Munca consilierului educativ trebuie apreciată !

Am decis să scriu această petiție deoarece munca consilierului educativ într-o școală este foarte multă dar nu este răsplătită, deși se precizează în FOFUIP că : ” Coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare poate fi remunerat suplimentar din fonduri extrabugetare, conform legislației în vigoare” însă răspunsul primit de obicei este ”nu avem fonduri” , sau ”nu avem o bază legală care să arate cum să procedăm”, atunci cum poți cere unui om să muncească pe gratis.
Atribuțiile consilierului sunt următoarele : ”Art. 69. — Coordonatorul pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare are următoarele atribuții: a) coordonează, monitorizează și evaluează activitatea educativă nonformală din unitatea de învățământ; b) avizează planificarea activităților din cadrul programului activităților educative ale clasei/grupei; c) elaborează proiectul programului/calendarul activităților educative școlare și extrașcolare ale unității de învățământ, în conformitate cu planul de dezvoltare instituțională, cu direcțiile stabilite de către inspectoratul școlar și minister, în urma consultării părinților și a elevilor, și îl supune spre aprobare consiliului de administrație; d) elaborează, propune și implementează proiecte și programe educative; e) identifică tipurile de activități educative extrașcolare care corespund nevoilor elevilor, precum și posibilitățile de realizare a acestora, prin consultarea elevilor și părinților; f) prezintă consiliului de administrație rapoarte semestriale privind activitatea educativă și rezultatele acesteia; g) diseminează informațiile privind activitățile educative derulate în unitatea de învățământ; h) facilitează implicarea părinților și a partenerilor educaționali în activitățile educative; i) elaborează tematici și propune forme de desfășurare a consultațiilor cu părinții, tutorii sau susținătorii legali pe teme educative; j) propune/elaborează instrumente de evaluare a activității educative nonformale desfășurate la nivelul unității de învățământ; k) facilitează vizite de studii pentru elevi, în țară și în străinătate, desfășurate în cadrul programelor de parteneriat educațional; l) orice alte atribuții rezultând din legislația în vigoare.
De cele mai multe ori consilierul educativ efectuează foarte multe sarcini de lucru din fișa postului dar și alte sarcini care nu intră în atribuția lui cum este de pildă planul de pază al unei școli, diferite planuri operaționale, de exemplu planul de prevenire a violenței cu toate că în fiecare școală există o comisie de prevenire a violenței care ar trebui să facă așa ceva. Consilierul educativ este numit și responsabil al comisiei diriginților, comisiei pentru burse și rechizite școlare, comisiei ”Bani de liceu”, membru în alte comisii. De asemenea consilierii educativi sunt obligați să desfășoare anumite activități impuse motiv pentru care de multe ori trebuie să le desfășoare chiar ei deoarece profesorii s-au săturat să mai facă așa ceva. Un consilier educativ efectuează serviciul pe școală și trebuie să îndeplinească și alte sarcini date de conducerea școlii.
În ROFUIP la Art. 71. Se precizează că — ” (1) Inspectoratul școlar stabilește o zi metodică pentru coordonatorii pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare” , totuși majoritatea școlilor nu respectă acest aspect legal.
Din aceste motive cer ca muncii consilierului educativ să-i fie acordat un spor de 10 %.