Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREAN_TELE SALARII OLTCHIM: DNA să se mute la Râmnicu Vâlcea

/ #41649 ROMÂNIA FURATĂ | Lukoil - pe urmele a 2 miliarde de euro

2015-07-15 17:54

ROMÂNIA FURATĂ | Lukoil - pe urmele a 2 miliarde de euro

Noi detalii în uriaşul scandal Lukoil, caz în care procu_rorii anunţă un prejudiciu şi un sechestru record: 2 miliarde de euro! Aceasta este suma pe care ar fi scos-o ilegal, din România, cea mai mare companie privată rusească - Lukoil, după ce ar fi decapitalizat rafinăria prahoveană Petrotel. Şase persoane au fost deja puse sub învinuire şi conturile holdingului Lukoil din România, Marea Britanie şi Olanda au fost blocate.

Procu_rii de la Cu_rtea de Apel Ploieşti spun că schema fraudării Petrotel Lukoil şi a bugetului românesc de stat cuprinde societăţi din corporaţia internaţională Lukoil, firme moldoveneşti şi societăţi cu sedii în paradisuri fiscale.

Anchetatorii susţin că între 2008 şi 2014, S.C.Petrotel Lukoil S.A. a făcut plăți externe de peste 15 miliarde de euro (15.586.346.461 euro). În acelaşi timp, a avut încasări din străinătate de peste 11 miliarde (11.277.752.032 euro). Ar exista o diferenţă, de peste 4 miliarde de euro (4.308.594.429 euro), care ar reprezenta un prim semn că firma ar fi încercat să transfere profitul în străinătate.

Doar către societatea mamă - LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda - spun anchetatorii, PETROTEL LUKOIL SA Ploiești ar fi făcut mai multe plăţi, în valoare de aproape două miliarde de euro (1.526.293.530,93 dolari SUA și 552.977.284,35 euro). Banii ar fi reprezentat restituirea unor credite primite de rafinăria ploieşteană de la compania mamă.

Gheorghe Zaman, directorul Institutului de Economie Națională: Așteptăm să se acumuleze o astfel de cifră? Eu cred că aici trebuie să ne uităm și la instituțiile competente din România, astfel încât să nu ne mai trezim în al 12-lea ceas sau chiar mai târziu cu acumularea unor astfel de nereguli.

Pentru investiţii, consorţiul cu sediul în Olanda LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV ar fi trimis câtre România peste 30 de milioane de euro (32.476.926 euro) şi peste 300 de milioane de dolari (304.186.078,78 dolari SUA). Procu_rorii spun că aceste cifre ar fi trebuit să se regăsească în activul societăţii. Acesta, însă, s-ar ridica la puţin peste 48 de milioane de euro (48.522.486 euro), cu 257 de milioane (257.995.952 euro) mai puţin decât cel declarat.

Şi în cazul majorărilor de capital, situaţia este aceeaşi. Firma mamă ar fi virat în conturile societății de la Ploieşti peste 480 de milioane de euro (480.176.734,90 euro) pentru majorarea capitalului. Cu toate acestea, în raportările contabile, capitalul social este de peste patru ori mai mic. (105.881.929,76 euro)

Anchetatorii spun că investiţiile şi majorările de capital de la rafinăria ploieşteană ar fi fost nereale. În decu_rs de 24 sau 48 de ore de la transferul sumelor iniţiale, banii ar fi fost împărțiți în mai multe tranșe și trimiși înapoi în conturile firmei mamă, cu justificarea "returnare împrumut".

Procu_rorii susțin că și contractele comerciale încheiate în interiorul grupului Lukoil ar fi fost în defavoarea rafinăriei ploieștene. Peste 83% din valoarea pierderii totale cumulate în perioada 2011-2014 s-ar fi datorat acestor tipuri de înțelegeri.

De exemplu, din relația comercială cu o societate cu sediul în Elveția, care este intermediarul grupului Lukoil, rafinăria din Ploiești ar fi acumulat pierderi de 92 milioane de euro (92.562.400 de euro).

