Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Despre mărirea şi decăderea Oltchimului (V)

/ #33405 Despre mărirea şi decăderea Oltchimului (V)

2015-02-07 00:09

Despre mărirea şi decăderea Oltchimului (V)

Am precizat în numărul trecut că PCC, odată intrat în posesia pachetului de acţiuni şi devenind, deci, acţionarul minoritar, nu va privi cu ochi buni amploarea programului de retehnologizare a Oltchimului. Să menţionăm aici că în acea perioadă a fost demarată construirea unei fabrici noi de PVC. Ştim din informaţiile pe care le-am publicat în acest ziar, de-a lungul timpului, că nici o acţiune de acest gen nu s-a pornit fără estimări ale unor agenţii prestigioase de evaluare, iar ultima dintre ele afirma că, pe piaţa industriei petrochimice europene, Oltchimul putea să devină un concurent de mare clasă.

În spatele PCC-ului, în afară de polonezii de la Rokita, se mai află şi reprezentanţii unor firme din domeniu, în special germane. Aşadar, era limpede că politica Oltchimului nu putea fi alta decât de protejare a pieţei captate în Europa şi nu numai, în special a produselor petrochimice. Odată cu suspendarea funcţionării Pirolizei de la Piteşti s-a declanşat o acţiune deosebit de agresivă a PCC, în special a conducerii sale. În joc se mai afla şi ideea de conversie a datoriilor statului în acţiuni, pe care PCC a blocat-o la Comisia Europeană pentru Concurenţă. S-a văzut limpede că, odată cu apariţia unor articole în presă, procese deschise împotriva conducerii de către PCC, acţiunile la bursă ale acestui combinat au început să scadă vertiginos.

Probabil că a mai văzut şi poate a mai şi spus cineva ceea ce îndrăznesc acum să înaintez în faţa opiniei publice. Şi anume că acţiunea PCC, de denigrare a conducerii Oltchim, ar putea fi interpretată şi ca o acţiune de manipulare a bursei de valori. Constantin Roibu s-a dovedit însă a fi o piatră tare şi şi-a continuat acţiunile de ducere la capăt a proiectului său, obţinând după îndelungi tratative acordul guvernului din acea vreme de a porni o investiţiei pentru repunerea Pirolizei de la Piteşti în funcţiune. Deşi combinatul se afla într-o situaţie financiară dificilă, proiectul intrase în linie dreaptă şi se afla la capătul finalizării sale. Aşadar, urma să se facă cuplajul cu resursa de materii prime de la Piteşti, iar în martie 2012 comisia de la Bruxelles şi-a dat acordul pentru conversia datoriilor în acţiuni. Aici trebuia stopat Oltchimul, dacă trebuia să fie condamnat la moarte.

http://www.viatavalcii.ro