NU!desfiintarii Grup Scolar Posta si Telecomunicatii Timisoara

Valentina Udrescu
Autorul acestei petitii

/ #281 Sistem de invatamint (Finlanda)

2012-01-19 05:09

Ne dorim acelasi lucru si pentru noi!

Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200.000 de euro, de la gradinita pâna la absolvirea unei universitati. “Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre”.
Studentii platesc doar cartile si mâncarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze, dându-le subventii pentru închirierea unei locuinte si primul salariu.
Elevii au un respect total fata de profesori si se vede în orice moment politetea în relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme, dar sunt întotdeauna simplu si corect îmbracati si pieptanati.
Într-o scoala din centrul capitalei Helsinki sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cât mai înalt.
Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut un elev care copiaza, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. “De ce sa risti, când poti sa studiezi?” Pe aceeasi linie, ca adulti nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala.

Nu e de mirare ca Finlanda se afla în fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica. Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata în Drept si profesoara: “Când îi cert pe studentii
mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor”.  Nu exista repetenti, desi nu exista decât o singura oportunitate de a lua un examen, “pentru simplul motiv ca viata însasi nu se traieste decât o singura data”. Se studiaza pâna când se ia examenul, dar promovarea în anul urmator este automata.

 Se stimuleaza rationamentul critic înaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cânta la vioara, ghitara electrica sau la ce prefera. Si înca o data, se încurajeaza gândirea critica si se discuta.

Da, dar secretul este altul: pe la 1600 s-a legiferat ca persoana care nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii…

Article source: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/razboiul-declaratiilor-nu-dati-petrol-americanilor-daca-noi-inchidem-stramtoarea-159577.html