Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS ALERTA:

/ #36248 Licitaţiile trucate şi energia, luate la ochi de Concurenţă

2015-04-16 23:58

Licitaţiile trucate şi energia, luate la ochi de Concurenţă

Consiliul Concurenţei vrea să finalizeze în acest an mai multe investigaţii, precum cele care vizează trucarea unor licitaţii din sectorul laptelui, al energiei şi din domeniul IT. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, afirmă însă că în acest an nu vor mai fi sancţiuni de nivelul celor de anul trecut, când cea mai mare amendă a fost de 35 milioane de euro. Autoritatea de concurenţă a primit peste 300 sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială, sesizări care au vizat denigrarea concurenţilor, acţiuni de dezorganizare a firmei concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariaţilor acesteia şi deturnarea clientelei. Numai anul trecut Consiliul Concurenţei a sancţionat 53 de agenţi economici, valoarea amenzilor impuse fiind de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro), mai mult decât dublu comparativ cu anul 2013; mai mult de 80% din sancţiuni au fost aplicate pentru înţelegeri verticale.

"Vor fi multe cazuri în acest an, dar nu la fel de spectaculoase ca anul trecut. Nu poţi să dai prea des amenzi de 35 de milioane de euro, aşa cum a fost în cazul investigaţiei pe retail. Vom finaliza investigaţii care vizează licitaţii trucate la Programul cornul şi laptele şi ne vom concentra pe liberalizarea pieţei energiei", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

În domeniul energiei, Consiliul Concurenţei îşi propune să încheie investigaţia sectorială aflată în derulare pe piaţa gazelor şi, totodată, să urmărească procesul de liberalizare a acestei pieţe.

"În domeniul ajutorului de stat, în 2015 vom continua colaborarea cu Guvernul şi Comisia Europeană pentru privatizările companiilor Poşta Română, CFR Marfă, Oltchim, dar şi pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia şi a Complexului Energetic Hunedoara. Trebuie să găsim soluţii cu Guvernul şi Comisia Europeană pentru reviabilizarea şi salvarea acestor companii", a explicat Chiriţoiu, citat de Mediafax.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a primit peste 300 de sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială.

"De la preluarea gestionării domeniului combaterii concurenţei neloiale (iulie 2011, n.r.) şi până la sfârşitul anului 2014, Consiliul Concurenţei a primit 303 sesizări având ca obiect posibile practici de concurenţă neloială, sesizări ce au vizat, generic, denigrarea concurenţilor, acţiuni de dezorganizare a întreprinderii concurente prin coruperea personalului sau atragerea salariaţilor acesteia şi deturnarea clientelei concurenţilor. Numărul sesizărilor primite anual a crescut continuu în această perioadă", se arată în raportul de activitate al autorităţii de concurenţă.

În anul 2014, activitatea Consiliului Concurenţei în domeniul combaterii concurenţei neloiale s-a intensificat semnificativ. Autoritatea a avut în analiză 115 sesizări, iar numărul cazurilor soluţionate a crescut cu 47% faţă de anul precedent. Pentru 26 din cazurile soluţionate în 2014 (30% din totalul cazurilor soluţionate în acest an) a fost declanşată procedura de analiză aprofundată. Această valoare depăşeşte numărul total al procedurilor declanşate până la acel moment (2012 şi 2013).

Ponta cere sprijinul Concurenţei după reducerea TVA la alimente

Premierul Victor Ponta a solicitat sprijinul Consiliului Concurenţei pentru primele luni după aplicarea TVA de 9% la alimente, pentru a preveni apariţia unor noi carteluri pe piaţă, arătând că măsura aplicată anterior de reducere a TVA la pâine a avut şi "părţi mai puţin pozitive". Guvernul a decis ca, din luna iunie, TVA să fie redusă la 9% la toate produsele agroalimentare.

