Ne distrugeti tara!Nu neonicotinoidelor!

Suntem din nou în faţa unei noi „primăveri tăcute”? Această întrebare se găseşte pe buzele tot mai multor oameni de ştiinţă şi jurnalişti îngrijoraţi că omenirea urmează să se confrunte cu o ameninţare serioasă la fel de îngrijorătoare ca aceea pe care o reprezenta în trecut DDT-ul.

Astăzi, studiile cercetătorilor dezvăluie o nouă ameninţare pentru natură, similară ca impact DDT-ului: pesticidele neonicotinoide. Acestea sunt o categorie de pesticide lansate pe piaţă în anii ‘90, ca înlocuitori ai altor pesticide mai vechi şi mai dăunătoare. Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor, astfel încât toate părţile sunt otrăvitoare pentru dăunători. Cercetătorii cred că aceste pesticide joacă un rol important în decimarea albinelor, fenomen înregistrat în ultimele decenii în toate ţările în care au fost introduse insecticidele pe bază de neonicotinoide.

Pentru a proteja albinele, ce joacă un rol cheie în agricultură datorită polenizării, Comisia Europeană a aprobat anul trecut interzicerea temporară a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid şi tiametoxam), identificate ca nocive pentru populaţia de albine din Europa. Restricţia a intrat în vigoare de la 1 decembrie 2013 şi va fi revizuită în termen de cel mult de doi ani. Syngenta şi Bayer CropScience, companiile care produc aceste substanţe, au contestat decizia la Curtea Europeană de Justiţie.

Concluziile înspăimântătoare ale unui nou raport

De curând, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a publicat cea mai amănunţită analiză de până acum a neonicotinoidelor. Cercetătorii au analizat 800 de studii ştinţifice, inclusiv cele finanţate de industria producătoare de pesticide, şi au ajuns la concluzia că neonicotinoidele provoacă un dezastru ecologic mult mai mare decât se credea până acum. Raportul a concluzionat căneonicotinoidele sunt, fără dubiu, un factor cheie în ceea ce priveşte declinul dramatic al populaţiilor de polenizatori la nivel mondial.

 

Semnati aceasta petitie in numar masiv,sa aratam guvernantilor nostri,care intotdeauna abordeaza o atitudine total inversa fata de cea fireasca, ca suntem constienti de pericole si ca ne pasa!

 


Ionascu Alexandru , Traian Patrascu, Popovici Sorin    Contactați autorul petiției