Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS: OLTCHIM:

/ #33406 În mare secret, s-a depus planul de reorganizare a Oltchim Angajaţii nu ştiu ce cuprinde

2015-02-07 00:10

În mare secret, s-a depus planul de reorganizare a Oltchim Angajaţii nu ştiu ce cuprinde

Joi, 5 februarie 2015, la doi ani de la intrarea în insolvenţă a Oltchimului, administratorii judiciari ai combinatului vâlcean au depus la Tribunalul Vâlcea planul de reorganizare. Acţiunea a fost făcută în mare secret, după cum spun sindicaliştii, administratorul Gheorghe Piperea nedorind să dea vreo informaţie despre planul de reorganizare. „Dosarul are aproximativ 350 de pagini şi conţine restructurarea operaţională şi corporativă, conversia parţială sau totală a acţiunilor creditorilor bugetari în părţi sociale sau modalitatea de acoperire a pasivului, precum şi programul de plată a creanţelor. Termenul de executare a planului a fost stabilit pentru 36 de luni de la data confirmării acestuia, cu posibilitatea de prelungire, conform legii. Termenul de judecată este fixat pentru data de 25 martie 2015”, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, Vasilica Stoinea.

Sindicaliştii speră că nu mai sunt disponibilizări

Comunicatul transmis Bursei de Valori Bucureşti arată că strategia de reorganizare prevede vânzarea combinatului către un cumpărător eligibil, dar şi îmbunătăţirea rezultatelor financiare prin investiţii tehnologice. Acelaşi comunicat cuprinde şi calendarul procedurii de insolvenţă, adus la cunoştinţa creditorilor în data de 4 decembrie: 5 februarie - propunerea planului de reorganizare şi depunerea acestuia; 9 februarie - publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a anunţului referitor la planul de reorganizare; 2 - 10 martie - votarea planului în cadrul adunării creditorilor; în termen de 15 zile de la depunerea la tribunal a procesului-verbal al adunării creditorilor, prin care planul a fost aprobat, judecătorul sindic trebuie să se pronunţe asupra confirmării acestuia. Sindicaliştii de la Oltchim speră ca planul de reorganizare să nu conţină şi alte disponibilizări: „Azi s-a depus planul de reorganizare şi în mod normal este momentul zero pentru SC Oltchim, care vine după o perioadă de doi ani din momentul în care s-a declarat procedura de insolvenţă. Ar trebui să se evite falimentul, chiar dacă acest plan de reorganizare a fost elaborat cu întârziere. Sper că la întocmirea lui să-şi fi pus amprenta nu doar administratorii judiciari, să le fi cerut părerea şi celorlalţi factori importanţi de la SC Oltchim. Trebuie să se includă punerea în funcţiune a combinatului chimic la o capacitate mare de producţie, sper ca şi cifra de afaceri să crească de la nivelul de acum, adică 12 milioane de euro la aproximativ 50 de milioane de euro. De asemenea, trebuie să aflăm modalitatea de plată a salariilor restante, adică trei luni şi achitarea plăţilor compensatorii disponibilizaţilor”, spune liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Disponibilizaţii vor să facă grevă

Preşedintele SLO afirmă că oamenii vor să facă grevă în faţa Guvernului: „Ştiu că oamenii vor să facă grevă în faţa Guvernului, din punctul meu de vedere sunt îndreptăţiţi, este decizia lor. În ultima perioadă, m-am implicat şi eu şi vreau să vă spun că măsurile impuse de dialogul social au fost încălcate grav de Guvernul României. Vă dau un singur exemplu în acest sens: Guvernul României a stabilit pe 16 ianuarie să se parcurgă etapele ale acestui dialog social, care prevedea întâlniri cu prefectul, cu ministrul şi cu premierul. Am început cu prefectul, care, pur şi simplu, a călcat în picioare acea adresă, nu a convocat comisia de dialog social, s-a mulţumit doar cu vizita ministrului Liviu Pop, care a fost una informală, urmând ca săptămâna trecută să fie programată o întâlnire cu ministrul de la Economie. Din păcate, nici până astăzi, această a doua etapă nu a fost parcursă. În concluzie, în România nu se rezolvă nimic prin dialog social, trebuie să ieşi în stradă, să strigi. Eu mai sper că în acest plan de reorganizare să nu apară şi măsuri de disponibilizare, au trecut doi ani în care s-a putut pune la punct. Mai gândiţi-vă la un aspect, o nouă disponibilizare ar presupune achitarea pe loc a plăţilor compensatorii şi este nedrept ca unii să le ia pe loc, în timp ce foştii disponibilizaţi să aştepte atâta timp”, a precizat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.