REFORMAREA SISTEMULUI

1. Reforma Constitutiei:

Reforma reala nu poate exista fara amendarea CONSTITUTIEI Romaniei. Modificarile trebuie sa vizeze cel putin urmatoarele schimbari: Calitatea de Parlamentar trebuie sa fie incompatibila cu orice functie publica sau privata. Mai mult, trebuie introdusa incompatibilitatea dintre parlamentar si membru al guvernului, ca o garantie ce  creaza adevarata separare a puterii in stat. Numarul mandatelor parlamentarilor (si a tuturor functiilor alese) trebuie limitat la maxim doua . Principiul limitarii la max doua mandate, trebuie aplicat pentru orice functii publice, alese sau numite.  Principiul desfasurarii unei singure activitati si cresterea responsabilitatii trebuie sa fie elementul principal al revizuirii.

Initiativa revizuirii nu trebuie asteptata de la presedinte sau parlament ! Potrivit art. 150 initiativa poate fi si a cetatenilor, daca e sustinuta de cel putin 500.000 cetateni cu drept de vot ! Daca semnam si sustinem initiativa cu 5.000.000 cetateni, mai pot politicienii sa o ignore?

2. Reforma Curtii Constitutionale:

Curtea Constitutionala si-a luat rolul de organ de jurisdictie, fara ca hotararile pronuntate sa poata fi supuse vreunei cai de atac. Chiar si deciziile CEDO pot fi atacate cu apel in Marea Camera! Si de cele mai multe ori, decizia CCR se bazeaza pe interpretari personale, pe sugestii si chiar pe presiunea mediatica ( vezi episodul incurcarii paltoanelor) si nu pe textul Constitutiei! Solutia este simpla si consta in modificarea Legii 47/1992 obligand Curtea sa adopte Deciziile, hotararile si avizele cu unanimitate de voturi ! (este limpede ca solutiile bazate pe interpretari personale si nu pe textul constitutiei nu vor intruni unanimitatea de voturi). Cu aceasta ocazie ar putea fi rezolvata si problema competentei curtii de a solutiona conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, prevazuta de art. 34, avand in vedere ca prin Constitutie , Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului...(art. 80). Concluzia este ca Legea 47/1992 este ea insesi neconstitutionala, fiind o uzurpare a puterilor presedintelui! Neconstitutionalitatea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale este si mai evidenta in ce priveste drepturile acordate judecatorilor CCR in baza art. 72: „ La incetarea mandatului... judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta pe 6 luni de activitate. Judecatorii Curtii Constitutionale, la data pensionarii... beneficiaza de pensie de serviciu egala cu 80% din indemnizatia lor bruta lunara.” Nu trebuie sa fi licentiat in drept sa constati ca drepturile acordate de Legea 47/1992 sunt flagrant in contradictie cu art. 16 din Constitutia Romaniei: „ Cetatenii sunt egali in fata legii... fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege.” Deci, ori toti suntem speciali si beneficiem de pensii de serviciu, ori toti suntem egali in fata legii si beneficiaem de pensii calculate pe baza contributivitatii ! Din aceasta dilema nu putem iesi!

3. Reforma posturilor de conducere:

Numeroase agentii ale statului au ajuns sa depaseasca procentul de 12% personal de conducere din totalul de personal( procent stabilit prin lege). Asa au aparut directori si directori adjuncti, sefi de servicii, de birouri, etc , adica personal care nu face nimic concret ci doar „coordoneaza”. Ce eficienta are un sef de birou care nu are nicio lucrare efectiva ? Daca nu lucreaza efectiv nici nu poate inlocui niciun functionar ce se afla in incapacitate de munca! Aceasta sefie prelungita duce la despotism si incompetenta, platita cu spor de conducere de pana la 50% ! Solutia ar fi limitarea procentului la 8% personal de conducere din totalul de personal si limitarea mandatului de sef la 4 ani, cu cel mult o reeinnoire. Modificarea legii ar putea conduce la organizarea de concursuri reale pentru a promova competenta in aceste posturi de conducere.

O alta ciudatenie a legii este Legea cabinetului demnitarului, pe baza careia s-au nascut consilierii personali ! Oare alesii nostrii sunt atat de handicapati intelectual incat au nevie de o armata de consilieri? Pana si un primar de comuna are consilier personal ! Ciudat este ca presedintele Senatului are o schema de 14 consilieri . Asa a ajuns Parlamentul Romaniei unul din cei mai mari angajatori. Are nevoie parlamentul Romaniei de 3000 de salariati care plimba hartii ? Acelasi statut il are si Banca Nationala a Romaniei, care face profit pe banii tarii si plateste sinecuri acoperitilor !

4. Reforma sinecurilor:

Exista numeroase agentii ale statului in care salariile depasesc salariul presedintelui, motivat de faptul ca sunt finantati din fonduri extrabugetare ! Cred ca nu este normal ca veniturile salariale a oricarui bugetar sa le depaseasca pe ale presedintelui! Limitarea venitului este la indemana guvernului ! Masura nu este generata de invidie ci de o necesitate asa cum se deduce din exemplul urmator : Agentia de Supraveghere a Asigurarilor incaseaza un procent din fiecare asigurare RCA, pentru autofinantare si plateste salarii de pana la 17.000 Euro/luna. Are asadar interes sa creasca primele de asigurare, nu pentru buna functionare a pietei asigurarilor ci pentru propriile interese! Acelasi lucru se intampla si la ANRE, cu efect in cresterea pretului la energie si gaze, adica tot in directia scaderii puterii de cumparare ! Deci este necesara plafonarea salariilor si sporurilor, obligand aceste agentii sa vireze la bugetul de stat excedentul de venit incasat!


Cornel Gherman    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnătura mea, autorizez Cornel Gherman să predea informațiile pe care le furnizez în acest formular celor care au autoritate în ceea ce privește această chestiune.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.







Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...