NU SUSPENDAŢI TRENURILE PE RUTA SLOBOZIA-ŢĂNDĂREI-FETEŞTI

STIMATE DOMNULE PRIM-MINISTRU,

STIMATE DOMNULE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR,          

   Noi, semnatarii acestei petiţii vă rugăm să interveniţi cu autoritatea pe care o aveţi în vederea menţinerii curselor regulate a trenurilor de persoane pe ruta Slobozia-Ţăndărei-Feteşti. In sprijinul cererii noastre aducem următoarele argumente:

Există o tradiţie în partea locului să se circule cu trenul. Gările din Feteşti şi Ţăndărei construite în jurul anului 1885 sunt printre cele mai vechi din ţară. Peste 130 de ani ruta a fost profitabilă dovadă că înainte de suspendarea curselor, în urmă cu cinci  ani, trenurile erau pline. In urma sesizărilor cetăţenilor,  guvernul Cioloş a promis  reintroducerea trenurilor fapt ce s-a petrecut în decembrie anul trecut. Acum, înainte de sărbători cursele au fost din nou anulate.

Cursa deservea trei oraşe (Slobozia, Feteşti, Ţăndărei), trei comune mari (Bucu, Platoneşti, Movila) şi două sate mari (Ograda, Stelnica). In total şapte localităţi cu o populaţie de peste 120 000 cetăţeni.

Şoselele care leagă aceste localităţi au o singură bandă pe sens şi învechite. Pe ele circulă atât maşini implicate în trasportul industrial (tiruri, camioane mari, cisterne), în trasportul local de marfă, trasportul public de persoane, maşini personale, navetişti pe motociclete, scutere,  biciclete, căruţe. Şoseaua Slobozia-Ţăndărei este drum european şi duce la Constanţa. În sezon traficului destul de aglomerat se adauge turiştii cu maşini personale care vin dinspre Buzău şi  merg spre Constanţa.

Drumurile judeţene Slobozia-Tăndărei (prin Sudiţi) şi Ţăndărei-Feteşti (prin Movila) sunt rute ocolitoare. Primul trece prin nu mai puţin de şase sate având fiecare o medie de şase curbe. Prin urmare timpul afectat călătoriei este mult mai lung. Cu trenul circulau navetiştii, elevii dar şi alte categorii de cetăţeni care aveau treburi de rezolvat la Slobozia, reşedinţă de judeţ precum şi locuitori din oraşe care mergeau săptămânal la ţară sau la părinţi. Ialomiţa este un judeţ agricol iar agricultura se face la ţară.

In cei câţiva ani cât trenurile au fost suspendate şi s-a circulat doar pe şosele a fost îngrozitor. Microbuzele şi autobuzele erau supraaglomerate, locul de bagaje era insuficient, maşinile vechi, călători în picioare. Pe scurt, condiţii proaste de călătorie. Preţul biletului la autobuz este aproape dublu faţă de tren.    Firmele aveau program redus în week-end aşa încît erau reduse o bună parte dintre curse. Mulţi cetăţeni şi-au cumpărat maşini vechi pentru a face naveta. Şoselele au fost şi mai încărcate. Accidentele rutiere şi mai numeroase.  

In Ţăndărei nu mai există autogara. Oamenii așteaptă autobuzul într-o  singură stație amenajată pe un refugiu al șoselei naționale.   Poate dumneavoastră aveți criterii economice de profit, noi vă propunem altele care nu pot fi cuantificate și anume: un transport în siguranță și condiții decente și economice de transport în comun. Aceasta în condițiile în care toate țările civilizate pledează pentru transportul în comun.      


Un grup de cetățeni    Contactați autorul petiției