Ne opunem proiectelor de legi propuse de către Ministrul Toader, deoarece lezează grav independența justiției

tudorel-toader-mana.jpg

Deoarece, de la instalarea sa în funcție, prioritatea numărul 1 a actualului guvern este favorizarea corupției și susținerea intereselor anumitor politicieni și oameni de afaceri condamnați sau urmăriți penal, ne exprimăm dezaprobarea față de propunerile de modificare a legilor justiției făcute de către ministrul Tudorel Toader, care reconfirmă intenția de a implementa OUG 13 sub o altă formă, în interesul și la comanda lui Liviu Dragnea, și în total dispreț față de sute de mii de cetățeni care au protestat în stradă din luna februarie încoace.

Politizarea justiției ar contraveni grav principiului separării puterilor în stat într-o democrație fragilă cum este România și valorilor europene, în general, asumate de către țara noastră de-a lungul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Cele mai grave modificări propuse de Ministerul Justiției sunt următoarele:

  1. Trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției;
  2. Excluderea Președintelui din procedura de numire a șefilor MP (Parchet), DNA și DIICOT;
  3. Constituirea la Parchetul General a unei direcții speciale pentru infracțiunile comise de magistrați, faptele de corupție comise de magistrați ieșind astfel din competența DNA; 4. Posibilitatea ca Procurorul șef să infirme un act al procurorului din subordine nu numai pe chestiuni de legalitate, ci și pe fond, fiind astfel știrbită independența decizională a procurorilor, stabilită în lege în 2005; 

Nu credem în bunele intenții ale domnului Tudorel Toader, ținând cont de modul în care au fost făcute aceste propuneri: sub forma unei prezentări Powerpoint, netransparent, neputând fi consultat de către magistrați și asociații profesionale implicate și afectate de aceste propuneri, textul efectiv al proiectelor de legi fiind disponibil după o săptămână de la prezentarea superficială din 23.08.2017. Mai mult decât atât, a afirmat că acest proiect ar fi fost publicat deja pe site-ul Ministerului Justitiei pe 07.10.2016, dar în octombrie 2016 a fost publicat proiectul de modificare al celor trei legi al Ralucăi Prună, care nu este identic cu acesta și care a beneficiat de consultare publică pentru acel proiect de lege și nu pentru acesta.

Cetățenii care au protestat și au contestat deciziile actualului Guvern și ale actualei coaliții PSD – ALDE susțin lupta împotriva corupției și libertatea justiției. Cerem ca, în continuare, aceste instituții să rămâna în afara influenței politice și să dispună de un cadru legal adecvat și de libertatea de a își desfășura activitatea conform legilor în vigoare. Cinstea și corectitudinea trebuie să fie valorile unei țări membre UE, și nu subjugarea justiției pentru a scăpa de pușcărie politicienii vinovați de furt sau corupție.

Noi, semnatarii acestei petiții sprijinim ferm continuarea luptei împotriva corupției, neintroducerea unui prag valoric la abuzul în serviciu și recuperarea prejudiciului de la cei vinovați de furt din banul public.