Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post


Musafir

#16446 O gaşcă liberală taie ilegal păduri din Vâlcea

2014-02-02 19:37

http://www.indiscret.ro/articol-o-gasca-liberala-taie-ilegal-paduri-din-valcea

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/img_cover_2780.jpg...

http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/image_2780.jpg...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nume sonore de la vârful politicii judeţene sunt amestecate în scandalul obştei Robeşti. Unul dintre exploatatorii de care se plâng moşnenii este viceprimarul liberal al comunei Bujoreni. Şi firma familiei deputatului Cristian Buican a început exploatarea, în timp ce o parte dintre moşneni se luptă să obţină ştampila de la un vicepreşedinte suspendat prin instanţă. Obştea nu are preşedinte. Fostul lider, Dumitru Misăilescu Panu, a murit în 2011, iar de atunci nu s-a putut alege o nouă conducere, pentru că o parte dintre cei interesaţi a tot atacat în instanţă adunările generale de alegeri. Mircea Robescu, unul dintre moşneni, s-a declarat în greva foamei şi susţine că instituţiile nu îşi fac treaba din cauza intereselor şi implicărilor politice.
de Crişu Popescu

Mircea Robescu, unul dintre moşnenii obştei Robeşti, a declarat că a intrat în greva foamei din cauză că instituţiile statului nu îşi fac datoria. El clamează faptul că în pădurile şi contabilitatea obştei sunt ilegalităţi mari, controlate politic. Obştea Robeşti îşi are sediul în satul Robeşti, comuna Câineni, Vâlcea. Proprietăţile sale se întind pe două localităţi: Câineni şi Brezoi. Obştea a fost condusă până în 2011 de defunctul Dumitru Misăilescu Panu, personaj controversat, cercetat până la data morţii sale în mai multe dosare penale. De atunci şi până acum, o parte dintre moşneni a încercat să convoace o adunare generală în care să-şi aleagă o nouă conducere. Încercările lor au fost sabotate de Gheorghe Robescu (văr cu Mircea) şi de avocatul Bogdan Ioan Tudor (fost prieten, colaborator şi „frate de suferinţă” în cercetări penale cu Panu). Aceştia doi au atacat în instanţă de mai multe ori adunările generale, tergiversând alegerea unei alte conduceri. Timp în care, în calitate de vicepreşedinte şi deţinător al ştampilei obştii, Gheorghe Robescu a desfăşurat contracte cu diverşi exploatatori forestieri. Banii nu au mai intrat în contul obştei Robeşti, deschis la Raiffeisen Bank, ci prin bilete la ordin. Însă nu se ştie cine şi cum i-a administrat, din moment ce moşnenii, fie direct, fie prin reprezentanţii lor, nu-l pot controla pe Gheorghe Robescu. Acesta este decăzut din calitatea de vicepreşedinte al obştei Robeşti, iar acest lucru reiese din sentinţa civilă 1.437, din dosarul 1.752/198/2012, dată în 21 martie 2013. Hotărârea se întăreşte şi de Tribunalul Vâlcea, în dosarul 3.188/2011.

 

Viceprimarul de la Bujoreni, cel mai bun „client”

Cel mai fidel „client” al acestei obşti este firma SC Pârâul Mare SRL. Aceasta este controlată prin interpuşi de viceprimarul liberal al comunei Bujoreni, Dragoş Cârstoiu Gigel. Înainte de a fi ales viceprimar, în 2012, el deţinea 45% din părţile sociale ale firmei. A câştigat o grămadă de licitaţii, tăind din pădurile obştii lemne în valoare de miliarde de lei vechi. De asemenea, viceprimarul a reprezentat obştea în diverse asociaţii, deşi nu avea calitatea de moşnean. SC Pârâul Mare are diverse contracte cu obştea încă din 2006, Cârstoiu fiind văr cu fostul preşedinte, Panu Misăilescu.

