Conversia in Lei a creditelor in CHF

Contactați autorul petiției

VINO LUNI SI MARTI LA BUCURESTI SA SCRIEM ISTORIE

2016-10-16 12:01:25

Nu "maine", nu "mai incolo", nu "mai stau putin", nu "doamne ajuta", nu "like", nu "de ce eu?", nu "provincie versus Bucuresti". Pentru ca toate astea ne-au adus in situatia in care suntem.

Nu "oricum nu se intampla nimic", nu "si asa ne fura toti", nu "ce, ne punem noi cu bancile?", nu "noi suntem mici si umili, nu ne ia nimeni in seama". Pentru ca, atunci cand am vrut, am fost luati in seama. Pentru ca ne-am pus cu bancile si am castigat.
In clipa de fata, un singur NU mai este tolerat: NU mai acceptam compromisuri, intelegeri, combinatii, blaturi, inselaciune. Toate astea s-au intamplat pentru ca am inchis ochii. Pentru ca nu am fost de fata. Pentru ca am fost de fata, dar am fost putini si neputinciosi. Pentru ca le-am permis sa ne umileasca.

Ultima sansa la un trai normal si demn ne-o jucam luni si marti. Daca o ratam, NU vom mai avea alta. Vom trai toata viata cu povara de gat si cu regretul ca NU ne-am mobilizat cand a fost momentul.

Luni si marti nimeni NU lipseste! Suntem cu totii la Parlament!
Este acum ori niciodata! Legea conversiei creditelor in CHF la curs istoric! Haideti sa scriem istorie, impreuna!

https://www.facebook.com/events/1808040822775304/


Grupul Clientilot cu credite in CHF

Marș de Protest

2016-09-22 11:23:00

Stimati Colegi de suferinta,

Anul trecut am inceput impreuna lupta pentru conversia in lei a creditelor in franci elvetieni... Viata noastra si a celor apropiati noua este puternic influentata de aceste credite... Pentru a urgenta adoptarea Legii Conversiei, in data de 25 Septembrie 2016 se va desfasura un Mars de Protest.

Prin prezentul anunt apelam la dumneavoastra ca sa PARTICIPATI LA MARSUL DE PROTEST... Mai multe detalii privind organizarea acestuia puteti gasi in evenimentul de promovare special creat: https://www.facebook.com/events/581757805358770/

 


Grupul Clientilot cu credite in CHF

comunicat

2016-09-05 17:30:57

Pe data de 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF (GCCC) a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cerea dispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută straina (CHF, EURO, USD) solicitare care pana la momentul de fata nu s-a solutionat.

Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat) s-a bazat pe faptul că în urma consultărilor GCCC cu asociațiile de consumatori ni s-a adus la cunoștință faptul că există în comisiile parlamentului două propuneri legislative (PSD si UDMR) care privesc conversia creditelor în valută, că acestea sunt în fază avansată, fiind deja trecute ambele de prima cameră-Senatul. De asemenea, am fost informați că domnul Alin Iacob AURSF a depus încă din toamna 2014 amendamente la proiectul PSD inspirate de preambulul și filosofia Directivei 17 prin care se prevedea ca în cazul în care cursul de schimb pentru moneda in care a fost contractat creditul creste cu 20%, împrumutatul să poată conveti creditul fără a i se pretinde să aducă garanții suplimentare și fără alte costuri suplimentare (comisioane, analiza dosar, evaluare etc).

Cum din partea Guvernului (tot PSD la vremea aceea) am primit răspunsul că nu se va da o Ordonanță de Urgență pentru rezolvarea problemei CHF, am marșat pe varianta proiectului PSD din următoarele motive:

- Proiectul fusese inițiat de 131 deputati si senatori
- Fusese adoptat in Senat cu: vot pentru=74, contra=1, abtineri=2
- PSD avea majoritate la votul in plen
- Aveam promisiunea dnei deputat Birchall că își va însuși amendamentele lui Alin Iacob (nu a făcut-o nici până în prezent)
- Aveam in AURSF și Alin Iacob un sprijin și o voce la dezbaterile din comisii, AURSF fiind o asociație cu dreptul legal de a participa la dezbateri pe când grupul nu avea o personalitate juridică (eram în primele zile după explozia chf și demersurile legale de a constitui noi înșine o asociație cu zeci de mii de membri ar fi durat luni de zile).

Tot ce s-a întâmplat în continuare s-a derulat la vedere, sub ochii voștri: dezbateri în comisii, parlamentari veniți la dezbateri de teama protestelor, unii vocali încercând să câștige politic, audierile BNR în Parlament încheiate cu fraza „Mulțumim, domnule guvernator, acum știm ce avem de făcut!”. După care s-a așternut liniștea - pesemne asta era de făcut!

Negocierile noastre – încurajate în cor de BNR și de parlamentari - au eșuat lamentabil, bancile refuzand sa raspunda pozitiv mainii intinse amiabil de catre debitori. Între timp, Croația adoptă cu unanimitate în Parlament o lege a conversiei la curs istoric, Parlamentul European recunoaște problema creditelor în chf și Comisia Europeană cere statelor membre să găsească „soluții echitabile”, apar tot mai multe sentințe din instanțe prin care se îngheață cursul iar GCCC decide să sprijine initiativa legilativă „darea în plată” a deputatului Zamfir, sperând că dacă se va materializa într-o lege, aceasta va constitui o pârghie de negociere cu băncile. Eforturile noastre au fost consistente și de durată dată fiind reacția furibundă a mediului bancar și BNR.

