Demisia premierului Victor Ponta cerută de mediul academic


Musafir

/ #407

2012-06-21 15:44

Practica plagiatului este atit de raspindita in mediul universitar, incit nu poate fi stirpita din interior. Este necesara atitudinea de respingere a unei cit mai mari parti a societatii civile. In universitatea in care lucrez, ma lupt cu inertia celor care ar fi trebuit de mult sa sanctioneze cazuri tot atit de grave de plagiat precum cel al lui Ponta.In cazul unora, dimensiunea acestei fraude este industriala, monstruoasa, este o metoda, singura de altfel, de a scrie articole si carti, in virtutea carora apoi pretind competenta asupra unor domenii de cercetare sau de predare si obtin titluri, burse, gradatii de merit si alte avantaje. Prin atitudinea de non combat a corpului universitar, plagiatorii se simt incurajati sa continue si-i sfideaza pe cei care le atrag atentia ca practicile lor sunt cunoscute si demonstrate. Mai mult, cunosc foarte bine un caz in care tatal si fiica formeaza o "cooperativa de creatie" folosind diferite articole de pe internet, capitole de carti sau alte materiale din perioade anterioare anilor '70, cu precadere scrise in limba italiana, pe care le traduc ei insisi sau ii pun pe studenti, si apoi le publica drept rezultate ale propriei cercetari.
O prima masura care ar mai incetini elanul plagiator ar fi obligatia de a publica pe internet toate tezele de doctorat. Si asta in cel mai scurt timp. Apoi, publicarea pe internet a tuturor articolelor sau, cel putin, obligatia de a le supune verificarii printr-un program special de depistare a plagiatului.
Cei care practica plagiatul trebuie depistati cit mai devreme si stopati, altfel se ajunge la cariere de zeci de ani, insumind sute sau mii de pagini intemeiate exclusiv pe asemenea frauda, cum sunt citeva pe care le conosc si le pot documenta.