Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT CET INSOLVENTA RAMNICU VALCEA :

/ #48256 CET GOVORA: Iată cum au fost daţi afară cei 282 de angajaţi! RAPORTUL administratorului special

2016-08-28 19:40

CET GOVORA: Iată cum au fost daţi afară cei 282 de angajaţi! RAPORTUL administratorului special

CET Govora, din Râmnicu Vâlcea, societate intrată în insolvenţă al cărei administrator judiciar este Remus Borza, iar administrator special, Mihai Mihalache, a disponibilizat la sfârşitul lunii iulie 2016, aproape 300 de angajaţi. Deşi în această perioadă, s-au spus multe despre cum s-au desfăşurat efectiv disponibilizările, iată că administratorul special, Mihai Mihalache, a prezentat oficial, în cadrul unui raport amplu şi care au fost argumentele, care au stat la baza dispobibilizărilor.

Raportul va fi prezentat de Mihai Mihalache, miercuri, 31 august 2016, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Vâlcea, şedinţă la care va participa şi avocatul Remus Borza.

Iată ce conţine raportul vizavi de disponibilizările făcute:

„Ca urmare a deciziilor implementate, in cursul lunii iulie au fost disponibilizaţi un număr de 282 de salariaţi. Din totalul de 282 de salariaţi disponibilizaţi ca urmare a reorganizării activitatii, prin reducerea numărului de personal (Decizia nr. 680/18.07.2016, emisa de administratorul judiciar si administratorul special, privind aprobarea structurii organizatorice a societatii începând cu data de 20.08.2016), un număr de:

• 134 au primit si semnat preavizul

• 5 au incetat contractul individual de munca ca urmare a pensionarii

• 1 a incetat contractul individual de munca fara salarii compensatorii deoarece cumula pensia cu salariul

• 1 o sa inceteze contractul individual de munca pe perioada determinata pe 10 august

• 53 au refuzat semnarea si drept urmare s-a stabilit transmiterea prin executor judecătoresc,

• 43 erau in CO urmând ca in momentul intoarcerii sa primeasca preavizul

• 30 erau in concediu medical urmând ca in momentul intoarcerii sa primeasca preavizul

• 5 erau in concediu fara plata si recuperări urmând sa primeasca preavizul pe masura intoarcerii la locul de munca

• 7 erau in concediu de creştere si ingrijire copil urmând sa primeasca preavizul in momentul incetarii motivului suspendării contractului

• 3 erau detasati la societatea CETPREST urmând sa primeasca preavizul in momentul incetarii detasarii

12 sindicate la CET Govora! Negocierile din iulie 2016

În perioada 01.07.2016 - 31.07.2016, au continuat negocierile cu reprezentanţii sindicatelor pentru discutarea si agrearea unor modificări ale regulamentului intern pe perioada insolventei societatii si derularea consultărilor din cadrul procedurii concedierii colective.

Ca urmare a negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din cadrul societatii s-a ajuns la urmatoarea intelegere: au fost desfiintate un număr de 306 posturi din care 282 de posturi ocupate, fata de 317 posturi propuse iniţial, dintre care 293 ocupate si 24 posturi vacante. Facem precizarea ca disponibilizările au fost analizate nominal, in funcţie de citeriile stabilite împreuna cu reprezentanţii sindicatelor, criterii prezentate inclusiv in cadrul prezentului raport.

Astfel, negocierile purtate cu cele 12 sindicate ale societatii CET Govora au parcurs urmatoarele etape:

1. In data de 04.07.2016 a avut loc intalnirea cu reprezentanţii următoarelor sindicate: Sindicatul LIBER - CET GOVORA - Petrosel Cristina - vicepreşedinte, Sindicatul "LIBERTATEA" - CET GOVORA - Gheorghe Ion - preşedinte, Sindicatul PROFRATIA - CET GOVORA - Pirvu Costel - preşedinte, Sindicatul 2015 CET GOVORA - CET GOVORA - Predonescu Valentin - preşedinte, Sindicatul Termo 2008 - CET GOVORA - Cumpanasu Dumitru - preşedinte. In cadrul şedinţei ce a a avut pe ordinea de zi propuneri de imbunatatire si modificare a nomenclatorului unic de funcţii si meserii, au fost analizate un număr de 115 funcţii/meserii.

2. In data de 05.07.2016 a avut loc intalnirea cu reprezentanţii următoarelor sindicate: Sindicatul CARIERA BERBESTI - Popescu Daniel - preşedinte, Sindicatul MINIER BERBESTI - Paunescu Ilie - preşedinte, Sindicatul MINIER INDEPENDENT BERBESTI - Chelcea Constantin - preşedinte, Sindicatul MINIER SOLIDARITATEA BERBESTI ALUNU - Minzatu Gheorghe - preşedinte, Sindicatul OLTETUL ALUNU -Vladoiu Marcel - preşedinte, Sindicatul LIGNITUL OLTENIA - Diaconu Constantin -preşedinte Departament Berbesti - Alunu, Sindicatul CĂRBUNELUI BERBESTI - Mitu Ion - vicepreşedinte. In cadrul şedinţei au fost analizate funcţiile/meseriile specifice activitatii din zona miniera. Propunerea sindicatelor a fost de a majora clasa minima din grila de salarizare la 1.900 lei.

