STOP distrugerii sistemului de pregătire a profesorilor

Contactați autorul petiției

Formarea Profesorilor este cel mai atractiv domeniu din ultimii 10 ani.

2017-03-03 10:11:55

Incredibil dar adevărat.
---
1. Formarea Profesorilor este cel mai atractiv domeniu din ultimii 10 ani.
2. În perioada 2005-2009, când învățământul superior a crescut cel mai mult după numărul de studenți, cel mai bine s-au afirmat universitățile care Pregătesc Profesori. Ponderea studenților de la Științele educației în totalul studenților a crescut de peste 2 ori.
3. În perioada 2009-2017, când învățământul superior din Moldova trece prin cea mai drastică reducere a numărului de studenți, Domeniul Formarea Profesorilor își menține ponderea constantă de circa 16% din numărul total de studenți.
4. În condițiile când numărul de studenți a scăzut dramatic cu 52 mii persoane, comparativ cu 2005, unicul domeniu care și-a păstrat atractivitatea este cel de Formare a Profesorilor.
5. Efectele pozitive ale reformei din 2005 cel mai bine s-a resimțit în Domeniul de Pregătire a Profesorilor.

Mai multe detalii citiți pe blog:

https://veaceslavionita.wordpress.com/2017/03/03/formarea-profesorilor-ramane-a-fi-cel-mai-atractiv-domeniu-pentru-tineri-in-ultimii-10-ani/


Veaceslav Ionita

Conferința de presă din 21 februarie 2017, ora 11:00

2017-02-21 13:00:27

Vedeți link-ul la conferința de presă:

https://www.privesc.eu/arhiva/73567/Conferinta-de-presa-cu-tem--Despre-nemultumirea-exprimata-de-mediul-academic-si-societatea-civila-in-raport-cu-intentia-Ministerului-Educatiei-de-a-li

 

Rezumat la conferința de presă pe înțelesul tuturor.

1.      Moldova duce lipsă de 1250 cadre didactice pentru licee și gimnazii. Mulți profesori care activează sunt înaintați în vârstă, iar o parte din ei lucrează fără a avea studii superioare.

2.      Ministerul Educației contrar documentelor elaborate de grupul de lucru, a propus pentru ședința de mâine a Guvernului un proiect de Hotărâre, prin care se lichidează specialitățile de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.

3.      Această inițiativă este ILEGALĂ, contrară practicilor europene și în cazul votării ei va pune în pericol întreg sistem educațional din Moldova.

4.      Se propune ca tinerii să meargă la studii generale, apoi după trei ani de studii să mai urmeze un an de instruire psihopedagogică pentru a deveni profesori de gimnazii, pentru licee este nevoie de masterat și un alt ciclu de instruire pentru a deveni profesor. Durata de studii pentru profesori crește cu 1-1,5 ani, iar calitatea va scădea, deoarece studenții vor avea abilități și cunoștințe generale, dar nici de cum nu vor studia din perspectiva predării unor științe la copii.

5.      În prezent 80% din studenții la pedagogie absolvă facultatea cu două specializări. Această este extrem de necesar pentru cei care merg în sate, deoarece acolo volumul de ore la un obiect sunt prea puține pentru o normă didactică, respectiv profesorii pot fi angajați doar dacă au diplome pentru două discipline. În condițiile noi, vom avea tineri cu studii generale într-un anumit domeniu, care vor învăța anumite abilități pedagogice, însă vor putea merge doar în orașe. Satele vor rămâne și fără astfel de profesori gătiți din repezeală.

6.      Pe final inițiativa ILEGALĂ a Ministerului Educației va lichida sistemul de pregătire a profesorilor, mecanismul nou creat este mult mai costisitor, durează pregătirea mult mai mult, calitatea profesională a noilor profesori va fi mult sub nivelul actual, iar ei vor putea să-și formeze o normă deplină didactică doar în orașe, cea ce înseamnă lichidarea învățământului gimnazial și liceal în sate.

Vizionare plăcută


Veaceslav Ionita

Vă mulțumim că sunteți alături de noi

2017-02-21 08:26:43

Iubiți prieteni,

Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Datorită vouă petiția noastră în ultimile 24 de ore se află pe locul ÎNTÂI după numărul de semnături obținute.

Împreună vom reuși


Veaceslav Ionita

Solicitare de susținere

2017-02-21 07:02:27

Stimați prieteni,

Avem nevoie de susținerea dvs.

Pentru ziua de miercuri, 22 februarie 2017 este preconizată examinarea Hotărârii de Guvern privind lichidarea specialității de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.

Avem nevoie de sprijinul și ajutorul dvs.

Rugați-vă prietenii și cunoscuții să semneze această petiție

Mulțumim respectuos


Veaceslav Ionita

APEL la susținere

2017-02-20 08:50:49

Stimați prieteni,

Semnatari ai acestei petiții. Avem nevoie de susținerea dumneavoastră.

Haideți să ne mobilizăm și să colectăm cât mai multe semnături posibile.

Deoarece mâine 21 februarie organizăm o conferință de presă, unde dorim să anunțăm numărul semnatarilor.

Plasați link-ul petiției pe paginile dvs. în rețelele de socializare și distribuițil prin email

Vă mulțumim că sunteți alături de noi


Veaceslav Ionita

Conferință de Presă: Detalii privind intenția Ministerului Educației de a lichida specialitatea de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.

2017-02-20 08:47:57

Cum se încearcă manipularea membrilor Guvernului.

În atenția reprezentanților mas-media,
Mâine, 21 februarie 2017, la orele 11:00 la Agenția InfoTag,

1. Un grup de profesori și reprezentanți ai societății civile organizează o conferință de presă.

2. Vor fi aduse detalii privind intenția Ministerului Educației de a lichida specialitatea de pregătire a profesorilor pentru gimnazii și licee.

3. Pe ordinea de zi a Guvernului deja este introdusă Hotărârea de Guvern, privind lichidarea acestor specialități.

4. Această HG, are un nomenclator de specialități diferit față de cel care este plasat pe pagina oficială a Ministerului Educației.

5. Se încearcă o inducere în eroare a tuturor membrilor Guvernului.

Mai multe detalii mâine la Conferința de Presă.


Veaceslav Ionita

Fosta Vice-ministru al Educației reacționează

2017-02-11 13:40:11

Pe pagina sa de FaceBook fosta Vice-ministru al Educației Dn. Loretta Handrabura a reacționat la intenția Ministerului Educației de a lichida specialitatea de pregătirea a profesorilor pentru gimnazii și licee.

Mai jos citiți mesajul integral preluat de pe FB.

Numarul studentilor este in descrestere din cauza mai multor factori socio-economici din ultimii 10 ani. Aceasta tendinta este cunoscuta.

In acest caz, lichidarea unei specialitati, formarea profesorilor, este singura solutie?

Unde este viziunea de redresare a situatiei alarmante cu adevarat din sector prin reconceptualizarea invatamantului pedagogic, la care incepusem sa lucram prin 2014?!

Or, amenintarea cu inchiderea univ. pedagogice din partea unui demnitar este dovada amatorismului si iresponsabilitatii crase. Refuz sa cred ca cineva a fost mituit pt aceasta HG, desi cunosc ca concurenta pt studenti este acerba si, totodata, justificata pe o piata educat. in care avem 30 instit. de invat. superior.


Veaceslav Ionita



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.