Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#34288 Toate poveştile au fost spulberate: Arpechim se va demola, urmează probabil Oltchim. Adio, visul ..

2015-02-20 14:39

http://www.ramnicuvalceaweek.ro/?p=12450

Arpechim se va demola, urmează probabil Oltchim

Adio, visul frumos s-a terminat.

Toate poveştile cu vânzarea la pachet a Arpechim şi Oltchim au fost spulberate azi, când OMW Petrom a remis Agenţiei de Mediu din Piteşti cererea de demolarea a rafinăriei piteştene.
Deci e clar, mult discutata, aburita, păcălita şi povestită funcţionare în regim integrat aşa cum au gândit-o comuniştii în anii 70 a celor două active economice s-a sfârşit.

Prin demolarea rafinăriei de la Piteşti, posbilitatea aprovizionării cu materie primă ieftină prin conducte de la Arpechim pentru secţiile PVC de la Oltchim, nu mai există.

Este un adevăr trist care vine că o măciuca pentru chimiştii vâlceni care visau poveşti cu chinezi care vin să preia ambele active.

Deci Arpechim se va demola. Urmează Oltchimul…

Societatea OMV Petrom a transmis o notificare privind intenţia de a demola unele instalaţii ale rafinăriei Arpechim de lângă Piteşti, a cărei activitate este sistată din anul 2011, au anunţat miercuri reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Argeş.

“OMV Petrom SA a informat cu privire la intenţia de desfiinţare prin demolare a unor instalaţii de pe amplasamentul punctului de lucru Arpechim Piteşti. Conform notificării OMV Petrom SA, procesul de demolare pe care intenţionează să-l demareze este de lungă durată, demolarea instalaţiilor urmând a se realiza etapizat, întregul proces fiind estimat a se încheia în anul 2018″, se arată într-un comunicat al APM Argeş.

În schimb, OMV Petrom nu a solicitat până în prezent de la APM Argeş autorizaţiile necesare în vederea începerii procesului de demolare a unor instalaţii, conform aceleiaşi surse.

Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim. Conform reprezentanţilor societăţii, decizia de închidere a fost luată în conformitate cu strategia companiei de a maximiza beneficiile şi de a creşte eficienţa.

OMV Petrom renunţase, încă din anul 2009, la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al cărei unic beneficiar era combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea. OMV Petrom a transferat către societatea vâlceană activele fixe aferente activităţii de petrochimie, care includ instalaţia de piroliză, extracţia de aromatice, polietilenă de joasă densitate şi polietilenă de înaltă densitate şi o serie de rezervoare, precum şi terenul aferent cu o suprafaţă de circa 150 de hectare.

 

AP

 

 

Raspunsuri


Musafir

#34292 Toate poveştile au fost spulberate: Arpechim se va demola, urmează probabil Oltchim.

2015-02-20 15:03:25

#34288: - Toate poveştile au fost spulberate: Arpechim se va demola, urmează probabil Oltchim. 

FRAȚI ROMÂNI, A ÎNCEPUT ȘI DEMOLAREA COMBINATULUI ARPECHIM DIN PITEȘTI!

 

Radu Iacoboaie, 20 februarie 2015 

 

         Este un fapt ieșit din comun, acela că la noi în România, subminarea economiei naționale nu se mai pedepsește iar cei care o jefuiesc nu sunt deposedați de bunurile lor. Acesta a fost un important capăt de acuzare pentru dictatorul Nicolae Ceaușescu dar ulterior devenit caduc pentru politicienii de după 1989, pentru care nu a mai existat. Așa că ,,măreața operă” de continuare a distrugerii prin raderea de pe fața pământului a unor importante obiective economice pentru interese financiare private obscure continuă nestânjenită, nici măcar de către societatea civilă aproape inexistentă de altfel în România postdecembristă…

         În toamna anului trecut tocmai redactasem un alt articol despre nemulțumirile profunde și legitime ale salariaților de la una din fostele embleme ale economiei românești – respectiv combinatul Arpechim. Au fost organizate o serie de proteste dar care doar au amânat tragicul deznodământ, hotărât de altfel am putea spune de către autoritățile centrale de la București. Ele nu s-au soldat cu măsuri de reorganizare și privatizare. Iată că acum, după ,,încercările” de privatizare nereușite, Guvernul a dat undă verde austriecilor de la OMV, care dețin Arpechim, s-o îngroape definitiv trimițând-o la fier vechi, după ce în ultima vreme zecile de salariați care mai rămăseseră au avut ca sarcină de serviciu doar să păzească instalațiile, unele fiind modernizate chiar în ultimii ani!…

