Regulament examen notari stagiari - propuneri

Vrei ca opinia ta cu privire la modul de organizare si desfasurare a examenului pentru dobandirea calitatatii de notar stagiar sa fie inclusa in Regulament?

Te-ai saturat sa fii nedreptatit la examenul de admitere ca notar stagiar si sa muncesti in zadar in fiecare an?

Vrei sa pui capat zvonurilor conform carora “intra doar cine trebuie”?

Vrei transparenta in organizarea examenului de dobandire a calitatii de notar stagiar?

Vrei sa cunosti motivele de fapt si de drept pentru care ti-a fost respinsa contestia?          

Daca raspunsurile tale sunt afirmative, semneaza si confirma prin e-mail petitia prin care,          

              Noi, fostii si viitorii candidati la examenul sau concursul pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, solicitam respectuos Consiliului Uniunii si Ministrului Justitiei ca, la intocmirea, respectiv aprobarea Regulamentului privind procedura de organizare si desfasurare a examenului sau concursului pentru dobandirea calitatii de notar stagiar, sa fie avute in vedere urmatoarele propuneri/opinii, pertinente, concludente si utile:

             1. Proba scrisa sa fie tip grila si sa contina intrebari cu o singura varianta de raspuns.

             2. Formularea intrebarilor sa fie facuta in mod clar, neechivoc si obiectiv, astfel incat sa nu lase loc de interpretari ori sa cuprinda doua variante de raspuns ce pot fi considerate corecte.

             3. Constituirea unei Comisii de Elaborare a Subiectelor, ce va fi alcatuita numai din profesori universitari din cadrul institutiilor de invatamant superior.

             4. Elaborarea subiectelor sa se realizeze potrivit urmatoarelor reguli:          

                            a. subiectele sa fie in concordanta cu tematica si bibliografia aprobate de Consiliul Uniunii;          

                            b. subiectele sa asigure o cuprindere echilibrata a materiei de examen si sa aiba un grad de complexitate corespunzator continutului tematicii si bibliografiei, si in concordanta cu etapa examinatorie;          

                            c. timpul alocat rezolvarii subiectelor sa nu depaseasca timpul alocat desfasurarii examenului;          

                            d. sa nu contina probleme controversate in doctrina sau practica;          

                            e. subiectele sa urmareasca si verificarea capacitatii candidatilor de a utiliza cunostintele teoretice in cadrul unui/unor cazuri practice, iar gradul de dificultate al acestor cazuri practice sa fie accesibil tuturor candidatilor, indiferent daca au sau nu experienta in cadrul unui birou notarial;

               5. Tehnoredactarea si evaluarea lucrarilor la testul grila sa se realizeze prin procesare (scanare) electronica. Programul informatic sa fie realizat de societati specializate in activitatea respectiva, cu respectarea confidentialitatii datelor primite in cursul examenului.

               6. Niciun membru al comisiei de examen sa nu divulge continutul testului grila si / sau a baremului de evaluare inainte de desfasurarea examenului; in caz contrar, membrii comisiei – notari publici – sa fie atat sanctionati disciplinar prin aplicarea sanctiunii suspendarii din functie pe o perioada de cel mult 6 luni ori excluderea din profesie, in raport de gravitatea faptelor si urmarilor faptelor sale, cat si tragerea la raspundere penala pentru fapta savarsita.

                7. Candidatii care vor avea cunostinta de continutul testului grila si/sau a baremului de evaluare si se vor prevala de aceste informatii, sa fie declarati respinsi si sa nu mai poata participa timp de 5 ani consecutiv la examenul sau concursul de deobandire a calitatii de notar stagiar sau la examenul de dobandire a calitatii de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica.

                8. Membrii comisiilor de examinare, de supraveghere, de solutionare a contestatiilor sa nu fie rude pana la gradul 4 inclusiv ori afini cu vreunul dintre candidati, declarand in acest sens pe propria raspundere si in conformitate cu art. 326 Cod Penal.

                9. Componenta comisiilor sa fie publicata pe site-ul INR cu cel putin o saptamana inainte de data examenului sau concursului, iar candidatii sa depuna la intrarea in sala de examen o declaratie pe propria raspundere, si in conformitate cu art. 326 Cod Penal, ca nu sunt rude pana la gradul 4 inclusiv ori afini cu niciun membru al comisiilor de examinare, de supraveghere ori de solutionare a contestatiilor.

              10. Pe timpul corectarii prin procesare electronica, coltul lucrarii sa nu se desigileze, iar in vederea solutionarii contestatiilor, lucrarile sa fie resigilate.

              11. Motivarea rezultatului solutionarii contestatiilor  la baremul de evaluare precum si a rezultatului admiterii / respingerii contestatiilor impotriva notării lucrarilor sa cuprinda aspecte temeinice si legale.

              12. Publicarea pe site-ul INR a contestatiilor si a rezultatelor acestora.   

              13. Candidatii care aplica semne distinctive pe foaia de examen, in scopul identificarii lucrarii, sa fie declarati respinsi, fapta lor constituind frauda, atragand pe langa raspunderea penala si imposibilitatea participarii timp de 5 ani consecutiv la examenul sau concursul de deobandire a calitatii de notar stagiar sau la examenul de dobandire a calitatii de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica.

              14. Examenul sa fie inregistrat audio-video, iar filmarea sa fie pastrata pe suport magnetic pe o perioada de 6 luni de la data examenului.

              15. Taxa unica la nivel national de inscriere la examen, stabilita de catre INR.            

CINE NU SEMNEAZA NU VREA SCHIMBARE!!!