Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #35755 Sindicaliştii de la „Victoria” trag un semnal de alarmă: hotii striga ... HOTIIIIIIII!

2015-03-29 20:03

500 de salariaţi Oltchim, trimişi ACASĂ după Paști

Impact Real
 

29 martie 2015

 

Sindicaliştii de la „Victoria” trag un semnal de alarmă în privinţa viitoarelor restructurări, după ce au citit raportul de reorganizare al Oltchim, în care se stipulează, printre altele, o reducere lunară a cheltuielilor de 450.000 de euro, ceea ce ar însemna 500 de disponibilizaţi.

Decizia judecătorului sindic, privind aprobarea programului de restructurare a Oltchim a fost amânată pentru luna viitoare. Ce se întâmplă în acest moment pe platforma chimică vâlceană frizează paradoxul,pentru că, potrivit declaraţiilor sindicaliştilor, combinatul se află de câteva luni în topul primilor trei exportatori ai României, dar lucrează la un sfert din capacitate şi se află în insolvenţă, urmând să disponibilizeze o parte a personalului. În acelaşi timp, în lunile noiembrie şi decembrie, Oltchimul s-a aflat pe primul loc în România la exporturi, dar vor fi daţi în continuare oameni afară, deşi societatea nu face faţă cererii de pe piaţă.

Prefectul de Vâlcea promite că va ţine legătura cu Guvernul în ceea ce priveşte Oltchim şi CET Govora. „Să ne sprijinim reciproc pentru a stabiliza problemele din judeţul Vâlcea”, le-a cerut prefectul Dumitru Cornoiu participanţilor la şedinţa Comisiei de Dialog Social. „De când ne căznim să stabilizăm situaţia de la combinat! Acum avem un atu, cu minele de la CET”, a mai spus Cornoiu.

Ionel Vâncea, liderul Cartel Alfa, a ţinut să precizeze că, atunci când premierul Ponta a venit la combinat, a promis că va da 40 de milioane pentru combinat, dar fără rezultat.

Sindicaliştii de la Victoria atrag atenţia că vor renunţa la pacea socială

Reprezentanţii Sindicatului Victoria, prezenţi la întâlnire, s-au arătat dezamăgiţi de tot ce s-a întâmplat până acum: „Am avut nenumărate şedinţe de Dialog Social. Foarte mulţi miniştri au venit, au promis şi nu s-a întâmplat nimic. În 2013 au plecat acasă 1.000 de oameni. Problema este că vor mai pleca, şi nimeni nu a luat vreo măsură. Societatea lucrează undeva între 20 şi 27% din capacitate, deci, nu putem spune că sperăm la ceva mai bun. Guvernul nu ştie să se implice şi să păstreze aceste locuri de muncă, care mai sunt. Cum să mai avem speranţe, când l-am auzit pe ministrul Tudose spunând – „la ce să vin la Râmnicu Vâlcea? Să văd două ţevi pe care nu mai iese  abur? Mai bine ne întâlnim într-un parc.” Ce mai poţi spune după astfel de cuvinte? Avem 5 greve ale foamei, din 2012 încoace…, am zis să păstrăm liniştea socială, dar aşteptăm acum să se aleagă praful de o economie care este oricum distrusă. (…) Nu mai putem garanta că liniştea socială va dura mult. Sindicatele vor păstra pacea socială atâta timp cât vor vedea implicarea Guvernului şi a Ministerului Economiei.”

„De câte ori disponibilizăm, vin chinezii!

Prefectul Cornoiu a atras atenţia că „agresivitatea este dăunătoare tuturor! Puteţi să veniţi aici în fiecare zi, să pichetaţi, problema este cum rezolvăm situaţia”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, amintind oportunitatea ca o firmă chineză să cumpere combinatului. Sindicaliştii au replicat, însă, că, „de câte ori disponibilizăm, vin chinezii!” În plus, ei au afirmat că Arpechim Piteşti nu ar fi altceva decât o povară suplimentară pentru combinatul vâlcean, în condiţiile în care acolo nu se desfăşoară nici un fel de activitate.

Liderul Cartel Alfa a recunoscut şi el că „cei de la Piteşti sunt mai puternici decât cei de la Vâlcea”. „Ori faci producţie, ori politică”, au mai spus sindicaliştii, referindu-se la faptul că, la Piteşti, colegii care nu produc nimic sunt susţinuţi de clasa politică argeşeană. „Am rămas uimiţi de forţa şi unitatea clasei politice din Argeş. La noi, clasa politică este inexistentă. Vedeţi vreunul cu noi la masă, acum?” Adevărul este că, dincolo de declaraţiile politice, parlamentarii vâlceni nu au fost prezenţi la nici o discuţie pe această temă, în acest an şi nici în trecut.


În contextul în care la Piteşti nu se produce nimic, în prezent, o parte dintre sindicaliştii de la Victoria au cerut ca angajaţii Oltchim de la Piteşti să fie primii disponibilizaţi.

Prefectul Cornoiu a încercat să liniştească spiritele, spunând că în urma discuţiilor cu directorul Avram, s-a luat hotărârea ca primii disponibilizaţi să fie angajaţii în prag de pensionare.

Sindicaliştii, însă, l-au contrazis: „Cei 220 de angajaţi de la Piteşti nu muncesc nimic de şase ani şi sunt plătiţi regeşte, cu zeci de milioane. Am rămas uimit de ce a zis Ponta, că la Oltchim angajaţii sunt cu plata la zi! Cum să fim, când 2.200 de oameni credităm Oltchimul cu 3 luni restante?”, se întreabă sindicaliştii.
Aceştia au mai explicat şi faptul că, la Vâlcea sunt 2.000 de angajaţi, iar la Piteşti 220, în timp ce numai în jur de 1500 de persoane lucrează efectiv, în timp ce câteva sute de oameni nu pot munci, deoarece secţiile lor nu au fost repornite. „Ar fi cei 200 de la Piteşti şi vreo 300 de la secţiile care nu funcţionează, de la servicii sau PVC. Nu au unde munci, cei 300 de oameni, pentru că secţiile nu se pot reporni. Oamenii sunt pontaţi, iau banii şi vin la serviciu. Cerem suplimentarea oamenilor pe secţii, când nu mai putem face faţă”, au mai explicat reprezentanţii salariaţilor.

Sunt comenzi peste posibilităţile de producţie

Sindicaliştii au atras atenţia că, după sărbătorile pascale, urmează un nou val de restructurare, deşi sunt unele secţii care nu fac faţă cerinţelor. „Avem cerere încât nu ştim cum s-o onorăm, iar preţul este mai bun decât niciodată. Dacă s-ar face acum investiţii, vă garantăm că, într-o jumătate de an, s-ar scoate toţi banii”, au mai spus reprezentanţii angajaţilor Oltchim, care auziseră că urmează 500 de disponibilizaţi. Arpechim Piteşti înghite şi astăzi 500.000 de euro lunar, în contextul în care s-au investit 130 de milioane de euro pentru retehnologizare.

Prefectul Cornoiu a spus că, în opinia sa, vor mai pleca şi alţi salariaţi acasă: „Restructurarea trebuie făcută cu mintea, de comun acord cu sindicatele şi în concordanţă cu contractul colectiv de muncă”. Acesta a mai spus şi că s-a adus în discuţie şi Ordinul 36, privind acordarea de salarii compensatorii.