Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#41461 Re: Cum este Dumitre cu OMV-ul? Ale cui interese le-ai reprezentat tu? Eu iti spun ca ale OMV-ului.

2015-07-13 07:58

#41458: - Cum este Dumitre cu OMV-ul? Ale cui interese le-ai reprezentat tu? Eu iti spun ca ale OMV-ului. 

 

Scrisoarea ruşinii aprinde Arpechimul - Sindicatul s-a dat cu patronatul. Sala-riaţii sunt şantajaţi să returneze primele de Paşti şi de Crăciun

Sala.riaţii Petrom, implicit şi cei ai Arpechim, riscă să rămână fără loc.uri de muncă pentru că au avut „tupeul” să îşi ceară în instanţă unele drepturi salar.iale care li se cuvin conform contractului de muncă. Conflictul a început încă de acum câţiva ani, după ce Petrom „a uitat” să plătească primele aferente Contractului Colectiv de Muncă semnat în 1997. El a ieşit la suprafaţă o dată cu instalarea crizei, după ce sal.ariaţii Arpechim au primit acasă o scrisoare cu parfum de şantaj, prin care li se s.ugerează pierderea locului de muncă dacă nu returnează banii câştigaţi în instanţă.

Cum s-a aprins scânteia
 
În ultimii ani, angajaţii de la Arpechim nu au primit, ba câte o prima de Crăciun, ba o primă de Paşti, lucru care a generat o datorie imensă a Petromului către angajaţi. Acest lucru a dus în cele de urmă la acţionarea în instanţă a societăţii de către angajaţi, Petrom având în acest moment peste 10.000 de procese pe rol. Unele procese au fost deja soluţionate, astfel încât compania Petrom s-a văzut obligată să vireze banii restanţi în conturile angajaţilor. Lucru care nu a convenit  staff-ului austriac de la OMV, instalat în 2004 la conducerea Petrom. Prin urmare, şefii OMV au ticluit o schemă prin care să îşi recupereze banii plătiţi deja şi să îi determine pe ceilalţi angajaţi în procese să renunţe la ele. Iar acest lucru a fost făcut prin intermediul unei scrisori cu parfum de şantaj. Ei bine, conducerea Petrom apelează la „bunul simţ” şi la „datoria faţă de companie” a angajaţilor şi „îi roagă frumos” să returneze banii companiei. De ce? Pentru că „incertitudinea din jurul acestor acţiuni juridice a avut şi va avea un important impact negativ asupra situaţiei financiare a companiei”, iar acest lucru combinat „cu criza financiară şi cu contextul negativ al industriei de petrol şi gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra siguranţei locului de muncă şi a viitoarelor modalităţi de recompensare a angajaţilor”. Cu alte cuvinte, returnaţi banii şi încheiaţi procesele, în caz contrar veţi spune adio locu.rilor de muncă.

Liderul de sindicat de la Arpechim se spală pe mâini 

Pentru a înţelege mai bine cum a fost posibil un astfel de şantaj, am încercat să cerem o explicaţie liderului sindicatului „Unirea” de pe platforma Arpechim – Marin Dumitru, cel care e obligat să apere interesele sal-a.riaţilor. Surprinzător, acesta ridică din umeri, spalându-se pur şi simplu pe mâini de această problemă:

„Sindicatul nu are absolut nicio legătură cu aceste procese, angajaţii au dat în judecată compania individual.

Nu ştiu dacă este bine sau este rău ce a făcut Petromul, nu am nicio legătură, deci nu îmi pot da cu părerea”. Pentru a înţelege mai bine cu ce avem de a face, vă mai spunem că explicaţia din DEX pentru cuvântul sindicat este „organizaţie profesională de masă pentru apărarea intereselor oamenilor muncii”. Am insistat să obţinem măcar un sfat avizat din partea liderului de sindicat Marian Dumitru pentru angajaţii Arpechim ale căror drepturi pretinde că le apără: „Nu pot să le dau eu sfaturi. Dacă aţi venit să faceţi o informare asupra noastră, vă pot spune doar cu ce ne ocupăm noi, ca sindicat, doar atât”. No comment.  Am mers şi pe linia propusă de liderul de sindicat pentru a vedea cu ce se ocupă acesta într-adevăr: „Noi negociem Contractul Colectiv de Muncă şi avem grijă ca angajaţii noştri să aibă parte de condiţii optime la locul de muncă”, ne-a spus Marian Dumitru. Când va fi negociat Contractul Colectiv de Muncă? Din nou, liderul de sindicat nu ştie ceva exact... „Păi, există un timp de până la 90 de zile pentru aprobare, apoi încep negocierile propriu-zise, nu pot să vă dau o dată exactă”. În atari circumstanţe, ne punem şi noi  următoarea întrebare:

Ale cui interese le apără Sindicatul „Unirea” de pe platforma Arpechim? Pe ale angajaţilor sau pe ale patronatului?


Nu putem să încheiem acest material fără să vă spunem şi partea cea mai şocantă a întregii poveşti. Evident, după ce ne-a lămurit că nu-i pasă de situaţie şi că nici nu prea face nimic în calitate de lider de sindicat, l-am întrebat pe Marian Dumitru şi ce va face dacă pur şi simplu Petrom va decide să închidă de tot „baraca” lăsând oamenii de la Arpechim fără loc.uri de muncă şi, implicit, şi pe domnia sa.

„Nu ştiu, nu m-am gândit la asta, chiar dacă se închide Petrochimia eu am contractul asigurat încă doi ani de zile din momentul expirării contractului meu actual”

. Cu alte cuvinte, liderul de sindicat şi-a asigurat deja spatele în vederea unei eventuale decizii de acest gen din partea Petromului... Şi atunci, cum să-i mai pese acestuia de săracii angajaţi care se judecă de ani de zile pentru nişte amărate de prime? Vă prezentăm integral textul scrisorii ruşine prin care conducerea Petrom şantajează angajaţii Arpechim să re-turneze drepturile sala-riale câştigate în instanţă. Titlurile şi subtitlurile aparţin redacţiei.

Mihai Cristian

Raspunsuri


Musafir

#41528 Re: Re: Cum este Dumitre cu OMV-ul? Ale cui interese le-ai reprezentat tu? Eu iti spun ca ale OMV-ul

2015-07-14 08:15:35