Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#34469 OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI

2015-02-23 08:36

#34468: - OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI 

 OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI

 Data publicarii: 22-02-15

Capcana întinsă de administratorii judiciari salariaţilor şi disponibilizaţilor

Miercuri, 18 februarie, a avut loc la Prefectura Vâlcea prima întrunire a Comisiei de Dialog Social, pe tema disponibilizaţilor de la Oltchim. Deşi ar fi trebuit să aibă loc până în data de 15 februarie, nu este singura prevedere încălcată din protocolul semnat de reprezentanţii disponibilizaţilor cu cei ai administratorilor societăţii. La fel s-a întâmplat şi cu întâlnirea cu ministrul Economiei, care, până acum, nu a mai avut loc. Marii absenţi de la întâlnirea Comisiei au fost administratorii Oltchim şi parlamentarii vâlceni. Prefectura nu i-a ajutat, ca de obicei, pe disponibilizaţi, decât printr-un memoriu care va fi transmis la Guvern. Disponibilizaţii au cerut ca planul de reorganizare a combinatului să nu fie aprobat în varianta propusă de administratorii judiciari, pe care sindicaliştii îi bănuiesc că intenţionează să falimenteze combinatul vâlcean şi să trimită acasă, lunile viitoare, mii de salariaţi. Participanţii la şedinţa de Dialog Social s-au plâns inclusiv de capcanele întinse de administratori salariaţilor şi disponibilizaţilor, pentru a se aproba planul de reorganizare şi au solicitat, de asemenea, negocierea cu investitorii interesaţi de combinatul vâlcean, precum şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de situaţia de pe platforma chimică.

„Trebuie să propunem ministerelor ca banii să vină de la buget”

Liderul SLO, Mihai Diculoiu, a explicat punctul de vedere al disponibilizaţilor: „De doi ani, de când societatea a intrat în insolvenţă, instituţiile statului din Vâlcea au fost adormite, iar doi avocaţi, în persoana domnilor Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan, şi-au bătut joc de Oltchim, de salariaţi şi de tot judeţul. În discuţiile pe care le-am purtat, am solicitat să se facă o anchetă prin care să se stabilească cine este vinovat pentru situaţia celor peste 900 de persoane, cărora li s-au impus salarii compensatorii sub formă de creanţe. Protocolul semnat de locotenenţii domnului Piperea prevedea parcurgerea a trei etape de dialog social, în perioada 19 ianuarie – 15 februarie. Am depăşit acest interval. Nu înţeleg de ce Ministerul Economiei n-a dat un răspuns, iar premierul tace. Urmează Adunarea Creditorilor, şi nu se ştie dacă cele 8,6 milioane de euro, reprezentând salariile compensatorii li se vor da, după aceşti 3 ani de reorganizare. Nu trebuie să ai prea multă minte să-ţi dai seama că se vor mai disponibiliza încă 1.000 de salariaţi. Ministerul Economiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii au semnat un protocol în care s-au angajat că vor găsi soluţii pentru Oltchim, dar, prin planul de reorganizare, au dovedit că nu au soluţii pentru plata salariilor compensatorii. Trebuie să propunem ministerelor ca banii să vină de la buget.”, a solicitat liderul de sindicat Mihai Diculoiu.

Raspunsuri


Musafir

#34470 OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI

2015-02-23 08:38:09

#34469: - OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI 

 OLTCHIM PIERDE DEFINITIV OCAZIA DE A FUNCTIONA INTEGRAT CU RAFINARIA ARPECHIM PITESTI

 Data publicarii: 22-02-15

Conducerea sindicatului avertizează că vor fi încă 1200 de disponibilizaţi

Potrivit unui comunicat de presă al celor de la SLO, „unicul Plan de Reorganizare a SC Oltchim SA urmează să fie aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor, la  9 martie. Sindicatul Liber Oltchim, în calitate de sindicat reprezentativ, a atras atenţia, în cei doi ani de insolvenţă (30 ianuarie 2013) că, pentru a elabora un plan de reorganizare, este nevoie de elaborarea planului de reorganizare şi de debitor, respectiv de principalii creditori, Electrica şi AVAS (...). Până în data de 18 februarie 2015, SC Oltchim SA nu a achitat salariile restante pentru lunile noiembrie şi decembrie 2014, respectiv ianuarie şi februarie 2015, în sumă de 3,3 milioane de euro; iar rezultatele economico-financiare sunt negative, realizându-se pierderi de 230 de milioane de euro în 2013 şi 50 de milioane euro, în 2014. În cele 12 trimestre de reorganizare, administratorii judiciari nu se angajează să achite creanţele salariale (salarii restante, salarii la masa credală şi plăţi compensatorii), menţionând că, dacă vând Oltchim SPV, aceste creanţe se achită în 5 zile de la vânzare. Dacă, la cele 5 licitaţii, nu s-a vândut Oltchim SPV, cine garantează că se va vinde în procedura de reorganizare? Nu se menţionează provenienţa resurselor financiare certe, necesare susţinerii planului de reorganizare, dar se menţionează ca variantă de redresare a SC Oltchim conversia creanţelor bugetare, deşi nu există acordul creditorilor respectivi. În Anexa nr. 5 – Evoluţia soldului datoriilor nete acumulate în insolvenţă (scenariul B) se menţine o medie de 50 de milioane de euro /trimestru, pe parcursul celor 12 trimestre de reorganizare. Până în trimestrul 12 (deci în cei 3 ani de reorganizare) nu s-au achitat sumele: 3,3 milioane de euro pentru salarii restante, 8,6 milioane de lei pentru personalul disponibilizat în 2013”. În comunicat se mai menţionează că administratorii judiciari au crescut, după aprobarea Planului de Reorganizare, suma aferentă disponibilizaţilor de la 8,6 milioane de euro la 17,8 milioane euro, ceea ce derivă din faptul că din SC Oltchim se vor mai concedia circa 1200 de salariaţi.