          Iată ce putem citi în cotidianul local Argeșul din 19 februarie 2015 (pp. 1 și 3):

          ,,Din nefericire, ceea ce anticipam nu cu multă vreme în urmă s-a întâmplat: austriecii de la OMV au început demersurile legale pentru demolarea Arpechim. De azi încolo, mai ștergem de pe harta Argeșului și a țării încă un obiectiv important. 
          Ziua de 18 februarie 2015 poate fi considerată una neagră pentru economia județului: conducerea OMV Petrom a transmis autorităților județene, inclusiv Agenției de Protecția Mediului Pitești, o notificare prin care anunță că începe în curând dezansamblarea mai multor instalații de la rafinăria Arpechim (care, culmea, fusese modernizată în urmă cu mai mulți ani). De acum, activitatea de bază pe platforma rafinăriei va fi aceea de depozitare a unor materiale petroliere. Se preconizează că activitatea de tăiere a instalațiilor va dura până în anul 2018.

          Ce spune Agenția de Protecția Mediului?

          Agenția pentru Protecția Mediului a făcut câteva precizări în legătură cu demersul OMV. ,,(…) Societatea nu a solicitat la APM Argeș acte de reglementare în vederea începerii procesului de demolare instalații.”

          ,,Este o crimă!”

          ,,Pe cei de la OMV nu i-a interesat niciodată rafinăria din Pitești. Nu au vrut decât să taie, să dea afară oameni, să închidă… Au fost fără suflet față de oamenii de la noi. Este o crimă ce se întâmplă! În toate programele lor de restructurare – de care s-au ținut la virgulă – era trecut că se închide rafinăria. Am lucrat 38 de ani în Arpehim! Mă doare ce se întâmplă. Puteau să se implice și autoritățile din județ, dar nu s-a făcut nimic…”, ne-a declarat consilierul local Marian Neacșu, fost director comercial al Arpechim. ,,Arpechim era mândria țării. Regret că s-a ajuns aici… Cei de la OMV spun că tehnologia de aici este depășită, că nu au găsit investitori… Păcat, mare păcat”, ne-a spus, la rândul său, viceprimarul Cornel Ionică (acesta a lucrat la Arpechim și încă are cartea de munca)

          Și alte simboluri au dispărut…

          Din păcate, multe unități economice importante din Argeș au fost distruse de cei 25 de ani de capitalism sălbatic din România. Pe listă se află nume precum ARO, Rolast, Grulen, Fabrica de Bere (Pitești), Fabrica de Porțelan (Curtea de Argeș). Și când te gândești că, în cazul rafinăriei, Guvernul ne ducea cu zăhărelul că poartă negocieri cu conducerea OMV Petrom pentru a o prelua, astfel încât să o privatizeze apoi la pachet cu Oltchim și Divizia Petrochimică Bradu.

          Istoricul Arpechim

          Iată, pe scurt, istoricul platformei Arpechim, altădată mândria economiei argeșene și naționale:
          1954 – a fost inaugurată prima instalație;
          1971 – rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic;
          2006 – rafinăria a fost modernizată de Petrom; se rafinează 3,4 milioane tone de petrol;
          2007 – Rafinăria Arpechim furnizează 60% din bitumul rutier folosit la asfaltări;
          2009 – Petrom vinde Petrochimia către Oltchim pentru 13 milioane de euro. Au fost transferate activele fixe aferente activității de petrochimie, care includ instalația de piroliză, extracția de aromatice, polietilenă de joasă densitate, polietilenă de înaltă densitate, o serie de de rezervoare, dar și terenul aferent cu o suprafață de circa 150 de hectare;
          3 iunie 2010 – se opresc toate instalațiile și utilajele, rămânând în funcțiune una nesemnificativă, de fracționare gaze;
          2011 – OMV solicită autorizație pentru demolarea rafinăriei; statul intervine și anunță că vrea rafinăria pentru un sistem integrat cu Oltchim din județul Vâlcea. De altfel, într-un asemenea sistem fuseseră gândite în perioada comunistă să funcționeze cele două combinate (Oltchim și Arpechim). Ulterior, drumurile li s-au despărțit ca urmare a privatizării Petrom.

           Date statistice

           – Aproape 8.000 de muncitori număra platforma în anii ei buni (…);
           – Motorina mergea în țările nordice, Norvegia, Suedia;
           – Pe piața externă, Arpechim s-a impus în special cu produsele: benzine, motorine ecologice, polietilenă de mică densitate, polietilenă de mare densitate, acrilonitril, cianură de sodiu, negru de fum și hidrocarburi aromatice.”

                                                                                             Claudiu Diță