Transport persoane Gilău Vest, comuna Gilău, Cluj

  1. Linia metropolitană de transport public M51, care deservește locuitorii comunei Gilău, are traseul str Bucium Cluj -Motel Dalia Gilău. Astfel, locuitorii cartierului Gilău Vest, aflat la o distanță de aproximativ 2 km de centrul comunei, nu au acces la această facilitate. 

Prin prezenta petiție solicităm Primăriei Comunei Gilău, următoarele:

1. Modificarea traseului autobuzului M51 astfel încât acesta să ajungă și în cartierul Gilău Vest, după un orar stabilit de comun acord cu părțile implicate. Menționez că în cartier locuiesc elevi, pensionari și alte categorii care nu au posibilitatea de a se deplasa cu autoturismul. 

2. Propunem susținerea unei inițiative public-private cu activitate de tip Taxi (DRT) care să realizeze transportul de  persoane la cerere, pe raza comunei Gilău și nu numai. Astfel, s-ar putea combate prețurile prohibitive, cât și evaziunea fiscală existente în momentul de față, în acest domeniu.

Mai jos câteva explicații și exemple de DRT în lume. 

Transportul cu răspuns la cerere (demand response transportation - DRT), cunoscut și sub denumirea de dial-a-ride sau servicii de transport flexibil, este un tip de serviciu de transport public care nu operează pe un traseu fix sau după un program prestabilit. În schimb, vehiculele sunt dispecerizate ca răspuns la solicitările pasagerilor. Acest serviciu este utilizat de obicei pentru a oferi transport în zone cu cerere redusă sau pentru populații specifice, cum ar fi persoanele în vârstă sau cu dizabilități.

### Exemple de Transport cu Răspuns la Cerere din Diferite Țări, din care ne putem inspira. 

1. **Statele Unite:**
- **Servicii Paratransit:** În multe orașe din SUA, serviciile paratransit sunt oferite pentru persoanele cu dizabilități care nu pot utiliza sistemele de autobuz sau trenuri fixe. Aceste servicii sunt adesea operate de agențiile de transport public și sunt rezervate în avans.
- **Uber și Lyft:** Aceste companii oferă opțiuni flexibile de ride-sharing care pot fi considerate o formă de transport cu răspuns la cerere. Utilizatorii solicită curse prin aplicații mobile, iar șoferii sunt dispecerizați la locațiile lor.

2. **Regatul Unit:**
- **Dial-a-Ride (Londra):** Operat de Transport for London, acest serviciu oferă transport de la ușă la ușă pentru persoanele cu dizabilități permanente sau pe termen lung care nu pot utiliza transportul public.
- **Go Coach:** În Kent, Go Coach oferă un serviciu de transport cu răspuns la cerere care permite rezidenților din zonele rurale să rezerve curse printr-o aplicație.

3. **Australia:**
- **Telebus (Melbourne):** Acest serviciu operează în suburbiile estice ale Melbourne și permite pasagerilor să rezerve curse prin telefon sau online. Autobuzele nu urmează trasee fixe, ci sunt rute dinamice bazate pe solicitările pasagerilor.
- **On Demand Public Transport (Sydney):** Mai multe servicii din Sydney oferă transport la cerere unde utilizatorii pot rezerva curse printr-o aplicație, iar vehiculul preia și lasă pasagerii la locații preferate într-o zonă desemnată.

4. **Germania:**
- **BerlKönig (Berlin):** Acesta este un serviciu de ride-sharing la cerere operat de BVG, compania de transport public din Berlin, în parteneriat cu ViaVan. Pasagerii rezervă curse printr-o aplicație, iar sistemul optimizează rutele bazate pe cerere.
- **MOIA (Hamburg și Hannover):** MOIA, o subsidiară a Volkswagen, operează vehicule electrice de ride-sharing pe care utilizatorii le pot rezerva printr-o aplicație. Serviciul urmărește să acopere golurile din transportul public și să reducă congestionarea.

5. **Japonia:**
- **Autobuze Comunitare:** Multe municipalități japoneze operează autobuze comunitare care oferă servicii de transport cu răspuns la cerere, în special în zonele rurale sau suburbane. Aceste servicii sunt adesea destinate persoanelor în vârstă și sunt rezervate prin telefon sau online.
- **Navi Dial:** Acest serviciu permite utilizatorilor să rezerve un taxi printr-un sistem centralizat. Este deosebit de popular în zonele cu acoperire redusă a transportului public.

Aceste exemple demonstrează varietatea sistemelor de transport cu răspuns la cerere din întreaga lume, adaptate pentru a satisface nevoile specifice ale diferitelor populații și regiuni.


Cecilia Crisan    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Cecilia Crisan va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...