SCRISOARE DESCHISA PRIVIND SITUATIA ACTUALA IN SPECIALITATEA ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA DIN ROMANIA

SCRISOARE DESCHISA PRIVIND SITUATIA ACTUALA IN SPECIALITATEA ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA DIN ROMANIA       

    In Romania sunt 55.000 medici inregistrati cu aviz de libera practica, dintre care 54% (aprox. 30.000) sunt concentrati in Bucuresti si 5 judete-DJ/TM/CJ/MS/IS, iar restul de 46% (aprox. 27.000) in celelalte 36 de judete. Din totalul medicilor, numai 1884 sunt medici ATI, acestia avand o distributie total neuniforma, de la 523 in Bucuresti pana la 3 in Calarasi, conform datelor publice prezentate in evidenta Colegiului Medicilor din 2021.    

   Dorim sa subliniem ca doar 3,4% din totalul medicilor din tara, sunt medici ATI .    

   Specialitatea ATI in Romania cuprinde practic doua ramuri majore: Anestezia si Terapia Intensiva, de unde rezulta complexitatea exceptionala a activitatii in spital, de cele mai multe ori, un medic facand ambele activitati pe parcursul unei zile .    

    Sectia ATI este punctul nodal al unui spital si practic orice activitate chirurgicala este intrinsic legata de aceasta, iar activitatea de Terapie Intensiva acopera toate sectiile medicale si chirurgicale. De aici rezulta efortul  fizic si psihic deosebit al medicilor ATI, incarcarea speciala incluzind numarul mare de gărzi efectuate din lipsa personalului specializat, avand deseori drept urmare fenomenul de “burnout”.    

    Trebuie mentionata in mod special activitatea din timpul recentei epidemii de COVID, cand aceasta specialitate a fost “ varful de lance” medical pe toate planurile, toti fiind implicati direct si asumandu-ne orice risc profesional pentru sustinerea unui numar cat mai mare de pacienti.     Din datele publice prezentate pe internet, care se refera la starea actuala a specialitatii relatam :     “La ATI și urgenta rămân locurile neocupate la rezidențiat. “     

     Medicul Gindrovel Dumitra, secretar general la Colegiul Medicilor din România, arată că pentru anumite specialități medicale deficitul se accentuează: „Într-adevăr, a scăzut exodul medicilor. Problema o constituie însă faptul că la specilitatile precum ATI și chirurgicale încep să rămână locuri neocupate la rezidențiat, ceea ce e un mare semnal de alarmă. Sunt specialități care necesită pe lângă cunoștințe si un efort fizic uriaș”, a spus medicul.      

   Intr-un alt articol din 2022: Prof. Dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de ATI a explicat cifrele furnizate de Colegiul Medicilor din România (referitor la numarul de medici ce parasesc tara). Expertul spune că deficitul major de medici de ATI este un fenomen global, dar că la noi dimensiunea acestui fenomen este îngrijorătoare, existând la acest capitol un deficit de 30%. Prof. Dr. Săndesc a atras atenţia că numărul de personal medical din secţiile de ATI este cel mai mare din toate secţiile existente într-un spital, fiind necesar un medic de ATI la 2, 3, maximum 4 paturi de ATI.  Prof.Dr. Dorel Săndesc: “ Avem un deficit de 30% vis a vis de normele româneşti. Deficitul de personal medical, o provocare mai mare chiar decât dotarea secţiilor de ATI”.     

    O alta relatare de presa din acest an este foarte sugestiva pentru situatia actuala :      “La Spitalul Colţea din Capitală se caută medic de ATI, dar la concurs nu s-a prezentat nimeni. Managerul se plânge că postul era pentru medic primar, însă acesta a devenit pentru medic specialist, tocmai în ideea de a creşte şansele ca postul să fie ocupat. Cu toate acestea nu s:a prezentat nimeni la concurs. Iar acum totul s-a blocat din cauza ordonanţei austerităţii. Da, a fost o primă etapă, există oricum o lipsă acută de medici specialişti ATI.  Aici este o chestiune strict legata de lipsa personalului specializat mentionat mai sus, fiind una deficitară la nivel national”, a explicat dr. Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colţea.           

     Acesta a mai spus că un mare spital din Capitală i-a cerut ajutorul pentru a-şi putea completa linia de gardă pe ATI. În acest sens, doi medici de ATI de la Colţea au mers pentru a ajuta spitalul să poată avea linie de gardă continuă. „Chiar acum ceva timp vorbeam cu unul dintre colegii mei de la un alt spital, care mă ruga să vorbesc cu personalul nostru de ATI să reuşim să facem câteva gărzi suplimentare la dânşii în spital.  Adică să împrumutăm practic medicii noştri către alt spital pentru asi completa gărzile. Dacă la noi fac 4-5 gărzi, să mai facă la ei 2-3, ca să poată să îşi acopere numărul de personal şi nevoia de gărzi pe ATI. Este un spital mare din Bucureşti care are şi servicii de chirurgie.”   

     Asadar, este foarte simplu de constatat ca in acest moment privind activitatea in specialitatea ATI la nivel national, deficitul de medici reprezinta o problema uriasa.      Ordinul 1500 din 2009 ce reprezintă regulamentul de funcționare al secțiilor ATI, probabil că este respectat in maxim 20% dintre spitale, asta datorita penuriei de resurse umane și materiale.      

     In aceste conditii, este greu sa ne explicam de ce noua lege a salarizarii dar si completarea cadrului legislativ al muncii nu rezolva urmatoarele aspecte care vor aduce la un clivaj profesional considerabil in practicarea acestei specialitati :     

     - Plafonarea generala a sporurilor la 20% ,     

    - Este foarte neclar cum se vor aplica metodele de calcul ale salariilor prin componenta fixa si         definirea criteriului de performanata profesionala ,     

   - Discrepantele majore intre plata garzilor (timp de lucru suplimentar) si plata timpului normal    de lucru (40lei versus 100lei), cu alte cuvinte, muncesti mai mult, dar esti platit mai putin,     

    - Neconsiderarea ca si vechime in munca a timpului de lucru din garzi .     

    Din calculele facute de colegii nostri din sindicate, se vorbeste de o reducere neta a salariului de 4000 lei/ luna, desi estimarile sunt greu de facut.  

      In acest sens, adresam ingrijorarea profunda a medicilor ATI catre toate forurile pertinente, in a gasi cai care sa nu afecteze si mai mult o categorie profesionala greu incercata, dar mai ales cu probleme foarte mari de functionare.    

    Drept urmare, cautam forme de organizare juridica, forme care sa ne permita declansarea unor activitati specifice de castigare si respectare a drepturilor noastre prin toate caile posibile.                

    Pentru ca strigatul nostru sa fie auzit de decidenti, vom fi pusi in situatia de a boicota anesteziile pentru interventii programate, asigurand doar urgentele sau sa demisionam in masa din garzi. Asa veti intelege importanta misiunii noastre!

 

 

 

 

 

 

 

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez ATI România să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...