Oferta unui investitor, dosită

Sindicatul Liber Oltchim (SLO) şi Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie  (FSLCP) au fost contactate în săptămâna 09 -15.02.2015 de un investitor interesat de Oltchim, în colaborare cu principalii creditori: AVAS, Electrica; BCR şi BT, care i-a informat despre acest proiect. „De această colaborare (intenţie - n.r.) ştiau şi administratorii judiciari din luna septembrie 2014, dar nu au dorit să colaboreze şi nu au făcut-o publică. Până în prezent, BCR şi BT sunt de acord să colaboreze cu investitorul, urmând să-şi dea acordul AVAS şi Electrica. SLO şi FSLCP speră ca, în Adunarea Creditorilor din 9 martie, cei 4 creditori să impună prin vot un plan de reorganizare a SC Oltchim SA, pe baza ofertei investitorului. Sindicatul Liber Oltchim solicită conducerii combinatului să renunţe la presiunea făcută în ultimele zile asupra salariaţilor SC Oltchim, de a da semnătură pentru a fi de acord cu Planul de Reorganizare a SC Oltchim şi de a împuternici persoane din SC Oltchim să voteze în Adunarea Creditorilor.

Diculoiu: „Au ascuns oferta celor două fonduri de investiţii interesate să redreseze Oltchimul!”

Liderul sindical Mihai Diculoiu spune că există şi alternative la reorganizare. „Vă spun o informaţie certă: există doi investitori care, încă din luna septembrie a anului trecut, au contactat administratorii judiciari şi nu au fost băgaţi în seamă. Au cooptat principalii creditori şi au acordul de la BCR şi Banca Transilvania, au trimis adrese către Hidroelectrica şi AVAS. Acestea patru, împreună. au creanţe de 500 de milioane de euro. Există şanse ca, prin cele două fonduri, în Adunarea Generală a Creditorilor, dacă cei patru creditori cad de acord, să se impună un alt plan de reorganizare, împreună cu cei doi investitori, care vin cu resursele financiare, dar doresc să aibă un control la nivel de preţuri şi desfacere, de materie primă. S-au angajat să scoată 30 de milioane de lei lunar. Eu cred că administratorii judiciari au un singur scop şi, de aceea, au ascuns informaţia: nu vor să salveze Oltchimul, ei
vor ca, în următorii trei ani, să mai încaseze câte 50.000 de euro lunar. Îmi exprim speranţa că, în Adunarea Creditorilor, cei patru să-şi dea acordul şi să se realizeze conversia creanţelor. Vreau să transmiteţi Guvernului să aibă o discuţie cu cele două fonduri de investiţii, pentru ca planul propus până acum să nu fie aprobat, ci să se vină cu alte investiţii. (...) Sperăm ca Guvernul să negocieze cu ei şi cu cei despre care nimeni nu vorbeşte.”, a mai spus Diculoiu. „Oamenii sunt atât de disperaţi să câştige un ban, încât nu mai pot vedea capcana care li se întinde de către administratori.”, au atras atenţia participanţii la Dialog Social. Aceştia au reclamat faptul că administratorii umblă cu tabele după salariaţi pe care-i conving că, în locul unei semnături, vor primi un anumit procent din salariile restante, iar vânătoarea nu vizează doar salariaţii. În cazul în care salariaţii nu
semnează, planul de reorganizare nu poate fi aprobat. Discuţiile nu au avut, însă, un rezultat palpabil, cel puţin nu până la finalul săptămânii trecute, când memoriul care trebuia trimis la Guvern nu fusese finalizat. Vineri, la videoconferinţa cu prefecţii, a luat cuvântul şi liderul sindical al Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea, care a afirmat că se aşteaptă, în această săptămână, o întâlnire urgentă cu ministrul Economiei, pentru găsirea soluţiilor.
(M.R., D.S.)