Anchetatorii susțin că, prin intermediul LITASCO SA, Petrotel ar fi cumpărat țiței cu prețuri mai mari decât cele ale pieței, după ce petrolul ar fi fost tranzacționat prin mai multe firme din grup. Mai mult, rafinăria ar fi exportat, către aceleași firme din grup, benzină, motorină și uleiuri sub prețul de producție. Tot prin Litasco SA.

Scopul ingineriilor financiare ar fi fost, afirmă procu_rorii, transferarea profitului către alte societăți din cadrul grupului. În acest fel, Petrotel Lukoil nu ar mai fi făcut profit și nu ar mai fi avut de plătit statului taxe și impozite.

Cristian Păun, profesor de finanţe internaţionale: Constatările pe care le fac procu_rorii în materie de evaziune, spălare de bani, încă mai e loc de fundamentare economică ceva mai bună, adică trebuie să devenim puțin mai specialiști în a citi bilanțuri, în a citi operațiuni financiar-contabile la nivelul unor companii și a le da interpretarea corectă. Să nu uităm că aceste companii sunt companii angrenate într-un mecanism de tip multinațional... face parte și această companie - ca și multe altele din România - dintr-un angrenaj care funcționează la nivel global și care presupune o companie mamă, filiale în foarte multe țări... multe operațiuni între compania mamă și aceste filiale.

Cârdășie cu factorul politic?

Şi activitatea de vânzare a motorinei și benzinei la pompă ar fi mers în pierdere. Petrotel Lukoil face livrări de produse petroliere pe piață internă din România în proporție de peste 95%, prin intermediul S.C.Lukoil România S.RL.

Distribuitorul ar fi înregistrat pierderi de peste 87 de milioane de euro (87.995.410 euro). O treime din acestea (23.358.570 euro) ar reprezenta pierderile din dobânzi, care au apărut în urma împrumuturilor acordate de asociatul unic al societății, același Lukoil Europe Holdings B.V. Olanda.

Cristian Păun, profesor de finanţe internaţionale: La asemenea sume este imposibil ca o companie privată să nu opereze mână în mână, sau în cârdășie, cu factorul politic.

De unde a pornit ancheta

Ancheta în dosarul Lukoil a început anul trecut. Procu_rorii au descoperit un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro din spălare de bani și evaziune din relațiile comerciale cu firme din Republica Moldova.

Investigatorii susțineau că, pentru a-şi echilibra balanţa de plăţi, Petrotel Lukoil SA făcea activități fictive de import-export prin Dana 15 din Portul Constanța.

Procu_rorii spun că, oficial, benzina și motorina plecau, intracomunitar, spre SC IMD TRADE LLP Londra. În acte. De fapt, produsele ajungeau, prin intermediul unor firme-suveică (VERO NADINA SRL NISPORENI, PARSTAR PETROL SRL Cimiolia, BAaA PETROL SRL Chioinau, ENERGO PETROL SRL Bardar, SC LUKOIL MOLDOVA SRL și altele), în Republica Moldova, fără plate taxelor vamale.

Mai mult, din datele contabile ar rezulta că rafinăria ar fi procesat mai mult decât îi permitea propria capacitate.

În toamna lui 2014, Parchetul Cu_rții de Apel Ploiești a pus sechestu pe clădirile şi terenurile companiei şi pe rezervele de petrol din Portul Constanţa.

Lukoil a reacționat imediat: rafinăria a început procedurile de oprire a activității, oficial pentru revizie. 3.500 de oameni erau în pericol să rămână fără locu_rile de muncă, lucru pe care premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei l-au declarat inacceptabil.

„În calitate de Ambasador al Federației Ruse sunt foarte îngrijorat de evenimentele desfășurate în jurul rafinăriei "Petrotel", care aparține companiei petroliere rusești "Lukoil", precum și de atmosfera care se creează în legătură cu această situație. O preocupare aparte o provoacă faptul că, în cadrul măsurilor de anchetă, s-a dispus ca uzina să oprească producția, ceea ce a pus în pericol funcționarea întregului lanț de producție al companiei "Lukoil" din România”, a reacționat Oleg Malginov, amabasadorul Rusiei în România, într-un comunicat emis de Ambasadă în octombrie 2014.

 

http://www.digi24.ro/Stiri/