Am considerat apariția Legii dării în plată ca fiind o victorie comună - a noastră și a deputatului Zamfir, motiv pentru care imediat după adoptarea acesteia i-am cerut (NOI i-am cerut!) să ne sprijine în problema conversiei. I-am cerut omului Zamfir, parlamentarului Zamfir - nu PNL-ului. Cu toate rezervele pe care le-a avut inițial, temându-se că va fi considerat un demers populist, un alt atac la adresa sistemului bancar sau că va fi acuzat de vedetism, a acceptat în cele din urmă și am început consultările cu domnia sa pe temă, pentru a-l face să înțeleagă dramele prin care trecem și care sunt soluțiile pe care noi le vedem.

În urma sondajului pe GCCC, varianta pe care am decis-o împreună a fost ”cursul de la data acordării”.

Dragi colegi de suferință,

Nu este vorba despre nici un joc politic, cu foștii lideri sau GCCC sau actualii, nu am încercat niciodată să vă manipulăm politic. Nu v-am cerut vreodată să vă înscrieți în vreun partid sau să dați votul cuiva, că tot suntem în an electoral. Dacă unii dintre voi ați ajuns să îl simpatizați pe deputatul Zamfir este probabil pentru că ați putut comunica direct cu domnia sa, l-ați urmărit și ați văzut felul în care s-a bătut pentru legea DIP chiar și atunci când sistemul bancar l-a atacat murdar, lovind în familia sa și amenințându-l cu plângeri penale.

Vă asigurăm din partea noastră de toată deschiderea și disponibilitatea de a comunica și colabora cu oricare parlamentar, din oricare formațiune politică! Știți deja că am avut mai multe întâlniri și cu dna Birchall însă cu domnia sa, contrar celor afirmate pe FB de dumneaei, nu se poate comunica. Suntem în prezent la momentul ultimatum dat de dna deputat Birchall „ori sunteți încolonați în spatele meu pentru un discount de 30-35% ori eu mă retrag”. Noi, reprezentanții gupului nu ne permitem „să încolonăm” mii de oameni împotriva voinței lor! Iar voința lor este clară: conversia la curs istoric, așa cum a rezultat din votul de pe grup.

De asemenea, apucând să o cunoaștem pe dna deputat Birchall, avem îndoielile noastre că doamna Birchall este așa cum afirmă domnia sa despre sine „un vector PSD” și că vorbește în numele PSD. Motiv pentru care vă informăm că am trimis conducerii PSD o solicitare de a desemna o altă persoană cu care să putem vorbi omenește, care să nu ne mai acuze de „jocuri politice” și de manipulare, care să nu ne mai amenințe că „discuția se oprește aici” și să ne poftească „afară din biroul meu” și care să se concentreze asupra problemei debitorilor in CHF în loc să reproșeze constant că își pierde vremea cu noi sacrificând zile de vacanță, ziua de naștere și mesele în familie.

Mulți dintre împrumutații în CHF nu mai au ce pune pe mesele în familie, nu mai au familia întreagă la masă pentru că membrii familiei lucrează în străinătate sau au două joburi ca să își poată plăti ratele sau au divorțat, nu își permit de ani buni o vacanță și își pun speranțele în aleși, în cei cărora le-au dat votul, să găsească o soluție pentru ei. NU! Soluția doamnei Birchall de A PROPUNE un discount de 30-35% la sold pentru ca noi să ne alegem în final cu o reducere de 20% (amintim că Ministerul de Finante a venit cu o propunere de 15%) NU este o soluție pentru noi! Nu în condițiile în care și băncile au fost dispuse să facă un haircut mai mare de 20%. Ați văzut cu toții cum țin cu dinții de profitul lor, cum nu fac nicio concesie. De ce oare au fost dispuse să facă aceste oferte de conversie cu discount? Vă spunem noi: pentru că ȘTIU că au comis-o! Pentru că știu că ne-au înșelat! A merge pe o variantă de compromis - printr-o lege, nu prin negociere! - înseamnă ca noi, victimele să privim cum infractorul se înțelege cu procurorul pentru o „pedeapsă” mai blândă! NU! Noi suntem dispuși să facem concesii, înțelegând că legislativul nu se ocupă cu pedepsirea vinovaților. Înțelegem că organele abilitate să se ocupe de aceste gulere albe sunt ezitante pentru că ne informăm și vedem și noi ce se întâmplă în Croația și Polonia, alte țări în care, deși s-a cerut urmărirea penală, sunt cauționați și de neatins cei care au greșit. De la cel mai înalt nivel, Comisia Europeană, se pledează zilele acestea pentru „echilibru”, ca „să nu suporte doar băncile pierderile”.

Înțelegem și faptul că un act normativ trebuie să respecte niște rigori date de tehnica legislativă și niște principii de drept. Înțelegem că nu se poate stabili prin lege prețul unui contract și nu pot fi obligați operatori economici să acorde discounturi, acest lucru contravenind atât drepturilor garantate de Constituție cât și obligațiilor asumate de Statul Român prin aderarea la UE. Doamna deputat nu înțelege și nu este interesată decât de eliminarea dlui Zamfir din aceasta ecuatie, să puncteze politic, sa treacă legea cu discount... după care Dumnezeu cu mila! Curtea Constituțională, Comisia Europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu mai contează?

Aceia dintre dvs care au semnat Petitia noastra in forma initiala si la acest moment nu doresc cursul istoric ci curs istoric+20% sau curs mediu, sunt rugati sa-si retraga semnatura pana pe data de 10 septembrie 2016 ora 24, sau sa ne anunte aici si semnatura lor va fi eliminata!


Grupul Clientilot cu credite in CHF



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.