Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #46880 Piperea spune că Oltchim ar putea fi vândut, muncitorii cheamă DNA-ul!

2016-05-13 10:38

http://www.indiscret.ro/articol-piperea-spune-ca-oltchim

 

Piperea spune că Oltchim ar putea fi vândut, muncitorii cheamă DNA-ul

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, spune că acesta ar putea ieşi din insolvenţă la jumătatea anului 2017, potrivit unui plan A, pe care îl numeşte “optimist”. „Dacă ar fi după mine, ar trebui să închidem toată povestea asta la jumătatea anului 2017. Dar avem la dispoziţie încă doi ani şi jumătate pentru a termina totul. În cel mai fericit scenariu, ar trebui ca la anul să se termine“, a declarat Piperea pentru News.ro. În acest timp, foşti salariaţi ai companiei au activat pe paginile de socializare o scrisoare către administratorul special şi administratorii judiciari ai companiei, cu întrebări deosebit de grave, conchizând că este nevoie de intervenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Administratorul judiciar a precizat că planul A, cel mai optimist, este să se încheie procesul de selecţie a unui investitor şi de vânzare a combinatului până la sfârşitul acestui an, pentru ca Oltchim să iasă din insolvenţă la mijlocul anului viitor. Urmează mai multe etape, precum acordurile privind salariaţii şi procesul de închidere a ceea ce mai rămâne din Oltchimul vechi. Planul B ar fi ca, la ieşirea din insolvenţă, administratorii judiciari să predea statului un Oltchim curat, cu un profit „consistent“, fără datorii, iar statul să se ocupe mai departe de privatizarea combinatului.

Britanicii, noii peţitori

Potrivit lui Gheorghe Piperea, un consorţiu româno-britanic şi un fond de investiţii britanic şi-au arătat, recent, interesul pentru compania din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, compania Chimcomplex SA Borzeşti, a omului de afaceri Ştefan Vuza, anunţa, în urmă cu două luni, că este interesată să cumpere active ale Oltchim. Compania din Râmnicu Vâlcea este una dintre cele mai mari societăţi petrochimice din România şi din sud-estul Europei. Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

Întrebări grave pentru administratorii Oltchim

În acest timp, foşti salariaţi ai companiei, nemulţumiţi că nu şi-au primit toate drepturile salariale, şi iritaţi de maniera în care decurge planul de reabilitare a companiei, protestează cum pot. Ei au activat pe paginile de socializare o scrisoare către administratorul special şi administratorii judiciari, cu întrebări deosebit de interesante:

DOMNULE GHEORGHE PIPEREA,
DOMNULE NICULAIE BĂLAN,
DOMNULE BOGDAN STĂNESCU,
DOMNULE VICTOR AVRAM,

  1. Când se vor achita, cu adevărat (FAPTIC) nu doar scriptic (PE HARTIE) - salariile compensatorii, disponibilizaţilor de la OLTCHIM din primul val de disponibilizări (14 iunie 2013), având în vedere că promisiunea făcută de dumneavoastră în calitate de administrator judiciar al OLTCHIM, în faţa judecătorului sindic (dosar 349 / 90 / 2015, şedinţa din data de 28 ianuarie 2015, sentinţa 210 / 2015 - vezi pag. 3 din documentul aflat în discuţie) citez "dacă se va merge pe varianta unei reorganizări care să nu ducă la vanzarea SPV-ului, plăţile se vor face până la sfârşitul anului 2015" s-a transformat într-o mare minciună, chichiţă avocăţească, spun unii?
    Retineţi că, mai nou domnul Mateiţă, discipolul dumneavoastră în "arta" insolvenţei), a recunoscut că banii neplătiţi salariaţilor (3 salarii restante zice el şi eu completez: avansul lunii ianuarie 2013 trecut la masa credală, 3 salarii plătite de AJOFM şi datorate de OLTCHIM AJOFM, salarii compensatorii neplătite disponibilizaţiilor, cotizaţii şi rate CAR - reţinute salariaţilor timp de 4 luni fără a fi virate la CAR, etc.) au fost folosiţi - datorită incapacităţii dumneavoastră de-a atrage investitori - ca sursa de finanţare a capitalului de lucru pentru funcţionarea OLTCHIM!
  2. Cine v-a dat aprobarea pentru utilizarea drepturilor salariale ale disponibilizaţilor şi salariaţilor OLTCHIM ca şi capital de lucru al Oltchim? Pentru ce trebuie să susţină financiar disponibilizaţii OLTCHIM - participând involuntar şi abuziv la aportul de capital de lucru, pe cei care i-au trimis în somaj?
  3. Onorariul (autofixat) datorat de Oltchim pentru cei trei ani de insolvenţă (perioada 30 ianuarie 2013 - 30 ianuarie 2016) care este de 1.800.000 euro (36 luni x 50.000 euro / luna) - a fost virat în conturile dumneavoastră, domnilor administratori judiciari?
  4. Care este, până la aceasta dată, valoarea calculată şi care este valoarea achitată dumneavoastră, domnilor administratori judiciari, aferentă onorariului procentual (autofixat: 5% - pentru recuperarea datoriilor şi 10% - pentru distribuirea sumelor recuperate) având în vedere că dacă se ia în calcul numai suma de 530 milioane de euro şterse prin planul de reorganizare - ca sumă recuperată, se ajunge la un comision fabulos de minim 26 de milioane de euro?
  5. Cât mai durează procedura insolvenţei, pentru că din programul de reorganizare rezultă că se are în vedere continuarea acesteia până în anul 2018, cu posibilitatea prelungirii până în anul 2019? Adică este vorba de încă 2,4 milioane de euro care trebuie să intre în conturile dumneavoastră.
  6. Care sunt măsurile reale luate, la nivel de practică, nu de teorie (şi aici este vorba în primul rând despre găsirea capitalului de lucru necesar) pentru relansarea funcţionării Oltchim la o capacitate de cel puţin 70%?
  7. Având în vedere că în cei trei ani de insolvenţă numărul locurilor de muncă a fost redus prin cele două valuri de disponibilizări (14 iunie 2013 şi noiembrie 2015) cu 1.200 de salariaţi, respectiv cu aproximativ 35%, care este numărul de salariaţi preconizaţi a fi disponibilizaţi în perioada următoare?
  8. De ce aţi ales ca măsură principală de reorganizare "ştergerea datoriilor prin planul de reorganizare" şi nu transformarea datoriilor în acţiuni conform aprobării UE (pentru AVAS) şi solicitările BCR, BT, ELECTRICA, MFC, etc.?
    Nu cumva prin această masură aţi protejat interesele PCC (care prin transformarea datoriilor în acţiuni devenea ceea ce a fost când a intrat în OLTCHIM - respectiv un acţionar cu 1-2% (...)?
  9. Prin ce concurs sau prin ce concurs de împrejurări aţi ajuns să fiţi numit ca administrator judiciar la OLTCHIM? A fost o numire politică a USL sau aţi fost numit aşa, la întâmplare?

    P.S.
    Aveţi şi dumneavoastră dreptate, cazul acesta - insolvenţa OLTCHIM - este demn de studiu la drept. dar mai întâi ar trebui cercetat de cei în drept de la DNA