Examen National


Musafir

/ #2292

2016-06-29 15:16

Subiecte gresite la Evaluare Nationala la matematica.
La subiectul I pct.6 s-a creat o mare confuzie printre concurenti, prin nefurnizarea tuturor datelor necesare rezolvarii.
Astfel, a fost prezentata spre interpretare o diagrama careia ii lipseau elementele obligatorii: abscisa si ordonata (dupa cum prevede programa scolara de cls 8-a, capitolul functii). Faptul a creat confuzie printre majoritatea elevilor, care au dat un raspuns aleatoriu dintre cele 2 posibile: 3 sau 8 (în barem se puncteaza raspunsul 3).
Problema facea parte dintre cele simple care valora 50 sutimi pentru simpla inscriere a rezultatului, insa aceste sutimi au fost castigate sau pierdute absolut la intamplare.
Spre comparatie, la sesiunea pentru olimpici din luna iunie 2016 a fost dată o problema foarte asemanatoare, dar la care diagrama ce trebuia interpretata avea notata si abscisa (nr. de ani) si ordonata (nr. de elevi), fapt care o facea rezolvabila.
Pe internet circula o petitie pentru validarea ambelor solutii posibile (3 si 8), care a strans deja peste 30.000 de semnaturi.