Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

FLICK

/ #50891

2018-11-29 20:43

Istoria cazului Gutau

Cazul Gutau ramane unul extrem de controversat.

In 2010, primarul din Ramnicu Valcea a fost condamnat definitiv pentru luare de mita de un complet ICCJ condus de Hermina Iancu, care a si facut opinie separata in sensul achitarii, si din care au facut parte judecatorii Livia Stanciu si Vasile Alicsandi, care s-au pronuntat pentru condamnare.

Vasile Alicsandri a decedat intre timp, in iulie 2012, in urma unei boli fulgeratoare.

Proba considerata esentiala in dosarul Gutau este o inregistrare video, realizata de Parchet, in care primarul gesticuleaza intr-un sens considerat de judecatori drept o acceptare a mitei si aceasta proba a fost vizionata direct de ultima instanta.

Dupa ce condamnarea lui Mircia Gutau a fost revizuita ca urmare a deciziei CEDO, la rejudecare fostul primar a fost achitat de un complet din care faceau parte Rodica Cosma (considerata o apropiata a Herminei Iancu, care facuse opinie separata la prima condamnare), Simona Nenita (sotia avocatului lui Catalin Voicu) si Anca Alexandrescu.

Ceea ce nu s-a spus, de asemenea, este ca Mircia Gutau mai are o condamnare penala. In 2014 a primit de la Curtea de Apel Craiova doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu. Nu a executat-o efectiv si a ramas in libertate pentru ca, la contopirea pedepselor, instanta a constatat ca executase pedeapsa rezultanta dupa condamnarea din 2010.