Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32685 Mincinosul numărul unu din Guvernul Ponta a venit cu… promisiuni la Vâlcea

2015-01-25 20:31

Mincinosul numărul unu din Guvernul Ponta a venit cu… promisiuni la Vâlcea

Sosit cu o oră şi jumătate întârziere faţă de cea anunţată, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a întâlnit ieri după-amiază cu reprezentanţii disponibilizaţilor de la Oltchim, cu prefectul Dumitru Cornoiu, dar şi cu reprezentanţii sindicatelor din combinat. De asemenea, la întâlnire s-au aflat şi deputatul PSD Constantin Rădulescu şi senatorul PSD Laurenţiu Coca. În tot acest timp, aproximativ 100 de disponibilizaţi de la Oltchim au aşteptat afară un rezultat al discuţiilor. Discuţiile au durat mai bine de o oră, iar la final ministrul Pop s-a întâlnit cu mass-media locală pentru a prezenta concluziile întâlnirii. „În data de 16 ianuarie 2015, administratorul societăţii Oltchim a semnat un protocol cu reprezentanţii salariaţilor, alături de sindicate. Ne-am angajat că în perioada 19 ianuarie – 15 februarie 2015 vom avea soluţii pentru a găsi şi identifica soluţii, atât la nivel local, cât şi guvernamental şi parlamentar. Fapt pentru care, astăzi (n.r.: ieri), am venit la invitaţia şi cu sprijinul domnului prefect şi a parlamentarilor PSD din Vâlcea. Am avut o discuţie aplicată pe tot ceea ce a însemnat situaţia de la Oltchim şi în special situaţia celor disponibilizaţi care nu şi-au primit plăţile compensatorii, o situaţie care trenează de aproximativ 18 – 19 luni”, a spus ministrul Liviu Pop. Liviu Pop a mai venit o dată în 2012 la Vâlcea, tot în calitate de ministrul delegat pentru Dialog Social şi i-a păcălit pe angajaţii de la Oltchim că totul o să fie bine şi frumos. Atunci a fost întâmpinat cu huiduieli de muncitorii de la Oltchim. Iată că după doi ani vine să le spună că pe 6 februarie totul va fi, din nou, bine şi frumos. Să o vedem şi pe asta!

Chinezii din nou interesaţi de Oltchim

Acesta a afirmat că există o scrisoare de intenţie de la un consorţiu chinez direct interesat de Oltchim: „Ceea ce vă pot eu spune este că din punct de vedere al României se fac toate demersurile. Am avut chiar înainte de a veni la Vâlcea o discuţie aplicată cu domnul ministru Tudose - cu care, de altfel, discut, pot să spun, zilnic pe acest subiect. Există la nivelul ministerului o scrisoare de intenţie clară, transmisă zilele acestea, din partea unui consorţiu din China care este direct interesat de Oltchim. Asta este vestea bună pentru noi, pentru că ştim, am încercat atâtea oferte de privatizare şi n-am reuşit, din păcate, să avem un ofertant. Este o primă intenţie şi cred că este un lucru îmbucurător”, a precizat ministrul delegat pentru Dialog Social.

Pe 6 februarie se dă soluţia

Legat de paşii care se vor face în continuare în rezolvarea situaţiei disponibilizaţilor, dar şi a salariaţilor de la Oltchim care au salarii restante, ministrul Liviu Pop a precizat că în urma discuţiilor s-a stabilit ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire a reprezentanţilor disponibilizaţilor şi salariaţilor cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, dacă se poate la Vâlcea, dacă nu, delegaţia să meargă la Bucureşti. „Administratorul judiciar s-a angajat prin protocolul semnat în data de 16 ianuarie 2015 ca până cel târziu în 5 februarie să comunice clar planul de reorganizare, eşalonarea şi cum se face plata şi a datoriilor şi a plăţilor restante pentru cei care au fost disponibilizaţi. Deci ca termen maxim de rezolvare a acestei probleme, în baza protocolului semnat de administratorul judiciar, e data de 5 februarie. Fapt pentru care, săptămâna viitoare, dacă lucrurile s-au terminat pe zona respectivă, eu cred că putem afla într-o discuţie pe care o s-o facem, repet, fie la Ministerul Economiei, fie aici, la Vâlcea, depinde de programul domnului ministru Tudose şi de soluţia pe care ne-o va înainta administratorul judiciar. Vom invita şi un reprezentant de la ANAF, pentru că este principalul actor în această ecuaţie, pentru a avea o radiografie clară a tot ce înseamnă planul de bătaie pe situaţia Oltchimului, a salariaţilor şi a disponibilizaţilor”, a precizat ministrul.

Apel la pace socială

În continuare, ministrul Liviu Pop a spus că autorităţile trebuie să se concentreze pe două planuri legate de Oltchim: „Aşa stau lucrurile la momentul actual. Cred că trebuie să ne concentrăm pe două planuri. Unul al celor disponibilizaţi, care nu şi-au primit plăţile compensatorii şi, în aceeaşi măsură, pe salvarea Oltchimului şi tot ce mai putem salva din situaţia cu creanţe de peste 800 de milioane de euro. Este o situaţie grea, iar intenţia Guvernului României, atât cât poate în baza legislaţiei europene, este aceea de a salva Oltchimul şi de a avea o zonă viabilă din acest punct de vedere. Lucrurile nu se opresc aici, eu îmi doresc ca în anul 2015, cât mai repede, să avem o clarificare a acestei probleme. Tot ce vom face de aici în acolo este de a comunica, alături de reprezentanţii salariaţilor, de administratorul judiciar, de dumneavoastră. Fac un apel prin intermediul dumneavoastră la toţi care pe bună dreptate sunt nemulţumiţi – ba că nu şi-au luat plăţile compensatorii, ba că au întârzieri de două-trei luni la plata salariilor (mă refer la cei care sunt angajaţi) – e foarte important să avem un dialog şi dacă o pot numi aşa, pace socială, pentru a nu alunga investitorii. Am văzut că investitorii vin foarte greu în România, chiar dacă am făcut foarte multe lucruri bune, dar, în condiţiile în care există şi conflict şi încercăm să facem forme extreme de protest, nu facem decât să-i alungăm, pentru că dânşii cunosc tot, toate datoriile sunt cunoscute, radiografia combinatului este clară, ştie şi Comisia Europeană. Le-am spus astăzi şi celor disponibilizaţi că dacă Guvernul României ar putea da 7 milioane de euro, cât reprezintă creanţele, i-ar da mâine, dacă legislaţia ar permite, dar nu este cadru legal ca să o facă. Şi spun, în contrapartidă, am plătit sentinţele judecătoreşti 50 la sută anul trecut, am dat aproape 4 miliarde de lei pentru plata sentinţelor judecătoreşti. Având bază legală am putut să plătim. Deci au fost bani la bugetul de stat, nu este rea-intenţie din partea Guvernului, dar nu putem să dăm nici un ban pentru că poate fi considerat ajutor de stat.