Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#46893 PIPEREA: EXISTA TREI INVESTITORI INTERESATI DE CUMPARAREA OLTCHIM! CINE-L MAI CREDE PE PIPEREA?

2016-05-17 07:39

 

PIPEREA: EXISTA TREI INVESTITORI INTERESATI DE CUMPARAREA OLTCHIM! UN FOND DE INVESTITII BRITANIC, GRUPUL GERMANO-POLONEZ PCC SE SI UN CONSORTIU ROMANO-BRITANIC, SUNT "PETITORII" COMBINATULUI AFLAT IN INSOLVENTA

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, una dintre cele mai mari societati petrochimice din Romania si din sud-estul Europei, are deja trei "petitori", in prezent manifestandu-si interesul pentru compania romaneasca un fond de investitii britanic, un consortiu romano-britanic, dar si grupul germano-polonez PCC SE, unul dintre actionarii minoritari ai combinatului. De altfel, Grupul PCC isi manifestase si in trecut interesul pentru combinat, insa a pierdut licitatia organizata de statul roman pentru privatizarea Oltchim, acum cativa ani, in fata lui Dan Diaconescu, fapt care a declansat atunci un adevarat scandal, presarat cu acuzatii grave la adresa autoritatilor romane. Oltchim este in reorganizare judiciara de mai bine de trei ani. Unul din administratorii judiciari, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat pentru ziarul PUTEREA ca, potrivit celui mai optimist scenariu, Oltchim ar putea iesi din insolventa la mijlocul anului viitor. Acesta precizeaza ca procesul de selectie a investitorilor continua si ca pot oricand aparea alte companii interesate de Oltchim. Compania chineza Junlun Petroleum, foarte interesata la un moment dat de preluarea combinatului valcean, nu a mai dat insa niciun semn de cateva luni.

"Este vorba de un consortiu romano-britanic si a aparut un nou partener, un fond de investitii britanic, dar si grupul PCC s-a aratat iar interesat. De la chinezi nu mai avem vesti de cateva luni, nu mai stim nimic", a declarat, pentru ziarul PUTEREA, avocatul Gheorghe Piperea.

Numele celor doua entitati economice interesate de a cumpara Oltchim SPV nu pot fi dezvaluite, spune Piperea, pentru ca sunt confidentiale pana la momentul selectiei. Iesirea din insolventa, la jumatatea lui 2017 De asemenea, si compania Chimcomplex SA Borzesti, controlata de omul de afaceri Stefan Vuza, anunta in urma cu doua luni ca este interesata sa cumpere active ale combinatului chimic Oltchim din Ramnicu Valcea, la care deruleaza in prezent o procedura de audit. Chimcomplex a participat si la licitatia din 2012, pentru privatizarea Oltchim, dar a pierdut si ea in fata lui Dan Diaconescu, care s-a laudat cu o oferta mai buna financiar. "Daca ar fi dupa mine, ar trebui sa inchidem toata povestea asta la jumatatea anului 2017.

Dar avem la dispozitie inca doi ani si jumatate pentru a termina totul. In cel mai fericit scenariu, ar trebui ca la anul sa se termine. Planul A, planul optimist este sa se incheie procesul de selectie a unui investitor si de vanzare a combinatului pana la sfarsitul acestui an si ca Oltchim sa iasa din insolventa la mijlocul anului viitor", a mai spus avocatul Piperea. Acesta spune ca dupa ce se vinde ce este de vanzare, urmeaza mai multe etape, intre care acordurile privind salariatii si procesul de inchidere a ceea ce mai ramane din Oltchimul vechi.

"Sunt niste proceduri judiciare care ar putea sa insemne si niste apeluri, niste contestatii", subliniaza Piperea. Un plan B ar fi ca, la iesirea din insolventa, administratorii judiciari sa predea statului un Oltchim curat, cu un "profit consistent", fara datorii, iar statul sa se ocupe mai departe de privatizarea combinatului.

Investigatie europeana privind ajutorul de stat Comisia Europeana a anuntat luna trecuta ca a lansat o investigatie aprofundata impotriva Romaniei, referitoare la stergerea de datorii ale Oltchim si continuarea aprovizionarii acesteia de catre companii de stat, in pofida inrautatirii situatiei financiare, pentru a analiza daca aceste actiuni respecta reglementarile comunitare in domeniul ajutoarelor de stat. Comisia va analiza in special acumularea datoriilor fata de Autoritatea romana pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anularile de datorii de catre AAAS si diferite intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar si sprijinul acordat Oltchim de doua societati de stat, CET Govora si Salrom, care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat sa aprovizioneze Oltchim cu energie electrica, abur si solutii saline. In cazul in care Comisia va conchide ca Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua daca ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizeaza anumite categorii de ajutoare. In plus, Comisia este preocupata de faptul ca procesul de privatizare a Oltchim, astfel cum este planificat in prezent, poate conduce la o continuitate economica intre Oltchim si viitorul cumparator. Cu toate acestea, Comisia saluta faptul ca autoritatile romane si-au manifestat acum intentia de a se asigura ca procesul nu conduce la o continuitate economica, pentru a evita situatiile in care un cumparator ar beneficia de ajutoarele acordate in trecut Oltchim si ar putea fi obligat sa le ramburseze.

Oltchim are din nou profit din activitate Combinatul chimic Oltchim SA a raportat un profit brut de 1,3 milioane euro pe total activitate in primul trimestru din acest an si o cifra de afaceri de 37,8 milioane de euro. Ultimul an in care societatea a inregistrat profit total din activitatea curenta a fost 2006. In 2015, combinatul afisa pierderi de 846 milioane de euro. Veniturile totale raportate de Oltchim s-au cifrat la 38,18 milioane de euro, iar cheltuielile totale la 36,9 milioane de euro Profitul din exploatare a urcat la 4,32 milioane de euro, comparativ cu 3,1 milioane de euro in primele trei luni ale anului 2015.

Oltchim este singurul producator din Europa Centrala de soda caustica lichida si singurul producator din Romania de clor si polioli polieteri. Societatea exporta aproximativ 70 % din productia sa. In primul trimestru al anului 2016, valoarea exporturilor si livrarilor intracomunitare au fost in suma de 27,4 milioane euro si au reprezentat 73% din cifra de afaceri. Valoarea importurilor si a achizitiilor intracomunitare a […].

http://i-ziare.ro/piperea-exista-trei-investitori-interesati-

Raspunsuri


Musafir

#46894 Re: PIPEREA: EXISTA TREI INVESTITORI INTERESATI DE CUMPARAREA OLTCHIM! CINE-L MAI CREDE PE PIPEREA?

2016-05-17 14:28:30

#46893: - PIPEREA: EXISTA TREI INVESTITORI INTERESATI DE CUMPARAREA OLTCHIM! CINE-L MAI CREDE PE PIPEREA? 

 PAI CE FACI BA NENE BAA,AI VENIT IARASI CU PCC ul?.......OF CE PUUULICUTE VA TRAGE PICASSO,MINTENASI BORFASILOR CARE ESTI TU PE SISTEM MAI KAKAT DE PIPEREA.