Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#18170 Chinezii vin marţi să viziteze combinatul Oltchim.

2014-03-17 08:07

#18169: - Ministrul Economiei, Constantin Niţă, vine la Oltchim săptămâna viitoare .

http://www.voceavalcii.ro/media/k2/items/cache/ee946ac10699b98b8e788d349619073c_...

INTERES. Specialiştii în petrochimie din China vor avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi vor vizita secţiile combinatului chimic de la Rm. Vâlcea, ei arătându-se interesaţi să depună o ofertă pentru cumpărarea Oltchim la licitaţia ce va avea loc la începutul lunii aprilie 2014.

Marţi, 18 martie a.c., o echipă de specialişti în petrochimie din China este aşteptată la Vâlcea, chinezii urmând să aibă o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Mai apoi, chinezii vor merge într-o vizită la Oltchim, acolo unde doresc să analizeze situaţia în care se află secţiile combinatului. Din câte se pare, la Vâlcea vor veni specialiştii consorţiului de companii Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum Co. din China, cei care au purtat discuţii şi în toamna anului trecut cu ministrul de atunci al Economiei, Andrei Dominic Gerea.

Chinezii, pare-se, vor depune o ofertă pentru cumpărarea combinatului de la Rm. Vâlcea, ultima zi de depunere a ofertelor fiind în data de 28 martie a.c., iar la începutul lunii aprilie urmează să aibă loc licitaţia.

Reamintim că Guvernul României scoate la privatizare o companie, Oltchim SPV, care practic nu există. Asta pentru că eventualul cumpărător, desemnat câştigător al licitaţiei, va trebui să pună la dispoziţia statului român suma de 10 milioane de euro pentru capital de lucru şi abia apoi se va începe construcţia noii companii, Oltchim SPV, care va dura 9 luni de zile. Probabil este doar o glumă proastă a actualilor guvernanţi, pentru că este greu de crezut că un investitor serios îşi va bloca o sumă mare de bani într-o compania ce nu este nici măcar înfiinţată, neavând garanţia că lucrurile vor funcţiona. Această strategie a fost aprobată în data de 2 decembrie 2013 de către membrii Adunării Generale a Creditorilor de la Oltchim, ei aprobând atunci şi strategia de reorganizare a combinatului chimic de la Rm. Vâlcea propusă de administratorii judiciari. Acest lucru înseamnă, aşa cum spuneam, înfiinţarea Oltchim SPV, o societate ce va prelua activele, dar nu şi datoriile de circa 800 de milioane de euro ale vechiului Oltchim. Mai mult, s-a aprobat şi raportul de evaluare a Oltchim SPV, astfel încât preţul acestei noi societăţi va fi pornirea de la 290 milioane de euro şi nu va scădea sub 160 de milioane de euro.

Raspunsuri


Musafir

#18201 Preşedintele Ion Cîlea îi cere ajutor ministrului Niţă pentru rezolvarea situaţiei Oltchim-ului.

2014-03-17 19:31:03

#18170: - Chinezii vin marţi să viziteze combinatul Oltchim.

http://www.ramnic.ro/articole/presedintele-ion-clea-i-cere-ajutor-ministrului-nita-pentru-rezolvarea-situatiei-oltchim-ului-62822/2014-03-17

 

http://www.ramnic.ro/img/articole/62822.jpg...

În amabila atenţie a domnului ministru Constantin NIŢĂ 

Stimate domnule ministru, 

Aşa după cum am procedat şi cu foştii domni miniştri ai Economiei, consider că şi de această dată este datoria mea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea şi de reprezentant al unuia dintre creditorii importanţi, să vă aduc la cunoştinţă situaţia mult agravată în care a ajuns SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea după intrarea în insolvenţă. 

