Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #30986 „Victor Ponta ne-a adus în această situaţie"!

2014-12-15 14:08

#30983: - Adevar sau provocare? Povestea continua: chinezii sunt interesati de preluarea Oltchim. 

 http://www.voceavalcii.ro/

 Economie

Mihai Diculoiu despre Oltchim: „Victor Ponta ne-a adus în această situaţie"

• Liderul de sindicat de la combinat spune că premierul a dat dovadă de lipsă de fermitate şi intervenţie.

În luna iunie a acestui an, administratorul Gheorghe Piperea anunţa sus şi tare că sunt trei investitori puternici care vor să preia SC Oltchim Râmnicu Vâlcea dar că mai au nevoie de încă o jumătate de an pentru a-şi pune la punct dosarele şi strategia de licitaţie. După şase luni, toţi cei trei investitori "fantomă" au dispărut şi nu s-a depus nici măcar o ofertă. Liderul de sindicat de la combinatul chimic, Mihai Diculoiu, spune că s-a ajuns în această situaţie din cauza lipsei de fermitate şi decizie a premierului Victor Ponta. Sindicalistul încă mai speră la salvarea Oltchimului şi explică de ce încercările de privatizare au eşuat.

"Cum să cumperi ceva ce nu există încă?"

Rep.: Domnule Diculoiu, a patra încercare eşuată de privatizare...
Mihai Diculoiu: Aşa este. E a patra oară când s-a stabilit termenul de depunere a ofertelor angajante din partea investitorilor, conform unui program de reorganizare stabilit de Adunarea Creditorilor în data de 3 decembrie 2013 când în baza propunerii administratorilor judiciari s-a stabilit să se înfiinţeze o nouă societate, Oltchim SPV, care să conţină activele viabile din SC Oltchim şi aceasta să fie scoasă la vânzare.

Rep.: În acest moment Oltchim SPV există?
M.D.: Nu, nici până în momentul de faţă Oltchim SPV nu este făcută.
Nu s-a prezentat nimeni la depunerea de oferte, este simplu de ce. Nimeni nu putea să vină la un asemenea proiect, imposibil de pus în practică. Adică să te prezinţi, să depui o garanţie de 10 milioane de euro, conform caietului de sarcini şi să cumperi ceva ce nu există şi care este posbil să se facă peste 6-12 luni.


"Ponta a venit nepregătit la Oltchim"

Rep.: În aceste condiţii, ce se poate face? Ce se mai poate face?
M.D.: Problema este foarte complicată. Gândiţi-vă că în ianuarie împlinim doi ani din momentul în care am intrat în procedură de insolvenţă. Nu s-a elaborat un plan de reorganizare, nu s-a stabilit o strategie clară de funcţionare la capacitate mare şi de privatizare. Această situaţie este din cauza lipsei de fermitate şi intervenţie a guvernului, personal a premierului Ponta. A venit, ce-i drept pe 8 septembrie la noi, dar fără să aibă alături consilieri şi specialişti şi fără să deţină un program de relansare a combinatului. A spus că o să revină când va avea soluţii... Suntem în ceasul al 13-lea, nu s-a prezentat nimeni cu o ofertă, ar trebui ca domnul Victor Ponta să ia legătura de urgenţă cu Ministerul Economiei, cu administratorii judiciari şi cu cel special şi cred că singura soluţie este să se decidă politic sau de guvern o strategie de salvare a SC Oltchim.

"Oltchim e un cartof fierbinte aruncat de guvern în mâinile administratorului special"

Rep.: Oltchim ajunge la fier vechi?
M.D.: Am ajuns să fim la mâna acţionarilor minoritari de la PCC care datorită solicitării lor din 11 decembrie 2014 a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor. Singurul punct de pe ordinea de zi a fost că la solicitarea lor trebuie să se elaboreze un plan de reorganizare de către debitori şi administratorii speciali, mandataţi de către AGA.
Am rămas surprins de mandatul pe care l-a avut reprezentantul Ministerului Economiei în calitate de acţionar principal la Oltchim, cu 54,8% în care menţiona că având în vedere că există în derulare un plan de reorganizare a administratorilor judiciari şi că există o adresă a administratorului special în care se scuza că nu poate să elaboreze acest nou plan de reorganizare pentru că nu are specialişti la nivel de Oltchim.
I-am spus un singur lucru că dacă un administrator special a constatat după 2 ani de zile că în societate sunt oameni incapabili este o mare eroare. Ministerul trebuia să-l demită pe administratorul special şi să trimită mandat ferm pentru elaborarea planului de reorganiuare.
Oltchim este în acest moment un cartof fierbinte pe care guvernul, respectiv premierul Victor Ponta nu vrea să pună mâna pe el. L-a aruncat în braţele administratorului special care are comision şi la faliment şi aceasta este situaţia clară.
Trebuie să atragem atenţia că noi nu vrem falimentul. Oltchim trebuie salvat!