Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #36861 INTERVIU CU SENATORUL PNL, REMUS DANIEL NIȚU - FRAGMENT DIN INTERVIU CU REFERIRE LA OLTCHIM

2015-04-29 08:07

Aceşti oameni au semnat acele decizii de disponibilizare cu promisiunea, neonorată de doi ani, că vor primi salarii compensatorii în baza unui contract colectiv de muncă în vigoare la data la care au fost concediaţi.

INTERVIU CU SENATORUL PNL, REMUS DANIEL NIȚU
29 Aprilie 2015  de Marielena Popa  http://www.indiscret.ro/articol

Rep.: Recent, aţi avut, la sediul partidului, o întâlnire cu reprezentanţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Dumneavoastră aţi cerut Guvernului să se pronunţe cu date concrete în legătură cu achitarea salariilor compensatorii. De asemenea, v-aţi aflat şi printre cei care au propus ca tot Guvernul să preia aceste creanţe, dacă ele nu pot fi achitate de către companie. Le-aţi putut da disponibilizaţilor vreo veste bună?

D. Niţu: Întâlnirea de vineri, 24 aprilie, a fost cu reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Oltchim care sunt şi ei îngrijoraţi, ca noi toţi de altfel, de ceea ce se va întâmpla în continuare cu societatea Oltchim. Planul de reorganizare propus de administratorii judiciari a fost aprobat de Tribunalul Vâlcea, însă acum apar probleme legate de soarta celor care încă lucrează la Oltchim, pentru că, aşa cum reiese din scenariile propuse, 500 de salariaţi, dintre care aproximativ 350 din Vâlcea, ar urma să fie concediaţi, şi oamenii, normal,vor să ştie ce se va întâmpla cu ei. În ceea ce îi priveşte pe cei disponibilizaţi deja, din păcate, răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Economiei este unul neconculdent, iar eu mi-am exprimat deja nemulţumirea faţă de acest răspuns. Oltchimul este una dintre cele mai mari probleme ale acestui judeţ. Afectează foarte multe familii de mult timp, deja, iar atitudinea Guvernului ar trebui să fie fermă şi reactivă. La acest lucru m-am aşteptat când am pus oficial întrebarea referitoare la situaţia salariaţilor disponibilizaţi, adresată guvernanţilor. Însă, în răspunsul pe care l-am primit, executivul nu a propus şi nu şi-a asumat nicio soluţie pentru aceşti oameni. Conform acestuia, sursele financiare şi termenele de plată ale salariilor restante şi ale celor compensatorii trebuie căutate în planul de reorganizare al societăţii. 

 „Preţul de pornire a licitaţiei pentru Oltchim nu este atractiv pentru investitori”

Rep.: Sunteţi liberal şi om de afaceri. Ce le-aţi răspunde celor care v-ar putea acuza că încălcaţi preceptele liberale pasând aceste chestiuni tot în spinarea statului, în loc să pledaţi pentru depistarea unor potenţiali investitori?

D.N.: Această soluţie, ca Guvernul să preia creanţa pe care Oltchim o are către disponibilizaţi, a fost una la care noi, parlamentarii PNL din Vâlcea, am ajuns în urma mai multor discuţii pe care le-am avut cu reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi şi cu liderii de sindicat, după ce, şi noi, şi dumnealor, am încercat şi alte variante. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii e că aceşti oameni au semnat acele decizii de disponibilizare cu promisiunea, neonorată de doi ani, că vor primi salarii compensatorii în baza unui contract colectiv de muncă în vigoare la data la care au fost concediaţi. E foarte greu pentru aceşti oameni să aştepte vânzarea combinatului pentru a recupera banii care li se cuvin. Sunt mulţi în situaţii dificile, unii în prag de pensionare, pe care nu-i mai angajează nimeni şi mai au doar câteva luni lipsă pe cartea de muncă. Alţii, diponibilizaţii în familie, adică şi soţul şi soţia, alţii s-au îmbolnăvit din cauza condiţiilor în care au muncit etc. Deci, nu este vorba de încălcarea principiilor liberale, ci de respectarea drepturilor cetăţeanului, a drepturilor salariaţilor, drepturi pe care statul român s-a angajat să le respecte. Bineînţeles că susţinem şi ne dăm tot concursul în găsirea unor investitori serioşi care să preia combinatul şi să-l readucă la capacitatea maximă de funcţionare, însă nu pot să nu mă întreb dacă actualul Guvern este capabil să facă o privatizare de succes la Oltchim. În ultimii ani, au fost trei sau patru tentative nereuşite de a vinde combinatul şi nici preţul de pornire al licitaţiei pentru noua societate, curăţată de datorii, de 307 milioane de euro, nu pare a fi atractiv pentru potenţialii investitori. Totuşi, apreciez că la Oltchim s-au făcut progrese şi fără sprijin de la Guvern.