Atât din dialogurile repetate cu liderii Sindicatului Liber “Oltchim”, cât şi din propriile constatări, rezultă că administratorii judiciari nu şi-au îndeplinit nicuna din obligaţiile asumate şi nici promisiunile privind buna administrare a societăţii Oltchim intrată în insolvenţă la data de 30 ianuarie 2013

DeşI au trecut aproape 14 luni, administratorii judiciari nu au elaborat nici până la această dată un Plan de Reorganizare privind creşterea graduală a activităţii productive în instalaţiile OLTCHIM, funcţionarea acestora menţinându-se la acelaşi nivel din momentul intrării în insolvenţă şi aceasta numai datorită eforturilor Consiliului Judeţean Vâlcea prin SC CET Govora SA, unde este proprietar şi unic acţionar, de a asigura întregul necesar de energie electrică şi termică fără asigurarea plaţii acestora. 

Din această cauză, Societatea Oltchim a continuat să funcţioneze la cota de avarie de numai 20% şi să înregistreze lunar mari şi nejustificate pierderi.

În loc să se preocupe de reducerea costurilor de producţie, de eficientizarea activităţii prin creşterea graduală a indicelui de utilizare a capacităţilor, administratorii judiciary au mers exclusive pe variant reducerii drastic a numărului de personal productive, menţinând în schimb un număr exagerat de directori (21 de manageri!), care, în mare parte nu au expertiză, pregătire profesională sau măcar cunoştinţe minimale în industria petrochimică, slecţionarea acestora făcându-se după alte criteria decât cele de performanţă managerială. 

Funcţionarea constantă sub parametrii productive a atras după sine nerealizarea veniturilor care să asigure fondul de salarii, ajungându-se astăzi în situaţia ca personalul din cadrul OLTCHIM să nu-şi mai încaseze salariile pe ultimile trei luni, respective din luna decembrie şi până în prezent. 

Amatorismul şi ignoranţa în gestionarea societăţii OLTCHIM pe parcursul perioadei de insolvenţă au condus la o situaţie şi mai gravă care poate avea consecinţe periculoase asupra funcţionării în siguranţă a instalaţiilor.
În tot acest timp, nu s-au alocat nici minimum de fonduri pentru executarea programului de revizii şi reparaţii, totul rezumându-se la lucrări accidentale care sunt de natură să compromită securitatea instalaţiilor şI, mai ales, a oamenilor de pe platformă şi din localităţile invecinate. Din aceste motive, au devenit iminente şi foarte riscante evenimentele de avarii sau explozii cu efecte ce pot fi catastrofale.

Faţă de situaţiile nou apărute, care se suprapun peste cele ce au impus intrarea în insolvenţă a OLTCHIM, respectuos vă rog, stimate domnule ministru, sa acceptaţi efectuarea unei vizite la Râmnicu Vâlcea într-una din zilele saptămânii viitoare, pentru ca, în deplină cunoştinţă a realităţilor, să dispuneţi măsuri şi soluţii la următoarele probleme:

1. înlocuirea directorului general şi directorilor neperformanţi prin promovarea unor specialişti de valoare, precum şi reducerea numerică a actualei conduceri executive la numai 8 directori

2. efectuarea unui control amănunţit asupra activităţii administratorilor judiciary, iar concluzile să fie puse la dispoziţia comitetului creditorilor, care este singurul în măsură să aplice prevederile articolului 17, alin. c şi d din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei; 

3. controlul asupra stării tehnice şi tehnologice a instalaţiilor pentru stabilirea în regim de urgenţă a unui program de revizii şi reparaţii;

4. evaluarea prezentării de ansamblu a Societăţii OLTCHIM înainte de declanşarea procesului de privatizare

5. identificarea unor surse financiare pe baza căroar să se asigure capitalul minimal de lucru;

6. asigurarea urgentă a fondurilor pentru plata salariilor restante.

Toate aceste probleme nu pot fi analizate şi nici găsite soluţii decât în prezenţa dumneavostră şi tocmai de acea reiterez, ca imperativ, invitaţia de a veni Râmnicu Vâlcea într-un timp cât mai scurt. 

Cu deosebită consideraţie,
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea,
Dr.ing. Ion Cîlea