"Vreau să vă rog să ne sprijiniţi în ceea ce va fi, după 1 iunie, o perioadă de o lună, două, trei, de aplicare a regulilor competiţiei şi ale pieţei după reducerea TVA la toate produsele agroalimentare. Experienţa de la pâine are părţi pozitive şi părţi mai puţin pozitive. Acum, însă, va fi la tot şi vreau să cred că regulile competiţiei şi regulile pieţei libere vor funcţiona cu adevărat, nu o să ne trezim cu noi carteluri la carne, la pâine, la alte produse, care, de fapt, să oprească ceea ce ne-am dorit cel mai mult, şi anume o competiţie deschisă, preţuri mai mici şi calitate mai mare", a afirmat Ponta, prezent la bilanţul Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 185 milioane de lei (circa 42 milioane de euro) către 53 de entităţi, peste 80% din sancţiuni fiind aplicate pentru înţelegeri verticale.

"Durata medie a investigaţiilor privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă finalizate în 2014 a fost de 3,7 ani. Consiliul Concurenţei a sancţionat 53 de entităţi, valoarea totală a amenzilor impuse fiind de 184,6 milioane de lei (41,5 milioane de euro). Nivelul acestor sancţiuni a înregistrat, astfel, o creştere considerabilă faţă de nivelul total al sancţiunilor din anii precedenţi (de 2,12 ori mai mare decât în 2013 şi de 6,11 ori mai mare decât în 2012)", se arată în raportul anual al autorităţii.

Din punctul de vedere al tipului de încălcare a legislaţiei, 83,42% din volumul sancţiunilor aplicate a fost pentru înţelegeri verticale, 16,20% pentru înţelegeri orizontale şi 0,38% pentru nerespectarea angajamentelor. Sancţiunile au fost aplicate pentru patru înţelegeri orizontale (57%), o înţelegere verticală (14%) şi două nerespectări de angajamente (29%).

În 2014, autoritatea de concurenţă a finalizat 21 de investigaţii şi alte activităţi similare referitoare la aplicarea regulilor de concurenţă, din care 16 investigaţii privind posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă, două proceduri privind nerespectarea angajamentelor, două anchete sectoriale şi un studiu. Opt din totalul investigaţiilor finalizate în 2014 au vizat atât încălcarea legislaţiei naţionale, cât şi pe cea a legislaţiei comunitare.

În 2014, numărul dosarelor în care Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală şi care au vizat domeniul concurenţei a fost de 180. Aceste dosare au reprezentat 86% din totalul dosarelor instrumentate în instanţă de instituţie. Procentul hotărârilor irevocabile, favorabile Consiliului Concurenţei, a fost de 96%, în creştere cu 3 puncte procentuale faţă de 2013, iar cel al hotărârilor definitive, favorabile autorităţii, a fost de 93%, în creştere cu 11 puncte procentuale faţă de 2013.

Totodată, autoritatea de concurenţă a înregistrat, în 2014, un procent al amenzilor menţinute irevocabil de 67%, în creştere cu 3 procente faţă de 2013, şi un procent al amenzilor menţinute definitiv de 95%, în creştere cu 9 puncte procentuale faţă de 2013.

Ajutor de stat pentru CE Hunedoara

Comisia Europeană ar putea aproba săptămâna viitoare ajutorul de stat de 100 milioane lei pe care Guvernul vrea să-l acorde Complexului Energetic Hunedoara, ceea ce va permite companiei să cumpere certificate de emisii de gaze şi să evite astfel o amendă de la forurile europene. Guvernul vrea să acorde Complexului Energetic Hunedoara un ajutor de stat individual sub forma unui împrumut pe şase luni de aproape 100 milioane lei, bani proveniţi din privatizări, şi obligă producătorul de cărbune şi energie să-şi separe legal activităţile şi să aplice un program de restructurare, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Energiei. În nota de fundamentare a proiectului se precizează că acest ajutor de stat a fost deja aprobat de Consiliul Concurenţei în 20 martie şi a fost notificat şi Comisiei Europene.

"Complexul Energetic Hunedoara este un mare poluator şi de aceea trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze, dar dacă nu le cumpără va primi o amendă foarte mare. Complexul însă nu are bani şi de aceea s-a decis acordarea unui ajutor de stat pentru a cumpăra aceste certificate. Comisia Europeană a fost notificată şi aşteptăm ca săptămâna viitoare aprobarea acesteia privind ajutorul de stat", a declarat Bogdan Chiriţoiu, şeful de la Concurenţă.

Banii din ajutorul de stat vot fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de şase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.