de către proprietar sau de către titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a obligațiilor prevăzute la art. 36.

4. Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dâmbovița ar fi trebuit să constate abaterile de la lege. Dacă nu, vă rugăm să explicați de ce nu a făcut-o, așa cum spune legea, prin aplicarea amenzii și sistarea lucrărilor? În funcție de răspuns, ne rezervăm dreptul de a face o sesizare penală.

5. În ceea ce privește ansamblul monumental, vă solicităm să ne informați care a fost limita de decibeli permiși, gradul de trepidații, și dacă au fost folosite aparate de măsurare pentru a prevedea soluții de monitorizare a poluării fonice și a trepidațiilor pe întreaga durată a desfășurării spectacolelor.
6. Concret, cine își asumă responsabilitatea pentru emiterea avizului în cazul producerii unor degradări sau accidente la acest ansamblu monumental?

7. Vă rugăm să precizați componența Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice care a recomandat avizarea și să ne puneți la dispoziție stenograma ședinței sau orice document care consemnează poziția și votul fiecărui membru, pro sau contra emiterii documentului.

Solicităm transmiterea răspunsului la prezenta solicitare făcută în baza Legii 544/2001, în termenul de maxim zece zile, prevăzut de lege pentru astfel de situații.”

Mulțumim pe această cale domnului Vitalie Josanu pentru sprijinul acordat în acest caz!


Asociația Târgoviștea Restaurată



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.