3. Prin adresa nr 33368/06.07.2016, au fost convocaţi reprezentanţii tuturor sindicatelor din cadrul SC CET Govora SA in data de 07.07.2016, ora 10,00. La intalnire au participat toate cele 12 sindicate, pe ordinea de zi aflandu-se consultarea in vederea elaborarii nomenclatorului unic de funcţii si meserii, anexa la Regulamentul Intern. A fost analizat nomenclatorul de funcţii si meserii, precum si ultimele modificări pe Regulamentul Intern dupa cum urmeaza:

• majorarea clasei minime cu 100 lei (fata de valoarea clasei minime din vechiul nomenclator aprobat) pentru meseriile pentru care reprezentanţii sindicatelor din zona miniera au solicitat un minim de 1.900 lei

• eliminarea art. 4.60 referitor la primele jubiliare

• eliminarea art 5.9 "energia electrica acordata pensionarilor" art. 5.10 "acordarea de ajutoare in caz de îmbolnăvire pentru pensionari", art 5.22 "nivelarea la 75% a diferentelor salariale"

Organigrama societăţii CET Govora

In data de 13.07.2016, s-au comunicat reprezentanţilor sindicatelor listele nominale cu salariaţii propuşi spre concediere de către directorii direcţiilor in care se afla posturile desfiintate. Directorii au prezentat nominal salariaţii propuşi spre concediere urmând ca asupra acestora sa-si expună punctul de vedere sindicatul al cărui membru este salariatul nominalizat spre concediere. Notificările prevăzute de lege au fost inregistrate la ITM sub nr. 10192 din 11.07.2016 si la AJOFM sub nr. 7500 din 11.07.2016,

In urma discuţiilor purtate cu sindicatele s-au stabilit listele nominale de disponibilizati (282 posturi ocupate si 24 posturi vacante). Criteriile de selecţie a salariaţilor aplicate pentru fiecare direcţie au fost atat cele mentionate in regulamentul intern, cat si cele stabilite in plus in cadrul consultărilor, in funcţie de specificul fiecărui loc de munca. Salariile compensatorii, ce se acorda in condiţiile prevăzute de art. 4.99 din regulamentul intern in situatia concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariarului, se vor acorda lunar, eşalonat, incepand cu luna urmatoare celei incetarii raporturilor de munca.

Criteriile de disponibilizare

Criteriile de disponibilizare au fost stabilite in conformitate cu prevederile art. 4.101 din regulamentul intern, aplicarea efectiva a reducerilor de personal in raport de posturile ce se desfiinteaza urmând a fi facuta pe posturi de aceeaşi natura, in urmatoarea ordine:

a) salariaţi care deţin societati sau sunt asociaţi in diferite societati;

b) salariaţi care au contracte individuale de munca incheiate si cu un alt angajator;

c) salariaţi care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu salariul;

d) salariaţi care indeplinesc condiţiile de pensionare pentru limita de varsta si munca depusa;

e) salariaţi care indeplinesc condiţiile de pensionare anticipate;

f) salariaţi cu aprecieri minimale la evaluarea anuală, pe categorii si grade profesionale, după reverificare, conform metodologiei in vigoare.

Daca, după aplicarea măsurii desfacerii contractelor individuale de munca ale persoanelor care se încadrează în prevederile menţionate mai sus, numărul de posturi ce urmeaza a fi desfiintate nu a fost acoperit, pentru restul vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:

a) dacă această măsura ar putea afecta ambii soţi care lucreaza in aceeaşi unitate, se va putea desface contractul de munca doar al soţului cu venitul cel mai mic;

b) măsura sa nu afecteze mai intai persoanele care au copii in intretinere;

c) salariatul care este unic întreţinător de familie;

De asemenea, in urma intelegerii cu sindicatele societatii stabilite prin minuta inregistrata sub nr. 33869/13.07.2016, s-au stabilit si alte criterii de selecţie a personalului in vederea concedierii, in completarea celor mentionate mai sus, respectiv:

• absente nemotivate in ultimile 12 luni;

• sancţiuni disciplinare aplicate in ultimile 12 luni;

• număr mare de absente motivate (concediu medical, concediu fara plata);

• in situatia existentei calitatii de salariat pentru sot - soţie, a fost pastrat numai unul dintre aceştia, de regula cel cu salariul cel mai mare (fie ca au fost sau nu ambii soti pe listele de disponibilizări prezentate de către directorii societatii)

• salariaţi care mai au 1-2 ani pana la pensie;

• salariaţi care au firme si PFA;

• salariaţi care au rude si sot/sotie;

Criteriile de selecţie a salariaţilor aplicabile pentru fiecare direcţie au fost atat cele mentionate in regulamentul intern, cat si cele stabilite in plus in cadrul consultărilor, in funcţie de specificul fiecărui loc de munca.

 

 

 

Ultima modificare Duminică, 28 August 2016 19:40