Solidaritate pentru Grădinița 'Primii Pași': Semnează împotriva pierderii personalității juridice și arondării la Colegiul Titu Maiorescu!

Potrivit Hotărârii Consiliului Local Aiud nr. 280 din 11 decembrie 2023, privind proiectul rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat din Municipiul Aiud pentru anul școlar 2024-2025, Grădinița cu program prelungit "Primii Pași" urmează să fie reorganizată prin fuziune și să funcționeze ca structură arondată Colegiului Național Titu Maiorescu Aiud.

Această decizie, luată într-o ședință grăbită, de îndată,  vine în defavoarea grădiniței cu program prelungit „Primii Pași” și in defavoarea copiilor care frecventează sau vor frecventa în viitor această grădiniță.

Grădinița indeplinește toate condițiile legale pentru a funcționa cu personalitate juridică. Legea învățământului preuniversitar  nr. 198 din 4 iulie 2023,  prevede la art. 30, alin. (2), că:Creșele și grădinițele pot funcționa ca unități de învățământ cu personalitate juridică, (...) iar la articolul 16(1) „Unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică, dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel (...) c) cu minimum 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari;”

Grădinița noastră are înscriși un număr de 208 preșcolari, indeplinind condițiile legii.

Grădinița cu Program Prelungit Primii Pași este o instituție cu tradiție în oraș, adună o comunitate unită și frumoasă în jurul ei: copii, părinți, cadre didactice, parteneri educaționali. Decizia de a desființa această unitate preșcolară aduce o pierdere importantă comunității.

Menținându-și personalitatea juridică, grădinița rămâne ordonator de credite, organizând bugetul prin consiliul de administrație propriu în funcție de prioritățile învățământului preșcolar, care diferă semnificativ de prioritățile unui colegiu național.

Ambele instituții vor suferi destabilizări în urma acestei decizii, care desființează un sistem funcțional, asociindu-l unui “frate mult mai mare”, cu preocupări total diferite de nivelul preșcolar. Grădinița formează deprinderi, priceperi de bază în timp ce un colegiu național are admiteri, simulări, examene nationale, etc.

Reorganizarea pe baza distanței mici dintre unități nu se justifică, deoarece una dintre locațiile  Grădiniței cu Program Prelungit” Primii Pași” se află la 4 km distanță față de Colegiul Național Titu  Maiorescu, pe strada Tribun Tudoran, nr.5.

Hotărârea afectează în mod negativ cei mai mici aiudeni, privându-i de numeroase proiecte și activități, deoarece birocrația și transferul de documente între unități pentru aprobări și semnături vor descuraja educatoarele să le inițieze sau să le deruleze.       Deciziile pentru grădiniță vor fi luate în cadrul colegiului, fără a se cunoaște nevoile reale ale preșcolarilor, cadrelor didactice din grădiniță, părinților.

Hotărârea de arondare a grădiniței nu aduce niciun beneficiu copiilor preșcolari,  ci doar la o așa zisă „dezvoltare pe verticală”  a Colegiului Național Titu Maiorescu care va avea de gestionat în plus 9 grupe cu 200 de preșcolari , 27 cadre didactice, nedidactice , grupe cu un profil total diferit de cel existent în cadrul colegiului. Nefiind un colegiu cu profil pedagogic, pentru a avea grădiniță de aplicație, nu vedem necesitatea acestei reorganizări.

Această reorganizare afectează calitatea învățământului oferit de Grădinița "Primii Pași" și, implicit, bunăstarea copiilor noștri.

Hajmasan Aurora    Contactați autorul petiției

Prin semnătura mea, autorizez Hajmasan Aurora să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.