Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #34756 Sindicaliştii de la Oltchim cer ajutorul premierului Ponta

2015-02-27 08:14

Sindicaliştii de la Oltchim cer ajutorul premierului Ponta

Printr-o scrisoare deschisă către prim-ministrul Victor Ponta, Sindicatul Liber Oltchim îi solicită şefului Guvernului intervenţia rapidă la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea în vederea salvării acestuia de la faliment.

Planul de reorganizare nu e bun

„După doi ani de insolvenţă, în data de 5 februarie 2014, administratorii judiciari au depus la Tribunalul Vâlcea singurul Plan de Reorganizare al S.C. Oltchim care încalcă Legea Nr. 85/2006 - privind procedura insolvenţei şi nu rezolvă problemele economice şi sociale ale S.C. Oltchim deoarece: - Nu prevede un program cu termene de punere în funcţiune a instalaţiilor tehnologice pe parcursul celor trei ani de reorganizare; - Nu include programul obligatoriu de plată a creanţelor (inclusiv a creanţelor salariale) aşa cum menţionează art. 95 alin. 2 din Legea nr. 85/2006; - Se menţionează ca variantă de redresare a S.C. Oltchim conversia creanţelor bugetare garantate, dar n-a existat acordul creditorilor respectivi, aşa cum se menţionează în art. 95, alin. 6 pct. 1 din Legea nr. 85/2006, înainte de admiterea Planului de Reorganizare; - Menţionează în Anexa numărul 5 că din trimestrul II după aprobarea Planului de Reorganizare suma aferentă disponibilizaţilor creşte de la 8,6 milioane Euro la 17,8 milioane Euro, ceea ce se deduce că din S.C. Oltchim se vor mai concedia aproximativ 1200 de salariaţi. - În fiecare din cele două scenarii (A şi B) de funcţionare, S.C. Oltchim înregistrează pe fiecare trimestru din cele 12 trimestre de reorganizare pierderi de 5 milioane Euro, se menţine un sold al datoriilor nete acumulate în insolvenţă în sumă de 50 milioane Euro, din care 3,3 milioane Euro pentru salariile nete restante pe trei luni şi 8,6 milioane Euro pentru salariile compensatorii aferente persoanelor disponibilizate în 14 iunie 2013; - Menţionează că singura sursă financiară necesară achitării totale sau parţiale a creanţelor este vânzare activelor viabile din SC Oltchim prin constituirea Oltchim SPV SRL”, spun reprezentanţii Sindicatului Liber Oltchim în scrisoarea adresată premierului Ponta. În aceeaşi scrisoare, aceştia se întreabă şi îl întreabă şi pe premier dacă trebuie să se aştepte încă trei ani, în condiţiile în care s-au organizat 5 (cinci) licitaţii pentru vânzare activelor viabile din S.C. Oltchim prin constituirea Oltchim SPV SRL, în 2014, şi nu a venit nici un ofertant.

Sindicaliştii vin cu soluţii

În continuare, sindicaliştii de la Oltchim îl roagă pe premierul Victor Ponta să intervină personal prin intermediul creditorilor Electrica şi AAAS care deţin împreună creanţe în sumă de 400 milioane Euro din totalul de 800 milioane Euro pentru revigorarea S.C. Oltchim. Sindicatul Liber Oltchim vine şi cu măsurile prin care reprezentanţii săi consideră că poate interveni şeful Guvernului: „Conversia creanţelor AAAS în sumă de 250 milioane Euro în acţiuni conform art. 10 din OUG nr. 25/ 2014 şi a art. 95 alin. 6 lit. J din Legea 85/2006; - Conversia creanţelor Electrica S.A în sumă de 150 milioane Euro în acţiuni conform art. 95 , alin 6 Lit. J din Legea 85/2006; - Analiza tuturor ofertelor investitorilor care doresc să desfăşoare un proiect pentru relansarea S.C. Oltchim în colaborare cu principalii creditori: AAAS, Electrica, BCR, BTR. Menţionăm că asemenea oferte sunt cunoscute de administratorii judiciari, dar nu le-au acceptat din diferite motive; - Modificarea Planului de Reorganizare a S.C. Oltchim în funcţie de analiza ofertelor investitorilor interesaţi de S.C. Oltchim şi de conversia creanţelor Electrica şi AAAS în acţiuni astfel încât acesta să asigure: - funcţionarea la capacitate a instalaţiilor tehnologice în condiţii de siguranţa şi eficienţă; achitarea eşalonată în primul an de reorganizare a tuturor creanţelor salariale; - recuperarea creanţelor creditorilor (altele decât cele salariale) din profitul realizat din activitatea de producţie; Dacă Electrica S.A a renunţat la creanţa în sumă de 100 milioane de Euro, fiind trecută în Planul de Reorganizare la „Alte creanţe chirografare”, să se prevadă plata în primul an de reorganizare a creanţelor salariale în sumă de 14,2 milioane Euro reprezentând: 2,3 milioane Euro salarii din tabelul definitiv de creanţe 8,6 milioane Euro pentru personalul disponibilizat în 14.06.2013, 3,3 milioane Euro pentru restanţe salariale nete pe trei luni. Avem convingerea că dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Viorel Ponta, veţi lua o decizie fermă pentru salvarea S.C. Oltchim de la faliment ţinând cont de elaborarea unui Plan de Reorganizare în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană şi ţinând cont de importanţa economică şi socială a SC. Oltchim la nivel local şi naţional”, îşi încheie Sindicatul Liber Oltchim scrisoarea către premier.