Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM.

/ #35232 Undă verde pentru reorganizarea Oltchim

2015-03-11 12:29

Undă verde pentru reorganizarea Oltchim, după ce creditorii combinatului din Râmnicu Vâlcea au aprobat planul, în 9 martie. Astfel, compania se va diviza, iar activele performante vor fi grupate într-o entitate separată, care urmează să fie privatizată. În timp ce, potrivit planului B, Oltchim ar urma să funcționeze în forma actuală.

În prima lună a anului, combinatul Oltchim a realizat deja un profit operaţional de 700.000 de euro. Iar în 9 martie, însă, creditorii au aprobat planul de reorganizare. Potrivit administratorului judiciar al companiei, Gheorghe Piperea, „A fost un scor de cinci la zero printre categoriile de creditori. Deşi se spunea că angajaţii ar fi împotriva planului de reorganizare, peste 2.300 au spus da pentru reorganizare“.

Cei mai mari creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, care trebuie să recupereze 250 de milioane de euro, şi Electrica. Aceasta din urmă are de recuperat 150 de milioane de euro. Creditori mai sunt si BCR şi Banca Transilvania. Şi, potrivit liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, Planul de reorganizare este pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an. Iar combinatul trebuie să plătească 8,6 milioane de euro, adică salariile compensatorii pentru cei disponibilizaţi în 2013 şi alte 3,3 milioane de euro salarii restante pentru personalul actual. În timp ce Electrica renunţă la 100 de milioane de euro din creanţă, din moment ce această parte nu este garantată, şi a intrat la categoria de creditori chirografari, adică cei care au cele mai puţine şanse de recuperare a creanţelor.

În prima lună a anului, Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri de 14,3 milioane de euro, câştigul brut fiind de 700.000 de euro. Gradul de utilizare a capacităţii de producţie a ajuns la 30%, iar la finalul anului, combinatul va realiza chiar şi un profit fiscal, spune Gheorghe Piperea. Anul trecut, Oltchim a înregistrat o pierdere de 9,35 de milioane de euro. Asta deşi vânzările au crescut cu 25%, până la 141,2 milioane de euro.

Lucrurile nu sună la fel de promiţător şi pentru Arpechim, în schimb. Diculoiu spune că INTRĂ C3 „Pentru vânzarea Oltchim SPV trebuie găsit investitorul. Este o muncă asiduă, rămâne de văzut. Planul de reorganizare prevede ca acest Oltchim SPV să conţină şi/sau activitatea de petrochimie (de la Arpechim Piteşti – n.r.), însă petrochimia nu poate funcţiona fără rafinărie. Iar ca rafinăria să fie repornită trebuie un investitor puternic, serios, care mai departe să comercializeze benzina şi motorina produse în rafinărie“, a explicat Mihai Diculoiu.

În ultimii ani, autorităţile au încercat de mai multe ori să privatizeze compania, dar demersurile au eşuat, cel mai recent la finele anului trecut, din lipsă de oferte. Oltchim Râmnicu Vâlcea este controlat de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din acţiuni, şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013.

http://themoneychannel.realitatea.net/