Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #44633 INTERVIU Florian Mateiță (Rominsolv): Trei companii sunt interesate de preluarea Oltchim.

2015-10-29 12:43

INTERVIU Florian Mateiță (Rominsolv): Trei companii sunt interesate de preluarea Oltchim.

joi, 29 Oct 2015, 13:55  •  ECONOMIE
http://www.agerpres.ro/economie/2015/10/29/interviu


Trei companii, două din România și una din China, sunt în discuții pentru preluarea Oltchim și sperăm ca acestea să formuleze oferte concrete de cumpărare, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Florian Mateiță, partener Rominsolv, administrator judiciar al Oltchim.
Potrivit acestuia, în cazul în care vor exista oferte concrete, creditorii vor vota, iar dacă votul este pozitiv activitatea Oltchim se mută pe o firmă special înființată. Dacă votul este negativ, procesul este reluat.

Potrivit acestuia, în cazul în care vor exista oferte concrete, creditorii vor vota, iar dacă votul este pozitiv activitatea Oltchim se mută pe o firmă special înființată. Dacă votul este negativ, procesul este reluat.

De asemenea, Florian Mateiță a vorbit despre situația financiară a Oltchim. După doi ani de la intrarea în insolvență, profitul operațional brut din exploatare al companiei a trecut de la un minus de 4,3 milioane de euro pe lună la un plus de aproape un milion de euro lunar, chiar dacă în continuare cheltuielile de conservare și întreținere a activelor neproductive produc pierderi la nivelul rezultatului financiar net.

AGERPRES: Care este situația financiară din prezent a Oltchim?
Florian Mateiță: În acest an, în primele șase luni, Oltchim a înregistrat cele mai bune rezultate din ultimii patru ani, cu o cifră de afaceri de 364 milioane lei și un profit operațional din exploatare de 24 milioane lei. Mai mult, deși încă nu avem datele consolidate la 9 luni, pe care le vom comunica la BVB pe 12 noiembrie, suntem convinși că evoluția din prima parte a anului va fi confirmată și în trimestrul trei. Aceasta în condițiile în care combinatul funcționează, în lipsa unui aport consistent de cash, la numai 30% din capacitatea de producție instalată. La fel de important este de spus că Oltchim SA nu mai acumulează datorii către furnizorii săi și este în situația în care din activitatea c_urentă acoperă toate cheltuielile lunare și plătește deja o parte din datoriile acumulate către furnizori, salariații disponibilizați sau către bugetul statului.

AGERPRES: Care este situația din punct de vedere al rezultatului consolidat?
Florian Mateiță: Oltchim este compus din două tipuri de active. Active productive, care generează acest cash flow, și activele care consumă din acest cash flow. Acele active neproductive, prin amortizări, prin provizioane asupra lor, prin necesitatea pazei și conservării, generează cheltuieli care apar în bilanț. Pentru noi important este rezultat operațional din exploatare. Rezultatul net consolidat în trimestrul trei va fi, însă, cel mai probabil tot cu minus.

AGERPRES: Când am putea să vedem un prim trimestru pozitiv pe net?
Florian Mateiță: Cel mai probabil când o să avem SPV-ul (Special Purpose Vehicle n.r.). Conform planului de reorganizare și procedurii aprobate de creditori SPV-ul se face când avem o ofertă aprobată de creditori.

AGERPRES: Care este nivelul datoriilor și cum ar urma acestea să fi achitate?
Florian Mateiță: La deschiderea procedurii, Oltchim SA înregistra datorii de peste 800 milioane de euro și o pierdere operațională lunară de 4,3 milioane de euro. Acum, pierderea operațională lunară a fost transformată, începând cu septembrie 2014, în profit operațional. Prin planul de reorganizare a fost prevăzută o restructurare a datoriei acumulate înainte de deschiderea procedurii până la circa 230 milioane de euro care va fi achitată exclusiv din prețul vânzării Oltchim SA. Referitor la datoriile c_urente, acestea vor fi achitate din rezultatul activității c_urente și din prețul de vânzare al combinatului dar, așa cum v-am spus deja, în acest moment suntem în situația în care din activitatea c_urentă acoperim toate cheltuielile și plătim deja o parte din datorii.

AGERPRES: Care este valoarea datoriilor anulate și ce reprezentau acestea?
Florian Mateiță: Aproximativ 570 milioane de euro au fost șterse. Aici vorbim de creditori chirografari, de servicii prestate de aceștia și neîncasate, de bunuri vândute și neîncasate, de furnizori de gaze naturale, de furnizori de energie și abur, etc. Combinatul a rămas cu datorii totale de 287 milioane de euro.