Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#34535 Luati de la Piperea: Oltchim nu mai este un bolnav în coma, este un pacient stabilizat!!!

2015-02-24 10:52

Piperea: Oltchim nu mai este un bolnav în coma, este un pacient stabilizat 

www.bizlawyer.ro / 24 Februarie 2015 | Ioana Duta

Peste 70% din productie merge la export. Activitatea actuala ne face sa spunem ca planul de organizare pentru evitarea falimentului este posibil, chiar daca 30% din capacitatea combinatului poate parea o cifra mica", a precizat Gheorghe Piperea.


Oltchim nu mai este acel bolnav în coma de acum doi ani, când a intrat în insolventa, ci este un pacient stabilizat, a declarat, marti, Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, la prezentarea planului de reorganizare a activitatii combinatului vâlcean.

 "Situatia actuala este cu mult mai buna decât în ianuarie 2014. Acum avem o cifra de afaceri lunara de 15 milioane de euro si o capacitate de productie de circa 30%. Peste 70% din productie merge la export. Activitatea actuala ne face sa spunem ca planul de organizare pentru evitarea falimentului este posibil, chiar daca 30% din capacitatea combinatului poate parea o cifra mica", a precizat Gheorghe Piperea.

Pe 9 martie va avea loc Adunarea generala a debitorilor Oltchim, prilej cu care Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, Niculae Balan, partener coordonator al BDO Business Restructuring si Bogdan Stanescu, administrator special al Oltchim, vor prezenta planul de reorganizare a combinatului din Vâlcea.

 "Avem din nou contracte pe o piata pe care exista oportunitati si conjuncturi de care noi stim sa profitam. Stam bine si în ceea ce priveste eficientizarea costurilor, reusim sa achitam la zi furnizorii, avem din nou contracte pe termen lung si, cel mai important, Oltchim si-a recapatat prestigiul pe piata externa", a precizat Gheorghe Piperea.

Perioada de reorganizare a activitatii combinatului luata în calcul este de 3 ani, cu un an de prelungire.

 "Perioada de patru ani este una buna pentru a vinde bine Oltchim, astfel încât creditorii sa fie multumiti. Evaluarea actuala pentru vinderea combinatului este de 307 milioane de euro, suma pe care s-ar putea sa o obtinem chiar începând cu sfârsitul anului 2015.

Nu trebuie sa uitam ca Oltchim a închis luna ianuarie 2015 cu 700.000 de euro profit", a adaugat Piperea.

Principalii trei creditori ai Oltchim sunt: Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica si BCR.

Combinatul Oltchim se afla în insolventa de doi ani si s-a încercat în repetate rânduri privatizarea acestuia, dar fara succes, ultimul termen fiind 15 decembrie, când niciun investitor nu a fost interesat de societatea vâlceana, care are datorii istorice de aproximativ 800 de milioane de euro. 

 

Adica, pe intelesul tuturor: nimic nou sub soare! 
Nimic despre plata drepturi salariale restante!
Nimic despre disponibilizari!
Numai vorbe goale.

Raspunsuri


Musafir

#34538 Luati de la Piperea: omul cu martoaga!!!

2015-02-24 11:24:18

#34535: - Luati de la Piperea: Oltchim nu mai este un bolnav în coma, este un pacient stabilizat!!! 

"Eu personal am văzut lucrurile acestea, în aşa fel încât să nu fiu considerat un fel de Dănilă Prepeleac.
Nu m-am dus cu mârţoaga la iarmaroc ca s-o vând pe trei gâşte.
Dacă am văzut că nu există posibilitatea să vinzi mârţoaga, am zis că mă întorc acasă şi încerc s-o fac să arate mult mai bine, ca să pot să o vând la un preţ corect", a spus Piperea.

Piperea: Sper să vindem Oltchim în 2015. Nu m-am dus cu mârţoaga la iarmaroc s-o vând pe trei gâşte.

de Ioan Dornescu - Mediafax

Planul de reorganizare a Oltchim (OLT) va fi discutat de creditori în martie, suma recomandată de evaluatori pentru vânzarea combinatului din Râmnicu Vâlcea fiind de 307 milioane euro, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care speră că tranzacţia va avea loc până la finele anului.

"Metoda prin care încercăm să obţinem un succes al acestui plan de reorganizare este crearea acelui SPV, acelui Oltchim 2, în care să se treacă toate activele, licenţele, autorizaţiile, plus personalul, în aşa fel încât să poată fi cumpărate părţile sociale de un investitor", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Piperea a afirmat că situaţia actuală a companiei s-a îmbunătăţit semnificativ, iar Oltchim nu mai este "un pacient bolnav, în stare de comă", ci unul "în convalescenţă".

Combinatul funcţionează în prezent la 30% din capacitate şi generează lunar un rulaj de 15 milioane euro şi un EBITDA de peste 700.000 euro, iar peste 70% din producţie pleacă la export.

 

Comparativ, în vara anului 2012, când funcţiona la o capacitate de 80%, compania avea pierderi lunare de cinci milioane de euro, potrivit sursei citate.

"Eu personal am văzut lucrurile acestea, în aşa fel încât să nu fiu considerat un fel de Dănilă Prepeleac. Nu m-am dus cu mârţoaga la iarmaroc ca s-o vând pe trei gâşte. Dacă am văzut că nu există posibilitatea să vinzi mârţoaga, am zis că mă întorc acasă şi încerc s-o fac să arate mult mai bine, ca să pot să o vând la un preţ corect", a spus Piperea.

El a precizat că adunarea creditorilor a fost convocată la 9 martie pentru votul asupra planului de reorganizare, asumat de întreaga echipă implicată în acest proces.