 

Greva foamei din cauza autorităţilor şi implicării politice

Mircea Robescu susţine că obştea din care face parte este victima unor exploatatori „dirijaţi” şi protejaţi politic, dar şi a instituţiilor statului care nu îşi fac datoria. „Protestez împotriva Poliţiei Câineni, Poliţiei Brezoi şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi. Aceste instituţii nu ne ajută. Fostul preşedinte Panu a murit, iar noi nu ne putem alege o altă conducere. În acest timp, Gheorghe Robescu semnează contracte cu vreo patru firme, fără să aibă voie. Una dintre ele este Pârâul Mare SRL, a viceprimarului de la Bujoreni. Alte două sunt din Brezoi, iar a patra este a fratelui deputatului Cristian Buican ( n.r. preşedintele PNL Vâlcea ), Mihăiţă. Banii nu ştiu cine-i ia, dar nu mai intră în contul nostru de la bancă, ci se plăteşte prin bilete la ordin. Trebuie să se înţeleagă faptul că Robescu Gheorghe este suspendat şi nu are voie să semneze contract cu nimeni. Nu ne dă concursul nici Ocolul Silvic Ciunget, care le marchează în continuare, deşi noi ne-am prezentat la ei cu documentele. De asemenea, i-am anunţat şi pe cei de la ITRSV şi tot nimic. Noi i-am anunţat şi pe exploatatori, l-am anunţat pe Buican să nu mai taie, pentru că a semnat un contract cu unul care nu ne mai reprezintă obştea. Dar nu s-a oprit. Drept pentru care sunt de aproape şase zile în greva foamei şi zilele viitoare mă voi duce în faţa Guvernului să protestez. Deşi s-ar putea să fie degeaba, pentru că viceprimarul Cârstoiu ne-a spus că el are în spate doi deputaţi şi doi poliţişti, la Vâlcea. Pe un deputat îl ştim, poate-l aflăm şi pe celălalt”, a declarat Mircea Robescu.

 

ITRSV, condus de un liberal, nu intervine

Obştea Robeşti are contract semnat cu Ocolul Silvic Ciunget, care este privat, deci asupra sa are autoritate Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV). Conform legislaţiei silvice, nu se poate tăia material lemnos până când acesta nu este marcat de ocolul silvic. Cei de la OS Ciunget au intrat în posesia hotărârilor de instanţă prin care se anulează calitatea de vicepreşedinte a lui Gheorghe Robescu şi au luat la cunoştinţă de faptul că acesta nu ar mai trebui să aibă, legal, decizie în obşte. Cu toate acestea, şeful OS Ciunget, inginerul silvic Cătălin Pârvu, refuză să ia act de aceste decizii şi colaborează cu suspendatul vicepreşedinte. ITRSV Râmnicu Vâlcea este condus de un alt liberal, Gheorghe Poenaru.

 

Exploatatorii din jurul familiei Buican

Dragoş Gigel Cârstoiu şi Cristian Buican sunt destul de bine legaţi în interese. Deşi nu i se cuvenea funcţia de viceprimar la Bujoreni, Buican l-a împins de la spate pe Cârstoiu, peste capul lui Ion Raicu, cel care a finanţat campania PNL din 2012. Ion Raicu venea din postura de candidat al PNL la funcţia de primar şi de principal finanţator al campaniei electorale. Buican l-a sacrificat pe Raicu pentru Cârstoiu. Atunci i-a trimis pe Dumitru Tărăşenie şi pe Mircea Nadolu (ce treabă o fi avut, din moment ce era deja prefect?), să-l „convingă” pe Raicu în susţinerea lui Cârstoiu. Altfel, l-ar fi costat excluderea din partid. Ce interese îi leagă? Cumva cele din nordul judeţului, cu tăierile de material lemnos? În obştea unde are interese Cârstoiu, firma fratelui lui Cristian Buican a primit, la finalul anului trecut, 2000 de mc. Dar se pregătesc de-o exploatare mult mai serioasă, având în vedere că salariaţii de la SC Dendros au montat cabluri pentru tragerea lemnului din pădure. A fost adus şi un TAF (probabil cel recent achiziţionat, pe multe zeci de mii de euro) în punctul Fundul Văii Robeşti. Deputatul liberal Cristian Buican susţine că nu are niciun amestec în toată această poveste: „Nu-i problema mea, nu mă amestec eu în ce contracte are fratele meu. Probabil se ceartă acolo pe păduri şi fiecare pronunţă nişte nume pentru a da greutate celor spuse. Habar nu am cine este acest Robescu, despre care spuneţi că vrea să protesteze. Repet, habar nu am şi nu am niciun amestec!”, a declarat liderul liberalilor vâlceni. Până se va ajunge la un rezultat din partea instituţiilor statului, exploatările de la Robeşti continuă.

Raspunsuri


Musafir

#36581 Re: O gaşcă liberală taie ilegal păduri din Vâlceag

2015-04-23 18:16:04