Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #45086 OPINIE: BOMBA CU RAHAT A EXPLODAT IN KURTEA CET GOVORA ... URMEAZA KURTEA OLTCHIMULUI?

2015-11-23 08:13

OPINIE: BOMBA CU RAHAT A EXPLODAT IN KURTEA CET GOVORA

De Mihai ROMAN
Data publicarii: 23-11-15


Detonarea dosarului CET Govora, soldată cu reţinerea pentru 24 de ore şi, mai apoi, cu eliberarea din arest sub control judiciar a fostului director general al societăţii nu trebuie privită drept un accident juridic. Presa locală a scris în mai multe rânduri despre contractul de asistenţă juridică făcut cadou senatorului Dan Şova de fosta conducere a CET. Este o poveste de acum 3-4 ani, de pe vremea când Consiliul Judeţean Vâlcea era condus de Ion Cîlea. Nici nu este greu de înţeles ce s-a întâmplat. Pur şi simplu, Cîlea a încercat să-şi cumpere bunăvoinţa în faţa conducerii centrale a PSD prin astfel de atenţii care, iată, au ajuns să fie decontate de-abia astăzi. Se ştie că Dan Şova a fost întotdeauna un apropiat al fostului preşedinte al PSD, Victor Ponta. Cei doi au făcut afaceri prospere împreună, prin contracte de asistenţă juridică umflate cu pompa, la diverse centre energetice şi CET-uri din ţară. Aşa s-au dus milioane de euro din conturile societăţilor de stat în buzunarele unor şmecheri, care se folosesc de politică doar pentru a se îmbogăţi şi mai mult. 

Vâlcea nu avea cum să scape de lăcomia băieţilor deştepţi din politică. Judeţ eminamente pesedist, nu a fost greu deloc să se pună la bătaie contracte nesimţite, care să umple conturile unora ca Şova. Acum, ce putea să spună Ion Cîlea? Domnule Şova, nu vă putem servi, CET Govora nu este vaca ta de muls, avem şi noi viţeii noştri care sug de ani de zile de la această rumegătoare locală. Exclus, nu aveai cum să-i spui aşa ceva prietenului lui Ponta, pentru că asta ar fi însemnat extincţia ta politică.

Asta nu înseamnă că fostul director al CET ar fi absolvit de orice vină, aşa cum încearcă să transmită, pe toate căile, canalele media pe care şi le-a aservit în ultimii ani. Omul avea oricând posibilitatea să denunţe presiunile la care a fost supus, şi să demisioneze din fruntea societăţii. De fapt, nu trebuia să facă altceva decât să urmeze exemplul lui Constantin Roibu, directorul Oltchim SA, care a demisionat la timp, şi acum nu-l înhtreană nimeni de sănătate. 

De o funcţie cum este cea de la CET Govora nu te ţine nimeni legat cu forţa de scaun. Nu am văzut până acum câine care să se dea plecat de lângă os, aşa că nici fostul manager nu s-a lăsat convins de vreun principiu etic să-şi vadă de treaba lui. Mai mult, deşi ştia, din anumite surse, că erau deja cercetate diverse contracte pe care le încheiase, nu a renunţat la funcţie decât în ultimul moment, şi atunci a avut grijă să-şi numească succesori care îl ascultau orbeşte. Cei care cunosc contextul în care a funcţionat CET Govora până în urmă cu o jumătate de an sunt mai rezervaţi, atunci când vine vorba despre vinovăţia sau nevinovăţia lui Bălan. De fapt, ştim cu toţii că acel contract de asistenţă juridică este doar o picătură în oceanul de matrapazlâkuri făcute la CET. Acolo s-au pus la punct adevărate trasee de drenare a banilor, către diverse firme private. Mihai Bălan nu era străin de aceste lucruri, ba aş spune că a stat tot timpul în centrul evenimentelor. Fără semnătura lui, toate contractele dubioase din CET nu ar fi putut genera găuri de zeci de milioane de euro, care astăzi se cască spre cer. Povestea cu nevinovăţia lui Bălan este pentru acei ziarişti care continuă să creadă că este de datoria lor să-l apere la infinit pe cel care a dat de mâncare presei locale. Presa a primit, totuşi, cel mai mic os posibil de la CET, unul cam fără carne pe el, în care îţi puteai foarte uşor rupe dinţii. Carnea macră a fost pentru baştani, care nu au avut nici o jenă să se înfrupte din ea, cu amândouă mâinile. Aşa că, cei care-l jelesc şi-l victimizează excesiv pe fostul director, ar trebui să se mai liniştească puţin. Sperăm că, de data aceasta, nu vom asista la un nou episod ca acela când, după condamnare, Mircia Gutău a fost făcut cetăţean de onoare al Râmnicului.