"Pe 9 martie sperăm să obţinem votul celor cinci categorii de creditori", a afirmat avocatul.

Dacă va fi aprobat, planul prevede o perioadă de reorganizare de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Suma recomandată de un evaluator pentru vânzarea business-ului Oltchim, în baza planului de reorganizare, este de 307 milioane euro, a arătat avocatul, care speră ca o tranzacţie să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.

Costurile necesare pentru crearea SPV sunt estimate la aproape 1,5 milioane euro.

"Am acordat un grad de recuperare de 70% creditorilor garantaţi, 100% pentru creanţele salariale, cu 30% m-am dus la creditorii esenţiali, indispensabili, iar pentru bugetari este o diferenţă care se calculează luând în calcul toate aceste valori. Creditorii chirografari nu primesc nimic în această ipoteză, pentru că toate celelalte creanţe sunt semnificative", a arătat Niculae Bălan, partener coordonator în cadrul BDO Business Restructuring SPRL, celălalt administrator judicar al Otchim.

Tabelul creanţelor totalizează 800 milioane euro, primii trei creditori fiind AAAS, Electrica şi BCR.

Oltchim a anunţat în ianuarie că planul de reorganizare a companiei va prevede vânzarea către un cumpărător eligibil.

Autorităţile au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să privatizeze compania, dar demersurile au eşuat, cel mai recent anul trecut, din lipsă de oferte.

Combinatul chimic este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013.

Cifra de afaceri a Oltchim a crescut anul trecut cu 25%, la 141,19 milioane euro, în principal ca urmare a majorării exporturilor, dar şi reducerii preţurilor la ţiţei, iar combinatul chimic a avut din octombrie profit EBITDA lunar pozitiv, pentru prima dată în ultimii trei ani.

http://www.mediafax.ro/economic


Musafir

#34545 Luati de la Piperea: fara numar, fara numar, fara numar ... gogosi!!!

2015-02-24 12:47:10

#34535: - Luati de la Piperea: Oltchim nu mai este un bolnav în coma, este un pacient stabilizat!!! 

Piperea: Falimentul Oltchim ar fi un genocid economic pentru judeţul Vâlcea

24 feb, 14:27 | Agerpres

Un eventual faliment al Oltchim ar fi un genocid economic pentru judeţul Vâlcea în condiţiile în care aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită combinatului, sume la bugetele locale şi virează contribuţii la asigurările de sănătate şi la pensii, afirmă Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv SPRL, într-o conferinţă dedicată activităţii combiantului vâlcean.

'Nu este cazul să vorbim de falimentul Oltchim chiar dacă există multe interese pentru acesta, însă noi avem un plan de reorganizare construit pentru continuarea activităţii. Este infantil şi periculos să vorbeşti de falimentul Oltchim, ar fi un genocid economic pentru judeţul Vâlcea. Chiar şi reprezentanţii FMI se numără printre cei care dau ca soluţie pentru Oltchim falimentul. Aproximativ 5.300 de oameni produc, datorită Oltchim, sume la bugetele locale, dau contribuţii la asigurările de sănătate şi la pensii', a spus Piperea.

Planul de reorganizare a fost realizat având în vedere, în primul rând, rezultatele operaţionale pozitive ale Oltchim SA, înregistrate începând cu luna octombrie 2014. EBITDA (profitul înainte de taxe, dobânzi, deprecieri şi amortizări - n.r.) a crescut de la o medie lunară de plus 300.000 euro în trimestrul IV 2014, la plus 700.000 euro în luna ianuarie 2015.

'Oltchim SA este exportator net. La nivel anual, unul din indicatorii care au contat în decizia reorganizării a fost balanţa comercială netă de 88 de milioane de euro în favoarea Oltchim SA. Altfel spus, din cifra de afaceri de 141 de milioane de euro, 100 de milioane euro au reprezentat exporturi, pentru care am utilizat importuri de numai 12 milioane de euro. Societatea a ajuns la un punct de echilibru, iar evoluţia lunară comparativă este evidenţiată în prezentarea rezultatelor înregistrate în luna ianuarie 2015. Oltchim şi-a majorat cifra de afaceri lunară de la 5,4 milioane euro în februarie 2013, la 14,4 milioane euro în luna ianuarie 2015, reprezentând o creştere cu aproximativ 9 milioane euro (de aproximativ 300%). Valoarea lunară a livrărilor la export a crescut cu 8,1 milioane euro, respectiv de aproximativ 5 ori în luna ianuarie 2015, comparativ cu luna februarie 2013', au spus reprezentanţii administratorilor judiciari.

Potrivit sursei citate, creşterile au fost realizate în principal din managementul resurselor proprii, în condiţiile în care societatea nu a contractat credite pentru a finanţa capitalul de lucru. În planul de reorganizare sunt prevăzute, pentru primele 5 trimestre, noi investiţii în sumă totală de aproximativ 4,2 milioane de euro.

Pe de altă parte, salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii prevăzute în CCM.
În funcţie de rezultatele economice ale societăţii, există premizele ca aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a Oltchim SA către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masa credală urmând a fi plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare).

'Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015.
Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele ne permit alocarea unor fonduri de 460.000 lei pentru fiecare lună, urmând ca pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, sa redimensionăm acest fond', spun administratorii judiciari.

Pe 9 martie va avea loc Adunarea generală a debitorilor Oltchim, prilej cu care Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, Niculae Bălan, partener coordonator al BDO Business Restructuring şi Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim, vor prezenta planul de reorganizare a combinatului din Vâlcea.